Maminka.czTipy na výlet

Šest skvělých velikonočních výletů: Odsud se vám nebude chtít vracet!

Simona Procházková 12.  4.  2019
Děti čekají příští týden pětidenní prázdniny, dospěláky příjemně prodloužený víkend a předpověď počasí na velikonoční svátky vypadá zatím slibně. Tak neseďte doma a začněte plánovat, kam vyrazíte za zábavou a dobrodružstvím.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Velikonoční jarmark v pivovaru Velké Popovice

V sobotu 20. dubna se v areálu pivovaru ve Velkých Popovicích uskuteční historicky první velikonoční jarmark. Nenechte si ujít veselici s dobrý jídlem, živou hudbou, tvořivými dílničkami pro děti, ukázkami řemesel a samozřejmě správně vychlazeným velkopopovickým Kozlem přímo od zdroje! Celý den se ponese v duchu zvyklostí spojených s Velikonocemi, pro děti i dospělé si tu nachystali celou řadu zábavných i naučných aktivit. V pivovarském parku si prohlédnete zvony, které budou následně umístěny v kostele Panny Marie Sněžné a poprvé se rozezní v rámci mše 18. května. Každou půl hodinu vás průvodci pozvou na prohlídku pivovaru s mimořádně rozšířenou degustací piv přímo ve sklepích, ratolesti se skamarádí s kozlem Oldou, oblíbeným živým maskotem pivovaru. Výtečný oběd si můžete dopřát v restauraci Kozlovna hned vedle pivovaru, naservírují vám třeba staročeskou kulajdu, dušená vepřová líčka s křenovým bramborovým pyré nebo pikantní žebírka. A pokud si výlet chcete ještě něčím zpestřit, vydejte se na jarmark do pivovaru motoráčkem Kozel expres. Motorový vůz řady 810 v retro nátěru 80. let vyjíždí z pražského Hlavního nádraží každou sobotu od dubna až do konce září v 10:20 a na zpáteční cestu z Velkých Popovic do Prahy se vydává v 14:40.

Děti je milují. 5 tipů na ty nejlepší lanovky u nás, které musíte vyzkoušet

Venkovský život na farmě Blaník

Velikonoční oslavy ve znamení venkova a lidových tradic si užijete na farmě Blaník nedaleko Vlašimi na Benešovsku. Nádherná příroda, klid a pohoda, přátelská zvířata a spousta zábavy pro děti každého věku, to je příslib krásného dne stráveného s rodinou. Od čtvrtka 18. do pondělí 22. dubna je připraven bohatý celodenní program. Chystá se topení Morany a s tím spojené vyhánění zimy a vítání jara, výtvarné dílničky pro všechny kreativní tvořily, malování kraslic, barvení vajíček, pletení pomlázek z vrbového proutí a chybět samozřejmě nebude krmení zvířátek, prohlídky stájí a také křest letošních mláďat. Zahrát si můžete rodinný blanický desetiboj, malé dobrodruhy nadchne Les nočních skřítků s hledáním pokladu, dřevěný keltský hrad i jízdy na ponících. Než se dosyta vydovádí, vy si můžete ve zdejší stylové restauraci s krbem a krytou terasou dopřát staročeské velikonoční pochoutky, a v případě, že se vám nebude chtít večer odjíždět, přenocovat v útulných pokojíčcích.

Musíte zažít: krmení jelenů v Častolovicích či piknik s Františkem Kinským

Nadílka (nejen) pro děti v Plzni

Skutečně bohatou velikonoční koledu pro celou rodinu přichystali v Plzni. Po celou dobu školních velikonočních prázdnin, tedy od čtvrtka 18. do pondělí 22. dubna se můžete se svými ratolestmi zúčastnit celé řady tematických „vědeckých“ workshopů v science centru Techmania, kde vás čeká také například velikonoční Eggsperimetování, užijte si i ostatní expozice a 3D Planetárium. Pestrý program na prodloužený víkend připravila také plzeňská zoo a Dinopark. Na statku Lüftnerka nahlédnete do tajů zdobení kraslic různými technikami (některé si můžete dokonce sami vyzkoušet), naučíte se, jak se plete dokonalá pomlázka, a zjistíte, jak probíhá ono pověstné otloukání vrbových píšťalek. V sobotu se budete moci pobavit, zatančit si a ochutnat grilované speciality i tradiční jarní pochoutky (nádivku, trdelník a další) na lidové veselici a řemeslném jarmarku, který proběhne za doprovodu hudby přímo na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj.

