Maminka.czTěhotenství

Sedm nepříjemných věcí, které vás mohou v těhotenství překvapit!

Simona Procházková 19.  9.  2018
Můžete být sebelépe teoreticky připravena, mít nastudovány tuny knih a chytrých článků a naposlouchán milion rad od kamarádek, stejně nebudete mít nejmenší tušení, co s vámi může těhotenství udělat. Ne nadarmo se mu říká jiný stav. A až „to“ přijde, rychle zjistíte, že to tak opravdu je. Čím se nenechat zaskočit a vystrašit a jak si zachovat zdravý rozum?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nelítostná smršť hormonů

Nebraňte se, nebojujte, musíte zkrátka jen přežít a se zatnutými zuby to šílené běsnění, které způsobuje nesnesitelnou únavu, nevolnosti, nespavost, nateklé kotníky i hemoroidy, trpělivě přečkat! „Hormonální bouře je změna v produkci hormonů v těle těhotné. Začínají se tvořit hormony nové, které existují jen v těhotenství, např. HCG (lidský choriový gonadotropin), a výrazně stoupne produkce hormonů pohlavních, tj. estrogenů a progesteronu. Tato situace může způsobit různé obtíže, jako jsou podrážděnost, bolest hlavy, nevolnost až zvracení, zhoršení pleti (hormonálně podmíněné akné). Tyto stavy se zpravidla do 12. týdne těhotenství samovolně upraví,“ uklidňuje Prim. MUDr. Jan Havlík z Podřipské nemocnice s poliklinikou v Roudnici nad Labem.

ČTĚTE TAKÉ: Jak se zbavit pálení žáhy: Osvědčené triky, které vás zbaví potíží

Flekatý (nejen) obličej

Pigmentové skvrny jsou strašákem každé nastávající maminky. Hyperpigmentace (chloasma) se vyskytne až u 90 % těhotných a na vině jsou opět hlavně hormonální změny. Nejzřetelnější pigmentace se tvoří, kromě obličeje, v podpaží, dekoltu a v okolí pupíku. Symetrické hnědé pigmentové skvrny v obličeji se nazývají melasma neboli těhotenská maska. Vznikají vlivem kolísání hladin hormonů v souvislosti s vnějšími vlivy, jako jsou sluneční záření nebo používané kosmetické přípravky. Lze se jim vyhnout? Částečně. Používejte pleťovou kosmetiku s vysokým ochranným faktorem a nepodstupujte v jiném stavu žádné estetické zákroky, které by narušily pleť, např. chemický peeling nebo laserové ošetření.

Nespavost v těhotenství: Jak se konečně zase pořádně vyspat

Záněty močových cest střídá zácpa

Nikdy dříve jste podobnými problémy netrpěla a najednou je to tu zase. Nepříjemný a často hodně bolestivý zánět močových cest. Proč? V těle těhotné se vyskytuje zvýšené množství ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu. Účinky estrogenů stimulují svalové vlákno dělohy, progesteron tlumí děložní kontrakce a uvolňuje tonus hladkého svalstva, s čímž může být spojena řada obtíží, mimo jiné zpomalený průtok moči v močovodech, který zvyšuje nebezpečí vzniku zánětu močových cest, také ale sklon k zácpě a pálení žáhy (způsobené snížením tonu uzávěru jícnu do žaludku).

Denně mastné vlasy

Nezbývá, než se smířit s tím, že minimálně v prvních měsících gravidity dostane vaše kštice trochu zabrat. Díky obrovským změnám v organismu se vlasy rychleji mastí, vypadají splihle, špatně drží tvar a vyžadují zvýšenou péči. Jde ale o velmi individuální záležitost, ženy se suchými vlasy si naopak mohou zvýšenou „mastivost“ pochvalovat. Také pozor na barvení, barva může chytit odlišně, než jste běžně zvyklá. V prvním trimestru vás může překvapit i přechodně zvýšené vypadávání vlasů. Dobrou zprávou je, že v druhé polovině těhotenství se stav většinou zlepší a vlasy naopak zhoustnou, budou pevnější a získají větší lesk (ano, opět za to můžete poděkovat těhotenským hormonům, které stimulují jejich růst).

