Maminka.czKam s dětmi

Šest super tipů na vánoční rodinný výlet, který bude bavit všechny

Simona Procházková 28.  12.  2021
Hledáte inspiraci, kam se společně s celou rodinou vydat na vánoční výlet? Našli jsme pro vás šest skvělých tipů na místa, kde si mezi svátky užijete spoustu zábavy a určitě se i něco nového dozvíte. Vydáte se do ledového království, za hvězdami nebo raději na romantický hrad či zámek? Podívejte se.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zimní prohlídky hradu Kašperk

Od 28. prosince do 1. ledna otevře své brány šumavský hrad Kašperk. Udělejte si sváteční rodinný výlet na romantická místa oděná v zimním hávu. Otevřeno tu bude každý den od 10 do 16,30 hodin, kdy se budou konat speciální komentované prohlídky hradu. Hlavním lákadlem je zimní prohlídkový okruh, který vás seznámí se starými šumavskými zvyky a tradicemi. Těšit se můžete rovněž na speciální prohlídku na téma „zima ve středověku,“ kterou vás provede družina pana Buška ze Žampachu. Na hradním nádvoří se pokocháte vánoční výstavou, která ukáže, jak se lidé ve středověku oblékali. A chybět nebudou ani dětské prohlídky.

VIDEO: McDonalds Cup - Odpískej nudu

Za vánočními stromečky na Loučeň

Na středočeské Loučeni nechají i letos zámecké komnaty návštěvníkům otevřené během celých vánočních svátků, a to včetně Nového roku. Připraveny jsou vánoční prohlídky zámku v rámci výstavy Příběh vánočního stromečku. Výstava je každoročně nejvíce navštěvována právě během vánočních prázdnin. Uvidíte celkem 22 různě nazdobených vánočních stromečků, přičemž každý z nich vypráví svůj jedinečný kouzelný příběh.  Hlavním tématem letošní výstavy je „Věhlas českého průmyslu první republiky“ a jedním ze šesti stromečků, je stromeček Pivovarský. Tento stromeček je návštěvníkům představen v prostorách zámecké jídelny a je mimo jiné také celorepublikovým rekordmanem. Výstava Příběh vánočního stromečku potrvá na Loučeni až do 17. ledna. Spousta zážitků vás ale čeká také při procházce rozlehlým zámeckým parkem, který ukrývá spoustu bludišť a labyrintů. Na zámeckém nádvoří si pak můžete prohlédnout další unikát, největší adventní věnec v Česku, který zdobí zámeckou kašnu. Tento věnec byl zapsán na seznam českých rekordů, a to díky největším svícím, které dosahují výšky 185 centimetrů.

Každý den v 17 hodin je také na nádvoří připravena světelno-hudební show, která se rozehraje na fasádě zámku za doprovodu vánoční kolegy Good King Wenceslas.

Ledové království v Beskydech

Přijeďte si prohlédnout ojedinělý evropský unikát, ledové království v malebném Rožnově pod Radhoštěm. K vidění je od 27. prosince až do poloviny března. Výstava představí Ledovou galerii (dům) nebo obří ledovou plastiku „Poslední večeře páně,“ vytvořenou na téma světoznámého obrazu Leonarda da Vinci. Chybět nebude, stejně jako každý rok, ledový trůn, na kterém se můžete vyfotit. Po výstavě Ledové království vás provedou průvodci po malých skupinkách, organizátoři doporučují zarezervovat si své místo předem. Bojíte se, že vám bude zima? Nemusíte. Na prohlídku vám tu zapůjčí termoplášť. K vidění je celkem 16 ledových soch a součástí prohlídky je také ledový bar, kde vám nabídnou drink zdarma.

