Maminka.czPorod

Sex těsně před porodem? Proč ne!

Adéla Vedralová 30.  4.  2012
Sex těsně před porodem? Proč ne!
Mnoho těhotných žen si klade v posledních týdnech otázku, zda je vůbec ještě v pořádku provozovat milostné hrátky s partnerem. Pokud lékař neřekne ne, nic vám nebrání. Celý akt lásky může být ale tak trochu nepohodlný.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud máte ještě v posledních dnech těhotenství na sex pomyšlení, rozhodně se ho nezříkejte. Jen je dobré dbát na to, abyste se při něm cítila co nejvíc pohodlně. Vzhledem k velkému bříšku to ale bývá často problém. Nejvhodnější je asi poloha "nahoře" a "zezadu". Nebojte se s partnerem otevřeně mluvit o tom, co je vám nepříjemné, on musí plně respektovat vaše požadavky. "Jako naschvál mě sexuální apetit přepadl až na konci těhotenství. Celých šest měsíců jsem se sexu vyhýbala, nic moc mi neříkal, ale najednou se to změnilo. Ale najít tu správnou pozici, zvlášť po takové době abstinence byl oříšek. Připadali jsme si s manželem tak trochu jako Pat a Mat. Vždycky jsme vybouchli smíchy. Místo romantiky se tedy ve většině případů odehrála malá groteska," popisuje své zážitky osmadvacetiletá Petra.

BUDE SE VÁM HODIT: Výpočet termínu porodu: Jaký způsob je nejpřesnější?

Stane-li se vám něco podobného, vůbec se nevzdávejte, vždyť vás čeká po porodu delší období bez sexu. Byla by škoda nezažít s partnerem poslední milování, kdy jste ještě sami. Pro muže je navíc sex se ženou ve vysokém stadiu těhotenství něco velmi neobvyklého a citlivého. Něco takového můžou zažít opravdu jen párkrát v životě. "Když byla moje manželka v osmém měsíci těhotenství, pořád jsem po ní moc toužil, s bříškem se mi líbila. Jenže jsem se potom už bál, bříško bylo opravdu obří. Navíc byly na kůži zřetelně vidět pohyby dítěte, což romantiku trochu rušilo. Ale když jsem ten divný pocit odboural, užil jsem si to. Bylo to zvláštní a nádherné i při troše nepohodlí. Pořád jsem si říkal: Co když je to naposledy," míní třicetiletý Robert, čerstvý tatínek.

Sex se dokonce doporučuje nastávajícím maminkám, které už překročily plánovaný termín porodu. Milování může vše dát do pohybu. "Přenášela jsem už šest dní a už byl i naplánovaný termín vyvolání porodu. Pan doktor mi na prohlídce doporučil, abychom přes víkend s manželem strávili dost času v posteli. Dali jsme na jeho radu, a když jsme na to vlítli potřetí, praskla mi voda. A já nakonec porodila bez urychlovacích dryáků. Musím přiznat, že sex je rozhodně příjemnější metoda," líčí svou zkušenost třicetiletá Adéla. Sečteno a podtrženo: sexem v posledních dnech očekávání pravdu šetřit nemusíte. Není proč!

Témata: Porod, Láska a vztahy, Sex, Divný pocit, Groteska, Plánovaný termín, Čerstvý tatínek, Pór