Maminka.czZdraví

Jak vypadá Šestá nemoc, která nejčastěji trápí kojence a batolata?

Šestá nemoc patří mezi dětské virové infekce, typické pro ni je, že se objevuje zejména u dětí do tří let věku. Mezi hlavní projevy onemocnění patří vysoká teplota a vyrážka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Šestá dětská nemoc (exanthema subitum či roseola infantum) je virové onemocnění způsobené lidským herpes virem 6 (HHV6). „Infekcí se dítě nejčastěji nakazí slinami od dospělých členů rodiny, virus se ale nachází i v mateřském mléce či moči. Inkubační doba nemoci bývá zhruba deset dnů,“ uvádí MUDr. Markéta Geleneky z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice na Bulovce.

Příznaky šesté dětské nemoci

  • vysoká horečka trvající 3–5 dní
  • po odeznění horečky se na trupu objeví červená vyrážka. Z trupu se postupně vyrážka šíří na krk a končetiny. Vyrážka nezasahuje do obličeje.
  • ospalost, únava, podrážděnost, plačtivost, nechutenství.
  • zduření podčelistních a šíjových uzlin.
  • nemoc může doprovázet zčervenání v krku a vodnatá rýma.
  • u dospělých onemocnění nejčastěji probíhá pod obrazem lehkého syndromu infekční mononukleózy.

„U dětí velmi často onemocnění probíhá bezpříznakově, někdy jen jako horečka bez kožních projevů. Vyrážka, pokud se objeví, přetrvává v rozmezí několika hodin až dvou dní. Poté sama odezní. V okamžiku, kdy dojde k vymizení vyrážky, dítě přestává být infekční. Infekce zanechává dlouhodobou imunitu a člověk jí onemocní pouze jedenkrát za život,“ dodává lékařka.

Pátá a šestá nemoc: Už je znáte?

Léčba šesté dětské nemoci

Při léčbě šesté dětské nemoci se doporučuje:

  • klid na lůžku
  • podávání léků na snížení teploty
  • podávání tekutin

„Komplikací tohoto onemocnění mohou být febrilní křeče. Pokud se objeví, je vhodné zavolat záchrannou službu a dítě nechat odvézt do nemocnice. Jiné komplikace, jako například poruchy krvetvorby či zánět jater nebo mozku, jsou vzácné,“ uzavírá MUDr. Markéta Geleneky.

Začalo to teplotou

„Do sedmi měsíců Alenka ani jednou nezastonala,“ vypráví Lenka. „Ale pak se to stalo. V osm hodin večer jsem ji jako normálně nakojila a uložila ke spaní. V deset jsem se šla na ni kouknout, protože se nějak nezvykle vrtěla a pobrekávala. Na první pohled bylo vidět, že má hodně zvýšenou teplotu. Napadlo mě, že by mohlo jít o virózu, dala jsem jí tedy dětský Ibalgin. Ráno to ovšem nebylo o moc lepší. Podívala jsem se jí také do krčku. Zdálo se mi, že ho má trošku „zanícený“. Moc o tom sice nevím, ale připadalo mi, že by to mohla být angína. Nechtěla jsem ji sice hned tahat k doktorovi, ale pak jsem si řekla, že jistota je jistota.“
 
Pan doktor dítě prohlédl a rozhodl, že se nic neděje. Lenku ujistil, že stačí běžná léčba „sirupem pro mimina“. Ta se ovšem při představě další rušnější noci nechtěla nechat odbýt. „Nezdál se mi ten krk,“ vzpomíná. „A tak jsem se ho zeptala, jestli by nestálo za to nasadit Alence antibiotika.“ To už s ní ale doktor jednal jako s hysterickou a obtížnou matkou, která nechce dítěti pomoci, ale spíš mu ublížit. Další tři dny se nic nezměnilo. Lenka měla pochopitelně nervy na pochodu. Horečka klesla vždycky na chvíli jen po léčivém sirupu. A tak se rozhodla, že ještě jeden den počká a pak si půjde pořádnou léčbu pro dítě „vydupat“. Do rána se holčička osypala.
 
 

Jedná se o je typický průběh virového onemocnění, kterému se také říká Šestá nemoc. Poměrně časté je u dětí od šesti měsíců zhruba do dvou let. Dítě mívá vyšší horečku, často to vypadá, jako by bylo nachlazené. Třetí nebo čtvrtý den se osype drobounkou vyrážkou: nejprve na hrudníčku, později i na ostatních částech tělíčka. Výjimkou není ani na tvářičkách.“

Většinou v okamžiku, kdy se objeví vyrážka, klesá horečka. Dítě se cítí lépe, začne jíst i „komunikovat“ s rodiči. Je mnohem živější a na tvářičky se mu zase vrací úsměv. A vyrážka? Ta během pár hodin nebo několika dnů zmizí. Takže se může dokonce stát, že dítě nemoc „přechodí“, aniž by si toho kdokoli všiml.

 
Témata: Zdraví, Batole, Kojenec, Nemoc, Dětské nemoci, Šestá nemoc, Alenka, Ospalo, Nemocnice na Bulovce, Plačtivost, Čas, Herpes, Slina, Horečka, Lenka M, Vysoká horečka, Exanthema Subitum, Onemocnění, Rozmezí, Dětská nemoc, Vodnatá rýma, NEJ, Jak, Lenka, Ibalgin, Zdraví na Heureka.cz