Maminka.czBatole

Šéfredaktorka Alice vám poradí, kam vyrazit na výlet s kočárkem

Alice Rossi 26.  8.  2016
Zabalte si batůžek, nazujte pohorky a hurá ven! Objevili jsme pro vás místa, která jsou sjízdná i s kočárkem nebo odrážedlem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

NA OKOŘ JE CESTA...

...jako žádná ze sta. Malebná zřícenina bývalého gotického hradu Okoř láká k výletům prakticky v kteroukoli roční dobu. A stojí za to! Auto v pohodě zaparkujete ve stínu v Kovárech u viaduktu pod cedulí, která vás nasměruje na Okoř. Zde také začíná červená naučná poznávací cesta přímo až k hradu. Vede po rovině a je to převážně prašná polňačka.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Občas se klikatí mezi poli, jindy se jde lesíkem podél Zákolanského potoka. Díky ní se dostanete pod krásný vysoký viadukt, po němž jezdí vlaky (jéé vláček), a k mostu přes potok dojdete až k hradu. Tam se můžete občerstvit na zahrádce se skvělým dětským koutkem nebo se naobědvat ve Family Hotelu Okoř, kde mají příjemnou zahrádku, milou obsluhu a hlavně dobrá domácí jídla.

Připravte se, vyrážíme! Dobrou náladu a zásobu písniček, které budete zpívat celá rodina, s sebou!

 


A pak? Hurá na kolotoč! Ten se nachází v podhradí a určitě nadchne všechna batolata, která už umí sedět sama. Zpátky k autu se dostanete buď stejnou cestou, anebo můžete udělat menší okruh po modré trase (cesta by měla být podobně sjízdná pro kočárky). Kratší trasa měří 8 kilometrů (z Kovárů na Okoř a zpět). Delší trasa měří 9,6 kilometru (z Okoře se pak zpátky vydáte po modré do Libochoviček). Cestou se můžete zastavit ještě v malinkém zooparku Zájezd. Dětem se tam bude líbit.

ROMANTIKA NA ŠUMAVĚ

Pohodová procházka s kočárkem je z Modravy přes Rybárnu, Javoří Pilu na Tříjezerní slať a zpět na Modravu. Trasa vede po nové asfaltové cestě, nenáročným terénem a údolím kolem divokého Roklanského potoka, na jehož břehu si můžete udělat piknik s dětmi.

Klepněte pro větší obrázek


Srandu si také užijete na fotopointu u Rybárny a pak se na své fotky můžete podívat na Webcam.npsumava.cz. Na Tříjezerní slati se nachází 250 metrů dlouhá okružní naučná stezka, která má jedenáct zastávek vysvětlujících vznik i vývoj této slati. Délka celé trasy je pohodových 11 kilometrů.

ZA KRAKONOŠEM

Pokud se svými ratolestmi vyrazíte do Krkonoš, rozhodně tu máte spoustu možností. Skvělá je trasa z centra Špindlerova Mlýna k Boudě u Bílého Labe. Jsou to jen 4 kilometry a je to moc příjemná, pohodová procházka podél Labe a kolem lanovky na Medvědín. Údolím Bílého Labe dojdete až ke stejnojmenné boudě a určitě se tady posilněte. Třeba krkonošským kyselem nebo vynikajícími borůvkovými knedlíky. Po cestě zpátky si můžete užívat krásné výhledy na okolí a Labe s vodopády.

Lákají vás kopce a panenská příroda? Hledejte na Skocarkemnahory.cz.

 

HURÁ DO JIZEREK!

Tenhle výlet z Nové Louky do Bedřichova měří 11 kilometrů. Začínáte na Nové Louce, kde je i příjemná restaurace Šámalova chata, která je široko daleko vyhlášená svou domácí kuchyní. Odtud se vydejte po modré turistické značce směrem k Blatnému rybníku a dále k Tetřevímu křížku, který stojí na velkém balvanu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek


Pověst praví, že křížek zde nechal postavit lesník Gahler z Nové Louky na památku své zemřelé dcery. Od křížku vede cesta přes Velký Kamenický potok, k přehradě Josefův Důl. Tady si můžete odpočinout, udělat krátký piknik a pak pokračovat podél přehrady mírně zvlněným terénem přímo ke hrázi.

Redakční kudykam: Je to Peklo! A je tam krásně!

Až si užijete nádherné výhledy na vodní hladinu, vydejte se dále směrem na Hrabětice a poté k rozhledně Královka. Odtud se vám naskytne krásný výhled na Jablonec nad Nisou a při slunečném počasí zahlédnete v dáli i Český ráj s Troskami a Kozákovem. Z Královky už vás čeká pouze závěrečné klesání do Bedřichova. S kočárkem úplná pohoda!