Pomoc, další zkažený zub!

Věříte pověrám, že každé dítě „ukradne“ mámě jeden zub? Podle dentistů jde o mýtus a pokud se o chrup a dásně správně a pravidelně staráte, není se čeho bát. Pravdou ale je, že i přes veškerou snahu se můžou vyskytnout potíže a kolísání hladin hormonů v organismu se na stavu zubů a dásní může podepsat. Záněty nebo krvácení dásní se někdy objevují již od druhého měsíce gravidity, zvláště pokud jste měla problémy již před otěhotněním. Nevěřte nikomu, kdo tvrdí, že miminko si z vašeho těla „bere“ vápník, který je potřebný k udržení dobré kvality chrupu. Tak to není. Za vyšší kazivost zubů úbytek vápníku nemůže. Vždy jde o důsledek nedostatečné hygieny, znásobený např. podrážděním ústní dutiny žaludečními kyselinami při zvracení z důvodu nevolností v prvním trimestru a nevhodným jídelníčkem, bohatým na sladkosti a nezdravé pochutiny. Za otoky a krvácení dásní „mohou“ z velké míry hormony estrogen a progesteron, kterých je během těhotenství v těle výrazně zvýšená koncentrace.

Slinění, zácpa nebo hemoroidy aneb o čem se v těhotenství nemluví

Trapné skvrny v podpaží

Těhotný organismus poctivě a nepřetržitě „maká“ a dopečení miminka je pro něj obrovská zátěž. Během gravidity jsou donuceny razantně  zvýšit a zintenzivnit svou činnost v podstatě všechny orgány. A kromě srdce, plic nebo ledvin to platí (bohužel) také o potních žlázách. Poradit lze jediné, pořídit si pohodlné a prodyšné spodní prádlo, nosit lehké oblečení z přírodních materiálů, často se sprchovat vlažnou vodou a používat šetrné antiperspiranty. Dodržujte také dostatečný pitný režim, zásobte tělo spoustou vody (raději bez bublin), neslazených ovocných čajů, případně ředěných zeleninových a ovocných šťáv.

Další hádka na obzoru!

Bleskurychlé výkyvy nálad a emocionální zmatek jsou u maminek – čekatelek přímo pověstné. Téměř každý muž by mohl vyprávět, jak nejednou zděšeně a překvapeně sledoval, jak se během pár vteřin z jeho usměvavé a klidné ženy stala blesky sršící, výbušná saň s výraznými hysterickými sklony, případně ubrečený a ufňukaný uzlík nervů. Ano, zejména v prvním trimestru se připravte, že můžete být hodně lítostivá, úzkostnější, dojme vás nebo naopak rozčílí každá s prominutím banální pitomost a nikdy nevíte, s jakou náladou se ráno probudíte. Nepoznáváte sama sebe a natěšený otec vám raději mizí z cesty? Vydržte, kolem 16. týdne se ustálí hormonální hladiny v těle, psychika se vrátí k normálu a nevysvětlitelná náladovost i podrážděnost ustoupí. Vysvětlete partnerovi, že jde o přechodný stav, a svěřte se se svými pocity i obavami.

Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla. Jak maminka vypadá dnes?
Infekce močových cest v těhotenství: Jak se jí zbavit?
Pozor na trávicí potíže v těhotenství! Co všechno vás může potrápit?
Témata: Zdraví, Těhotenství, Praktické rady, Jen pro maminku, Bolest hlavy, Přírodní materiál, Bolestivý zánět, Mastný vlas, Roudnice nad Labem, První trimestr, Nedostatečná hygiena, Estetický zákrok, Dáseň, Vlasy, Dobrá kvalita, Vaš, Jan Havlík, Žaludeční kyselina, Močové cesty, Vlažná voda, Činnost, Podobný problém, Chemický peeling, Suchý, Potní žláza, Zdraví na Heureka.cz