Maminka.czTěhotenství

Sex v těhotenství: Na tyto sexuální praktiky raději zapomeňte

Barbora Vajsejtlová 27.  11.  2018
Možná máte plnou hlavu porodního plánu. Možná valnou část vašich myšlenek okupuje erotika. Těhotenské libido je totiž nevypočitatelné a velmi specifické. Víte, co od něj čekat a jaká pravidla v těhotenském sexu platí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Udělejte si takový malý test: Co se vám jako první vybaví, když se řekne „těhotenství“? Možná ranní nevolnosti, možná zvětšující se břicho, možná ultrazvuk, ale velmi pravděpodobně to nebude jiskřivý sexuální život a oslňující libido. Přitom je pro spoustu žen těhotenství obdobím, kdy prožívají ten nejlepší a nejintenzivnější sex svého života. Stejně tak ale můžete zažít několik měsíců beznadějné abstinence, kdy ve vás jakékoli myšlenky na erotiku budou vyvolávat prudké návaly nevolnosti. Zjišťovali jsme, jak se bude vaše libido měnit v průběhu těhotenství a co si v rámci těhotenského sexu můžete „dovolit“. 

Udělám si to... hezké! Masturbace v těhotenství jako příprava na porod

První trimestr 

Hned na začátku počítejte s tím, že vaše chutě v průběhu těhotenství budou nejspíš připomínat jízdu na horské dráze. Zatímco jeden týden byste zbourala postel, ten další vás nebude zajímat nic jiného, než jak se dostat do postele hned po večerníčku. 

Pokud na tom budete podobně jako většina žen, v prvních týdnech těhotenství to s vaší chutí na sex nebude nejspíš nijak žhavé. Vzhledem k tomu, že prvotní nával těhotenských hormonů, který doprovází počátek těhotenství, je spojen s takovými atrakcemi, jako jsou ranní nevolnosti, únava, nadýmání a podobně, nebývá intimní ladění příliš intenzivní. 

Sex v těhotenství: Kdy ho raději vynechat a jaké jsou nejlepší polohy?

Kolem desátého týdne těhotenství se hormonální bouře ve vašem těle konečně uklidní, přestanete být tolik unavená a pravděpodobně pominou i vaše záchvaty nevolností. Ale zároveň jsou vaše genitálie mnohem více prokrvené a prsy citlivější, což nahrává dění ve vaší ložnici. Spousta žen se bojí, že sex v prvním trimestru těhotenství může zvýšit riziko potratu, ale odborníci ubezpečují, že se jedná pouze o mýtus.

Co dělat, když vás dítě přistihne při sexu? Mluvte s ním otevřeně

American College of Obstetricians and Gynecologists k tomuto tématu dokonce vydala samostatné prohlášení, kde těhotné ženy ubezpečuje, že neexistuje jediný důkaz o tom, že by intimní aktivity v průběhu prvního trimestru jakkoli zvyšovaly riziko potratu. Tento mýtus podle nich vznikl kvůli tomu, že většina samovolných potratů se odehraje právě na začátku těhotenství. Nicméně na vině jsou v naprosté většině případů závažné vývojové vady plodu a nikoli sex (ani jakékoli jiné aktivity). Pokud vám to váš gynekolog výslovně nezakáže a budete mít chuť, můžete si užívat, jakkoli budete chtít. Nebuďte přitom překvapená, že se v průběhu sexu může na vašich bradavkách objevit pár kapek průhledné tekutiny. Nejde o nic mimořádného ani škodlivého, ale jedná se o zcela normální projev těhotného těla. 

SEXUÁLNÍ TABU

Na tyto sexuální praktiky v průběhu těhotenství raději zapomeňte. 

HLUBOKÝ PRŮNIK Jste zvyklá podkládat si při sexu bedra, aby byl průnik hlubší a intenzivnější? S postupujícím těhotenstvím vám bude tato praktika jednak nepříjemná, jednak ji nedoporučují ani odborníci kvůli možnému zavlečení infekce. 

FOUKÁNÍ PŘI ORÁLNÍM SEXU Orálního sexu si během těhotenství užívejte podle libosti. Váš partner si ale každopádně musí nechat zajít chuť na foukání do vaší vagíny, protože by mohlo dojít k nebezpečné embolii. 

ANÁLNÍ SEX Těhotenství je velmi často doprovázeno hemoroidy, tudíž pro vás bude anální sex zřejmě nepříjemný a mohlo by při něm dojít ke krvácení z konečníku. Nicméně i v případě, že se vám tato komplikace vyhnula, nejsou lékaři z provozování tohoto sexu v průběhu těhotenství nijak nadšeni. Zvyšuje se při něm riziko možné infekce. 

