Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Šest věcí, které byste měla vědět dříve, než si přinesete domů miminko!

Simona Procházková 26.  4.  2019
Návrat z porodnice s milovaným uzlíčkem v náručí je nezapomenutelným okamžikem v životě každé rodiny. Začátky s novým přírůstkem ale vůbec nemusí být snadné. Spousta věcí vás během prvních týdnů může stresovat nebo přímo děsit. Na vše se připravit nelze, vyplatí se ale být alespoň trochu v obraze. Žádný z následujících bodů neznamená, že je s vámi něco špatně a selháváte!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Na ten šílený strach, který mě zachvátil před porodem prvního dítěte, nikdy nezapomenu. Připadá mi, jako by to bylo včera, i když uteklo již sedm let. Tenkrát jsem žila v permanentní panice: z porodu, jak zvládneme pobyt v nemocnici, jestli budu dobrá máma a dokážu se o to miniaturní miminečko správně postarat, co když už nebudu pro manžela atraktivní, jak si poradím s kojením…Ze všech našich přátel jsme byli první, kdo založil rodinu, takže informace a rady jsem čerpala z maminkovských diskusí na internetu, jenže to mé obavy ještě zvyšovalo. Samozřejmě jsem měla nějaké povědomí o tom, jak pečovat o kojence, věděla, že existují autosedačky, elektronické chůvičky a odsávačky mateřského mléka, nedokázala jsem si ale představit, jak zásadně se nám změní životní styl. Kdyby mi tenkrát někdo předem prozradil, co vím teď, jako zkušená dvojnásobná maminka, možná by mi ušetřil spoustu bezesných nocí,“ svěřuje se Andrea (41). Takže co je dobré vědět o životě s novorozencem a nenechat se tím zaskočit?

Ne, neublížíte mu!

Žádný strach, manipulaci s malinkým tělíčkem se naučíte rychle, to už zařídí příroda a vrozené instinkty. Víte přeci, co se říká o miminkách, totiž že jsou nerozbitná a snadno omyvatelná. S nadsázkou to platí. Takže žádné obavy, nezlomíte mu ručičku při oblékání bodýčka, neutopíte ve vaně při večerním koupání ani ho neudusíte při kojení, když hltavě pije. Vaše děťátko je docela odolné a ohebné, což brzy zjistíte sama. Pozorovala jste v porodnici sestřičky, jak s ním nakládají, přehazují si ho z ruky do ruky a vážou mu ručičky do zavinovačky?

5 běžných problémů s miminky. Hlavně nepanikařte!

Nemusíte celou noc bdít nad postýlkou!

Opravdu není nutné, abyste s nervy na pochodu proseděla každou noc několik hodin u kolébky nebo postýlky a bedlivě sledovala se zatajeným dechem, jestli dýchá. První noc doma může být samozřejmě trochu stresující, pokud ale dodržíte základní pravidla pro zdravý spánek novorozence (ukládat ho zásadně na záda, na rovnou podložku, žádné polštáře, plenky ani plyšové hračky v postýlce, dobře vyvětrat a nepřetápět místnost, kde spí), přehnaný strach není na místě. A pokud přeci jen pocity úzkosti nedokážete překonat, pořiďte si elektronický monitor dechu s podložkou do postýlky, který vás eventuálně v případě potíží okamžitě upozorní zvukovým signálem, že něco není v pořádku.

Nepotřebujete všechno, co jste si myslela!

V každodenním kolotoči sama velmi rychle přijdete na to, že rozhodne nevyužijete veškeré „vychytávky“, které jste v těhotenství s nadšením pořídila z přesvědčení, že se bez nich zkrátka neobejdete. Zcela jistě nebudete potřebovat tu hromadu košilek, svetříků, pyžamek a mini džínečků, tři dečky do kočárku (stejně v něm necháváte stále tu jednu jedinou), elegantní krajkové šatičky pro několikatýdenní holčičku (pozvrací je jednou a ručíme za to, že už je znovu vyvářet a žehlit kanýrky nebudete, mimo jiné také proto, že z nich dceruška během pár dnů vyroste), překážet vám začnou i volánková nebesa nad postýlkou. Ano, jsou krásná, ale tak nepraktická (a navíc se v nich drží prach)! Co novorozenec skutečně potřebuje v prvních třech měsících života? Mléko, pleny (hodně plen), bezpečné místo na spaní (hodí se pohodlné hnízdečko pro denní spánek), sadu odepínacích bodýček a overalů, zavinovačku, líh na pupík, krém proti opruzeninám a případně dudlík.

Jak přežít šestinedělí? Udělejte si zásoby, spěte a vsaďte na vývar

Partner vám může lézt na nervy

V rámci poporodní hormonální smršti v organismu a také vlivem obrovské únavy ze všech životních změn, permanentního nevyspání a spousty nových povinností můžete pociťovat jistou averzi na manžela. Máte utkvělý pocit, že ho nesnášíte? Závidíte mu občas, že ráno odchází do práce, tedy do „víru normálního světa“? Hlavně klid, není na tom nic divného. Tedy v případě, že nejde o dlouhodobý stav. Psychologové tvrdí, že pocit určitého „odcizení“ s partnerem a přechodná citová krize, způsobená vstupem třetí osoby do vzájemného vztahu, je v tomto období poměrně častým jevem. Časem se ale situace zpravidla vrátí k normálu. Hodně přitom záleží na přístupu muže, jeho pomoci, podpoře, vstřícnosti.

Pračka se stane vaší nejlepší kamarádkou

Jestli vás někdo varoval, že hromady špinavého prádla u vás odteď už nikdy nezmizí, nepřeháněl. Nejvěrnější přátelství nyní uzavřete s automatickou pračkou a jemná vůně hypoalergenního kojeneckého pracího prášku bude zkrátka všudypřítomná. Pokud jste až dosud žila v přesvědčení, že sušička je zbytečným luxusem, věřte, že po ní začnete toužit. Z průzkumů vyplynulo jedno zajímavé zjištění. Víte, že celá řada maminek si začne prát i své vlastní oblečení ve stejném prostředku, jaký používají pro své děti? Jeho vůně jim totiž připomíná jejich milované miminko i v době, kdy nejsou s ním. Čichová paměť je jednoduše dokonalá!

Budete se cítit osamělá

Stereotypní a vyčerpávající celodenní koloběh pečování o miminko, nekončící sled povinností a úkolů od rána do večera, emocionální výkyvy typické pro novopečené maminky, sžívání se s novým tvorečkem, to vše může vyústit v pocit osamělosti. Sociální izolace je pro mateřskou dovolenou, alespoň zpočátku, typická. Partner je celý den v zaměstnání a vy si můžete nahlas promluvit jen s vaším kojencem. Co s tím? Pozvěte kamarádku nebo bývalou kolegyni na návštěvu, choďte s kočárkem na procházky, venku určitě potkáte jiné „podobně postižené“ maminky, které rády prohodí pár slov, zajděte s děťátkem třeba na kurz kojeneckých masáží, kde bude jistě rovněž prostor pro komunikaci a navázání nových přátelských vztahů.

 

 

Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Novorozenec, Rodina, Miminko, Porodnice, Péče o dítě a jeho výchova, Mateřská, Izolace, Maminka, Internet, Čich, Overal, Zavinovačka, Nezapomenutelný okamžik, Postýlka, Uzlíček, Bodyček, Pár slov, Špína, Pocit úzkosti, Zatajený dech, Pocit osamělosti, Mela, Osamělost, Sušička

Video