Maminka.czBatole

Separační pleny: Přesvědčí možná i odpůrce látkových plínek

Michaela Karavarakis 29.  12.  2012
Separační pleny: Přesvědčí možná i odpůrce látkových plínek
Když se to vezme kolem a kolem, dává idea látkových plen smysl. Jsou ekologičtější než ty jednorázové a vyjdou rozhodně laciněji. Tak v čem je problém? Proč se většinou zdráháme to s nimi zkusit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokrok nezastavíš


Přiznám se, že jsem si s myšlenkou látkových plen před narozením holek taky pohrávala. Nakonec jsem se ovšem nechala odradit pár „detaily“. Látkové pleny na rozdíl od těch jednorázových prosáknou, musí se prát, věšet a žehlit a přirozeně ty pokakané se nejdřív musí ručně odpírat. Ovšem pokrok nezastavíš a tak i na poli látkových plen došlo v posledních letech k nezanedbatelnému vývoji. Snažší prosáknutí řeší svrchní kalhotky z více či méně nepropustných materiálů, extra práci plenkový servis, který, a teď dobře poslouchejte, špinavé plenky vyzvedne u vás doma a vyprané a vyžehlené zase doručí zpátky (pravda, tenhle byznys kvete hlavně ve Velké Británii či v Německu, k nám si zatím cestu hledá) a odpírání? Toho se můžete zbavit díky tzv. separačním plenám. 



Jak fungují?


Jednorázová separační plenka je pruh tenkého materiálu, který se umisťuje mezi pokožku dítěte a samotnou látkovou plenu. Funkci má dvojí: jednak odděluje (separuje) látkovou plenu od stolice a jednak udržuje dětskou pokožkou relativně suchou. Po tom, co se dítě vykaká, zůstane většina stolice v separační plence. Tu pak jednoduše vyhodíte a tak látková plena (a vy s ní) zůstává ušetřena toho nejhoršího. Zároveň separační plenka odvádí vlhkost dovnitř a nepouští ji zpátky k dětské pokožce. Počůrané jednorázové separační plenky se dají přeprat a použít znova, ale po více použitích se postupně rozpadají. 



Stoprocentně eko


Jednorázové separační plenky jsou nejčastěji vyráběné z přírodních ekologických materiálů (celulózy či viskózy), což znamená, že nijak nezatěžují životní prostředí a můžete je s klidem spláchnout do záchodu. Celulózové plenky bývají o trochu dražší, jelikož jsou silnější než ty viskózové a dobře zadrží i řídkou stolici kojených miminek. K dostání jsou i jednorázové separační plenky umělé, které jsou ze všech nejlacinější, ovšem nejsou moc přátelské k životnímu prostředí a neměly by se tudíž vyhazovat do záchodu. Z logiky věci vyplývá, že pokud mluvíme o jednorázových separačních plenkách, musí existovat i jiné – nejednorázové nebo-li pratelné. Nejčastějším materiálem pro výrobu těch pratelných je fleece a jejich hlavní funkcí je odvádění vlhkosti. 



Jak, kde a za kolik


Separační plenky se prodávají v rolích nejčastěji po 100 kusech a jejich cena se pohybuje od cca 40 Kč za ty nejlacinější umělé až po cca 180 Kč za kvalitní celulózové. K dostání jsou ve spoustě e-shopech na internetu, v obchodech s kojeneckým zbožím či v lékárnách.

Témata: Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, Praktické rady, Látková plena, Odvádění, Plen, Odpírání

Video