Maminka.czTěhotenství

Šest infekcí, které mohou během těhotenství ohrozit vaše dítě

Kateřina Prachařová 14.  11.  2017
Každá žena si samozřejmě přeje bezproblémové těhotenství. Pravdou je, že právě během něj jsme více náchylné k různým infekcím. Některé z nich mohou být pro plod velmi nebezpečné. Infekce se přenáší prostřednictvím placenty a také během porodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Infekce mohou zapříčinit vznik vrozených vad, způsobit potrat nebo předčasný porod. Ohrožen může být v některých případech i život matky. Přídatným rizikem jsou pak léky, které se proti infekci podávají. Proto je tak důležité, aby se těhotná žena pokud možno všem infekcím vyhnula. Především pak těm následujícím:

1. Listerióza

Imunitní systém těhotné ženy je oslabený a bakterie listerie jej snadno napadnou. Následkem jsou otrava krve, meningitida a další život ohrožující komplikace. Listerie mohou infikovat placentu, plodovou vodu a samotný plod. Následkem je potrat nebo porod mrtvého plodu.

Příznaky: horečka, stavy podobné chřipce, zimnice, bolesti hlavy a zad, zažívací potíže

Čemu se vyhnout: manipulaci se syrovým masem, konzumaci nedostatečně tepelně upraveného masa, mléčným výrobkům, mraženým polotovarům

Léčba: antibiotika

2. Toxoplazmóza

Infekce způsobená mikroskopickým parazitem může mít mírný i velmi závažný průběh, končící vážným neurologickým poškozením plodu nebo úmrtím dítěte.

Příznaky: horečka, zduřelé lymfatické uzliny, bolest hlavy, krku, svalů

Čemu se vyhnout: konzumaci nedostatečně tepelně zpracovaného masa, kontaminovaných pokrmů a vody i manipulaci s nimi, čištění kočičí toalety, máte-li kočku

Těhotenství a kočky: Jde to dohromady?
Od těhotenství k porodu

Těhotenství a kočky: Jde to dohromady?

3. Hepatitida typu B

Tento virus může v některých případech způsobit vážné poškození jater, další onemocnění i smrt. Při první návštěvě prenatální poradny se provádějí testy. Pokud těhotná touto infekcí trpí, riziko přenosu na dítě je velmi vysoké. Nutná jsou zvláštní opatření během porodu a léčba dítěte bezprostředně po něm. Očkování v těhotenství je bezpečné.

Virus se šíří krví, spermatem a dalšími tělesnými tekutinami.

4. Genitální herpes

Genitální herpes je způsoben dvěma typy viru herpes simplex – HSV-1 nebo HSV-2. Typ 2 obvykle způsobuje genitální opar. Na genitáliích se objevují blistry a bolestivé vředy, a to po pohlavním styku s nakaženým partnerem. Virus HSV-1 způsobuje orální herpes.

Puchýře a vředy z úst nakaženého partnera mohou být přenášeny líbáním nebo při orálním sexu. Infekce přechází na dítě během porodu. Ve vzácných případech může dokonce projít placentou a způsobit potrat a závažné vrozené vady.

Příznaky: horečka, bolest hlavy, bolest svalů, svrbění, brnění nebo bolest v oblasti genitálií, vaginální výtok, oteklé lymfatické uzliny v tříslech, bolest během močení

Nejlepší prevencí preeklampsie je zdravý životní styl, ani ten ale není všemocný

5. Kapavka

Jedná se o bakteriální infekci, která se přenáší prostřednictvím pohlavního styku včetně análního i orálního sexu.  Těhotná žena ji může během porodu přenést na dítě. K infekci dochází obvykle během dvou až deseti dnů po styku.

Nechráněný sex s infikovaným partnerem je vysoce riskantní. Pokud není léčena rychle, infekce může vést k potratu a předčasnému porodu. Kapavka se léčí antibiotiky, která lze v těhotenství podat.

Příznaky se liší v závislosti na tom, která část těla je postižena. Kapavka v děložním čípku, vagině nebo děloze způsobuje abnormální vaginální výtok, pálení nebo bolest při močení, špinění a bolesti při pohlavním styku.

Symptomy anální kapavky zahrnují výtok, svědění nebo bolest při pohybech střev. V ústech se objevují červené a bolestivé vředy.

Během těhotenství (a ostatně i kdykoli jindy) se vyhněte nechráněnému pohlavnímu styku s neprověřeným partnerem.

6. Zarděnky

Akutní virové onemocnění může být pro vyvíjející se plod fatální. Hrozí potrat, vícečetné vrozené vady a vývojové problémy. Pokud jste nebyla testována před těhotenstvím, jsou odběry při první návštěvě prenatální poradny nutností. Tzv. německé zarděnky nejsou tytéž jako klasické zarděnky. To, že máte imunitu proti jedněm, vás neochrání před druhými.

Příznaky: nízká horečka, bolest hlavy, nevolnost, zduřelé lymfatické uzliny, bolest a otoky kloubů, zarudlé oči, rýma (před vypuknutím vyrážky)

Vyrážka se objeví nejprve na obličeji, potom na dalších částech těla, trvá několik dnů.

VIDEO: Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

Zubní prohlídky v těhotenství nejsou formalita. Co byste měla vědět?
Borelióza v těhotenství. Je důvod k obavám?
Strašák jménem žloutenka
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Parazité, Placenta, Nechráněný sex, První návštěva, Parazit, Běh, Herpes, Orální sex, Bolest hlavy, Vzácný případ, Vaš, Imunitní systém, Kočičí toaleta, Simple, Potrat, Forma, Bakteriální infekce, Kapavka, Vrozená vada, Líbání, Otrava krve, Pohlavní styk, Zdraví na Heureka.cz