Stezka za kraslicemi na Hluboké

Oslavy příchodu jara a nejvýznamnějšího křesťanského svátku pojali netradičně a originálně na jihu Čech. Posbírejte všechny děti, babičky a tetičky, kamarády s jejich ratolestmi a vyrazte společně na velikonoční stezku (bude otevřena až do konce května) za obřími kraslicemi do Hluboké nad Vltavou, kousek od Českých Budějovic. Mapku s umístěním impozantních obřích kraslic si můžete vyzvednout v městském infocentru a pak už jen a jen na vás, jakou trasu si zvolíte. Velikonoce jsou tu pojaty jako svátky znovuzrození a oslava života a právě z této myšlenky vyšel nápad rozmístit do zdejší malebné krajiny velikonoční vejce velikosti XXL, pomalovaná akademickými malíři i dětmi z okolních škol. Celá akce s názvem „Velikonoce na Hluboké“ má již v okolí svůj věhlas a každý rok přibývá zvědavců, kteří neváhají přijet. Stezka slibuje zábavu spojenou s aktivním odpočinkem doslova pro všechny věkové kategorie, a co víc, projekt má také charitativní rozměr. Cesta vede ze zámeckého parku přes přes město, po hrázi Munického rybníka s odbočkou ke sportovnímu areálu a golfovému hřišti a odtud dále až k loveckému zámečku Ohrada. Kraslic jsou tu ukryty desítky, tak do toho, kolik jich potkáte?

Vydejte se na výlet. Poradíme vám, kde najít spousty tipů online

Velikonoce po šlechticku

Po celý duben se budou na středočeském zámku Loučeň slavit svátky jara ve znamení knížecího rodu Thurn-Taxisů, bývalých majitelů. V průběhu speciálních „kostýmovaných“ velikonočních prohlídek se dozvíte spoustu zajímavostí o tom, jak se zde dříve žilo, slavilo i hodovalo. Některý z členů knížecí rodiny vás osobně provede slavnostně vyzdobeným zámkem a seznámí s tím, jak slavila jarní svátky knížecí rodina i lidé v podzámčí. Dozvíte se, jaké překvapení kněžna Marie Thurn Taxisová chystala svým vnoučatům, jak kníže Alexandr, velký milovník žen, proháněl s pomlázkou všechny služebné i poddané ve vesnici, jak malí princové hltali báchorky o otevírání pokladů a hledali po lesích skřítky i hejkaly. Od prvního do 28. dubna si můžete užít velikonoční prohlídky každý den. A nespěchejte domů, téměř povinností je projít se zahradami s anglickým parkem a vyřádit se v některém z unikátních přírodních labyrintů. Pozor, ať se neztratíte! Vhod přijde i dětský lanový park a příjemná restaurace Vtipná kaše, kde prostě musíte ochutnat sladkou delikatesu Čápy s mákem, jejíž recepturu zde přísně tají. A je návyková!

Tipy na netradiční výlety do podzemí, kde o dobrodružství není nouze

Velikonoční předvádění v Jílovém

Jako malý bonus přidávám jeden extra tip již na tento víkend. Tradiční jarní slavnosti pořádá město Jílové u Prahy společně s místním Regionálním muzeem. Na co se můžete těšit? Nebude chybět spousta zábavy, živá hudba, gurmánské speciality ani staročeský jarmark na náměstí. V budově muzea bude od devíti do patnácti hodin probíhat „Velikonoční předvádění“ neboli ukázky lidových řemesel, tvůrčí dílny pro dospělé i děti, velikonoční výstava, malování kraslic, pěvecké vystoupení žáků jílovské základní školy a povídání o tradicích našich předků. Již do začátku dubna jsou navíc otevřeny proslulé jílovské zlatonosné štoly sv. Josefa, sv. Antonína a Halíře (o víkendech a svátcích od 10 do 17 hodin) a určitě stojí za to nakouknout do jejich tajemných podzemních chodeb.

 

Témata: Děti, Rodina a vztahy, Praktické rady, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Za zábavou, planeta, Kněžna, Malíř, Hluboká, Planetárium, Velké Popovice, Vystoupení, České Budějovice, Náměstí, Thurn Taxis, Les, Jeleň, Praha, Porada, Stezka, Techmania, Pyré, Hluboká nad Vltavou, Jílové

Video