MISIONÁŘSKÁ POLOHA V pokročilejších stadiích těhotenství raději volte alternativu k misionářské poloze. Při ní může docházet k nadměrnému tlaku na dělohu a výsledkem může být i nevolnost. 

Druhý trimestr 

Druhý trimestr pro vás bude nejspíš velmi intenzivním sexuálním obdobím. 
Genitálie včetně klitorisu jsou mimořádně citlivé a vzrušivé v důsledku zvýšeného krevního zásobení. To samé platí o prsech. Únava i ranní nevolnosti pominuly a zároveň už také opadl strach ze samovolného potratu, který spousta žen pociťuje na počátku těhotenství. Erotická konstelace je tudíž ideální a řada žen tvrdí, že právě v druhém trimestru těhotenství zažívala nejlepší sex svého života. 

Druhý trimestr? Skvělý čas pro sex! Víte, proč je toto období ideální?

Opět platí, že sexu v druhém trimestru těhotenství byste se měla vyvarovat pouze v případě, že vám jej váš lékař výslovně nedoporučí (například kvůli krvácení a dalším komplikacím). Jinak se můžete oddávat intimním hrátkám naprosto podle libosti a nemusíte se obávat, že byste tím jakkoli ublížila dítěti. To je bezpečně chráněno plodovými obaly i plodovou vodou. 

Jaké jsou nejlepší polohy pro sex v těhotenství?

Co se týká poloh, záleží jen na vás, co je vám příjemné. Kvůli zvětšujícímu se břichu mohou některé ženy pociťovat jako nepříjemnou misionářskou polohu. 
Tu také zároveň lékaři nedoporučují na konci druhého a v průběhu třetího trimestru kvůli nadměrnému tlaku na rostoucí dělohu, který zhoršuje její prokrvení. Dokonce vám kvůli tomu může být i nevolno. 

Třetí trimestr 

Ve třetím trimestru bude sexuální náruživost předchozích týdnů pravděpodobně jen sentimentální vzpomínkou. Podle výzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny v magazínu Journal of Sex and Marital Therapy, ve třetím trimestru u většiny žen chuť na sex opadá. A čím blíže budete k porodu, tím horší to bude. Příčinu podle odborníků nehledejte pouze v měnící se hladině hormonů, ale hraje tu roli i tělesné nepohodlí spojené s postupujícím těhotenstvím. 
Váhový přírůstek, močová inkontinence, bolest zad, únava i velké břicho erotice příliš nenahrávají. Nicméně i přesto si podle výzkumu sex až do porodu dopřává téměř čtyřicet procent žen. 

Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách:

Sex ve třetím trimestru je však specifický i pro vašeho partnera, který se může bát, že vám při intimních hrátkách ublíží. Nebo může mít nepříjemný pocit, že je sex vzhledem k dítěti nepatřičný (například, že ho dítě ucítí a podobně). Tyto obavy jsou ale zbytečné. Dítě je v děloze dobře chráněno a je zcela vyloučené, aby mu partnerův penis mohl jakkoli ublížit nebo aby ho „ucítilo“. 

Předčasný porod: Nikdo na světe ho neumí zastavit, říká porodník

Stejně tak se ani při nekomplikovaném těhotenství nemusíte obávat, že byste sexem vyprovokovali předčasný porod. I když je tento mýtus zřejmě nesmrtelný, neexistuje pro něj žádné potvrzení. Například odborníci z Mayo Clinic provedli shrnutí doposud provedených výzkumů a potvrdili, že mezi sexem ve třetím trimestru a předčasným porodem neexistuje žádná souvislost. Kvůli většímu prokrvení genitálií sice snáze dosáhnete orgasmu, který s sebou nese vaginální stahy, nicméně tyto stahy nemají nic společného s porodními kontrakcemi. Úplně klidně si tedy můžete užívat, jak budete mít chuť. 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Těhotenství týden po týdnu, Tipy a rady v těhotenství, Sex, Samovolný potrat, Návaly, Těhotenský hormon, Libido, Porodní plán, Porodní kontrakce, Nevolnost, Klitoris, Normální projev, Desátý týden, Ranní nevolnost, Pokročilé stadium, Nejlepší poloha, Rostoucí děloha, Praktik, Potrat, Nepohodlí, Bedra, Jediný důkaz, Váhový přírůstek, Zdraví na Heureka.cz