Vy se procházíte přírodou a vaše miminko spinká v kočárku.

 

JDEME ÚDOLÍM, JDEME HOSTÍNEM

Výhodou tohoto výletu je, že na obou koncích je hospoda. Takže ať se rozhodnete jít po proudu řeky Loděnice, anebo proti, můžete si na konci dát něco dobrého, a hlavně vychlazené pivo. Pod profláknutou výletní destinací Svatý Jan pod Skalou se nachází vesnička Hostín, kde svůj výlet můžete i začít. Najdete tu také výbornou výletní hospodu U Krobiána. Dejte si tu svíčkovou, je výborná. Podél potoka Loděnice se pak vydejte cestou až do osady V Kozle. Celá trasa vede po pohodové cestě a je možné tu dělat odpočinkové zastávky. Na konci vás opět čeká hospůdka s výborným točeným pivem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

VZHŮRU DO BRD

Kytín je skvělým výchozím bodem pro výlety po hřebeni Brd. Jezdí sem autobus z pražského Smíchovského nádraží. Na začátku výletu se tu můžete občerstvit přímo ve vesnici (v hospůdce Na Vršíčku) nebo v klasické trampské putyce na kytínských loukách U Čunčí huby.

Po občerstvení můžete absolvovat pohodový šestikilometrový okruh vhodný i pro kočárek. Pokud máte chuť vyrazit někam dál, vydejte se třeba až na raketovou základnu Klondajk nebo z kopce do Řevnic, kde je opět dobré spojení vlakem zpátky do Prahy.

OKOLO TŘEBONĚ, PASOU SE TAM KONĚ

Jestli nemáte rádi kopce a raději volíte pomalé pohodové tempo, tady vás to bude bavit. Třeboň je městečko na rovině pouze s pozvolným stoupáním k zámku. Takže klidně můžete kroužit jen historickým centrem a využít dlažbu z kočičích hlav na hlavním náměstí jako uspávadlo pro nejmenší. V okolí Třeboně najdete spoustu míst k poklidným a nenáročným procházkám, ať už se vydáte kterýmkoli směrem.

Proto je super vyrazit sem třeba na víkend a procházky si rozplánovat.
Za výlet určitě stojí poměrně rozsáhlý park u lázní Aurora nebo okruh okolo rybníka Svět. Posilnit se můžete v Rožmberské baště. A co jiného si tu dopřát než kapří hranolky, což je zdejší specialita.

TIPY, JAK VÝLETOVAT S KOČÁRKEM

1. Nezapomeňte síťku na kočárek nebo moskytiéru kvůli hmyzu. Obzvlášť u rybníků a přehrad se rojí velmi rád.

2. U hlubokých kočárků kontrolujte teplotu a větrání. Ve slunných dnech nezapomeňte dát kočárek vždy do stínu.


3. Chraňte děti v kočárku před sluncem. Natřete je opalovacím krémem, i když leží v korbičce. U kočárků bez přehazovací rukojeti pomůže proti přímému slunci látková plena, kterou upevníte kolíčky na stříšku.


4. Pikniková deka pro vaše chvilky pohody. Nechte děti zkoumat, trhat, poznávat a myslete i na svůj odpočinek.

5. Hračky nechte doma! Tráva, lístečky, malé ulitky, drobné klacíky, jarní kvítka... To vše můžete zkoumat, hrát s nimi na schovávanou a zavzpomínat na
básničky a písničky.


6. Pití s sebou. Na výlety s kočárkem se vám budou hodit držáky na nápoje. Dají se jednoduše připevnit ke kočárku.

7. Rozmazlujte i sebe. Ano, jste maminkou, ale naučte se být i trošku sobecká. Když bude dítě v kočárku spinkat, užívejte si. Zastavte, sedněte si, vyndejte knihu, položte partnerovi hlavu na klín. Anebo se posaďte do kavárny a užijte si pohodové chvilky. Zasloužíte si to oba!

Redakční kudykam: Grafička Marta nedá dopustit na Orlík
Redakční kudykam: Český Krumlov, láska redaktorky Eriky
Témata: Děti, Časopis Maminka, Miminko, Batole, Dovolená s dětmi, Praktické rady, Kam s dětmi, Maminka cestuje, pořad, Krásný výhled, Zoopark, Bedřichov, Látková plena, Český ráj, Špindl, Pikniková deka, Český Krumlov, Vesnička, Hlavní náměstí, Okoř, Via, Kovář, Roj, Velký kámen, Koza