Silvestrovská zranění: Na popáleniny rozhodně nepatří mouka či zubní pasta

Vánoční zoo po setmění

Zoologická zahrada ve Zlíně prodloužila na celé období mezi vánočními svátky otevírací dobu, navštívit ji tak můžete každý den do neděle 2. ledna až do 17 hodin. Užijete si tak procházku potemnělou zahradou, vylepšenou navíc nádhernou světelnou výzdobou. Zahradu budou zdobit typické vánoční motivy i světelné siluety exotických zvířat, mezi jinými uvidíte třeba svítící nosorožce, žirafu, slony, lvy, tučňáky nebo klokany. Vychutnáte si tak atmosféru zoo zcela jinak a obzvláště děti budou nadšené. Říkáte si, že v zimě zřejmě moc exotických zvířat neuvidíte? Žádný strach, většina z nich zimní spánek nepraktikuje, jsou to otužilci a rádi se promenádují ve venkovních prostorech, i když třeba zrovna padá sníh. Ve zlínské zoo nechybí velbloudi, tygři, lamy, zebry, velkým lákadlem jsou též pandy červené. Za návštěvu stojí také vnitřní pavilony, například v Zátoce rejnoků se příjemně ohřejete při 26 stupních a můžete si tady užít krmení rejnoků, případně si je i pohladit.

Příběh betlémské hvězdy

Vyrazte s dětmi do pražského Planetária, které patří, s průměrem promítací kopule 23,5 metru, k největším planetáriím na světě. Pro letošní vánoční období si tady připravili speciální tematický pořad (nejen) pro děti Hvězda betlémská. O čem vypráví? Před více než dvěma tisíci lety zazářila na obloze hvězda, jež se stala poselstvím naděje až do dnešních dnů. Chcete vědět, jaký fascinující astronomický úkaz stál za zrodem legendy, která neodmyslitelně provází období adventu a Vánoc? Film nahlíží do dávné minulosti a poodhaluje tajemství bájného světla nad Betlémem. Součástí pořadu, který můžete shlédnout 28., 29. a 30. prosince a 1. a 2. ledna, je živě komentovaná projekce noční oblohy.

Rodinná procházka nemusí být nuda. Máme super tipy na zábavu!

Do Plzně nejen do pivovaru

Západočeská Plzeň nabízí zábavu pro velké i malé. Vánoční svátky jsou časem plným tradic a příběhů. A právě tady si můžete nechat vyprávět i takové, které jste možná ještě neslyšeli. Co třeba příběh legendárního piva Pilsner Urquell? Vydejte se na prohlídku pivovaru Plzeňský Prazdroj. Mezi svátky je otevřeno od 27. do 30. prosince od 11 do 17 hodin. Během prohlídky pivovaru si prohlédnete autentická místa, kde se v roce 1842 zrodilo proslulé pivo Pilsner Urquell, projdete všemi klíčovými místy, včetně samotného srdce pivovaru – historické a současné varny. Ve smyslové expozici můžete ochutnat suroviny, ze kterých se slavný ležák vyrábí, panoramatické kino promítne příběh piva Pilsner Urquell, expozice Lidé vám pak přiblíží pivovarské profese.  A na závěr samozřejmě nesmí chybět ochutnávka.

Nejen děti nadchne podzemní labyrint ručně tesaných ležáckých sklepů, které se rozšiřovaly spolu s pivovarem a měří celých devět kilometrů. Kromě pivovaru, který si užijí zejména tatínkové nebo jejich starší synové, můžete vzít ratolesti do plzeňské zoo, kde nechybí Dinopark, do Muzea loutek nebo do science centra Techmánie.

Témata: Děti, Rodina a vy, Kam s dětmi, Tipy na výlet, svátek, Maminka cestuje, Vánoce, Výlety, procházka, Vánoce 2021, zvyky, planeta, kino, adventní věnec, Otužilci, Rožnov pod Radhoštěm, Rodinný, Ledové království, Rej, Pivovar, Kašperk, Betlém, Šumavský, Prohlídkový okruh, Techmánie

Video