Maminka.czLáska a vztahy

Sex versus mazlení: Potřebujeme obojí. Jak vztah znovu nastartovat?

Jana Potužníková 26.  10.  2019
V ideálním partnerském světě je místo pro oboje. Ale chutě na jedno či druhé se během měsíce mění. Víme o tom své, že? Jak to sladit ke spokojenosti na všech frontách?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hned na úvod si to vyjasníme, ano? Bez sexu si dobrý, fungující vztah neumí představit nikdo z nás. A četnost, s jakou ho provozujeme, podle mnohých odborníků dokonce vypovídá i o tom, jak kvalitní vztah vůbec máme. Opravdu. Kdysi jsem kdesi četla, že pokud je odstup mezi jednotlivými akty více než deset dní, máte problém. Naštěstí těch deset dní je fakt dlouhá doba a myslím, že většina z nás může být v tomto ohledu docela v pohodě. Možná už to nejsou celonoční vášně, jako když jste neměli děti, možná už si ani nevzpomenete, kdy vás před samotným sexem váš muž chtivě líbal, ale sex jako takový mezi vámi nejspíš existuje.

Co dělat, když vás dítě přistihne při sexu? Mluvte s ním otevřeně

No jo, ale… jak to máte po letech ve vztahu s mazlením? S takovými těmi chvilkami, kdy děti usnou, vy spolu sedíte na gauči, propletení, v naprosté blízkosti… třeba se skleničkou vína v ruce? Kolikrát usínáte v objetí a ráno se k němu mezi dveřmi na rozloučenou přitisknete? A jak moc u vás bydlí třeba i mazlení v rámci předehry nebo jak často se odehrávají chvíle, kdy spolu, v těsné blízkosti, setrváte i po samotném sexu a ještě pár vzácných okamžiků pokračujete v zamilovaném hlazení?

Okamžiky, kdy nejde o samotné milování, ale o dotyky, objímání, pohlazení totiž vytvářejí ve vztahu velmi hluboký podtext. Dokreslují jeho intenzitu, dodávají mu na opravdovosti. A potvrzují váš vztah jako ten pomyslný „přístav bezpečí“ – což samo o sobě skutečně může vyvolávat (a především v nás ženách pak také skutečně vyvolává) mnohem větší a trvalejší pocity štěstí než pár okamžiků během milování, potažmo orgasmů! Což nedávno potvrdila i studie uveřejněná magazínem Personality and Social Psychology Bulletin.

Sex, nebo opravdová intimita?

Vlastně je to docela logické. Sex, ten průměrný, který provozuje průměrný český pár, zvlášť pak pár po dětech, se stává rutinním. Je o výkonu, o jednoznačném cíli v podobě vyvrcholení. A postupně začíná postrádat to, co v něm bývalo kdysi: předehry, postkoitální objetí, vzájemnou pozornost. Takové ty „esence lásky“. Je to spíš ve stylu „šup šup, honem, děti se dívají na pohádku“. A už z naší biologické podstaty, hlavně pak u nás žen, roste hlad po intimitě, která je hlubší než zmiňovaná rutina.

A co víc: když se partner připomíná o ten „tradiční sex“, nejsme z toho občas nadšené, protože sex bychom rády alespoň v určité fázi cyklu vyměnily za milování se vším všudy. „Láskyplné doteky ve formě objímání, tulení a mazlení zažíváme od narození. Jsou proto naprosto jasným vyjádřením náklonnosti, lásky a blízkosti, po které přirozeně toužíme. Tulením a mazlením vytváříme lásku. Kdybyste se uprostřed hádky s partnerem například dokázali zastavit a obejmout, minutu nic neříkali a jen vnímali svůj dech a vzájemný dotek, zaručeně z vás spadne ohromná spousta napětí a chuti bojovat,“ vysvětluje jednoduché principy Denisa Říha Palečková, lektorka kurzů pro páry a zakladatelka tantrického centra Arkaya.

Nemáte chuť na sex? Nevymlouvejte se na bolest hlavy, jděte na to jinak!

Opačné principy

Jako bychom právě po dětech potřebovaly víc ujistit o klidu a zázemí než o tom, jak náš jediný pohled dokáže nažhavit naše muže pro celonoční akci. Jako bychom potřebovaly v náruči muže dobít baterky, najít energii, ujistit o tom, že to, co děláme, děláme dobře. Možná o tom ani do detailu nepřemýšlíte, neměla jste na to pro všechny starosti kolem dětí ani čas, ani energii. Možná jste rutinu přijala za neměnný stav. Ale když se zastavíte a zamyslíte, fakt ve fyzickém kontaktu dostáváte všechno, co potřebujete? „Zejména pro ženy je důležité naladit se emocionálně a cítit lásku, aby se otevřely sexuálně. Tulení a mazlení pro ně bývá základním předpokladem pro hlubší sexuální prožitek. A mělo by dokonce platit, že by se mělo probudit celé tělo ženy, než se partner vůbec začne dotýkat vagíny… Ale už tím, že muž ženě naslouchá, zajímá se, jak se cítí… aktivuje pozitivním způsobem oblast emocí. Ideálně by si s ní ještě zatančil, namasíroval jí chodidla, šíji, ruce… Vše dlouze a pozorně… a po takové péči bude žena sexuálně připravená,“ vyjmenovává odbornice tak trochu s nadsázkou. Ale vlastně, úplně upřímně: není to tak? Určitě ano. Jenže jsou i dny v měsíci (a že jich není málo, zvlášť v době ovulace), kdy může jít klidně celé tulení a mazlení stranou. Potřeba sexu ve formě „rychlovky“, tudíž okamžitého uspokojení potřeb, je nám ženám taky vlastní. A měly bychom si o to umět říct!

Snažíme se o dítě a ze sexu se stala povinnost. Jak tohle období překonat?

I muži mají své tulení

Na druhou stranu, i muži mají své potřeby tulení a mazlení. Jen jiné než my. „Nepotřebují se do sexuality otevírat dlouhými rozhovory nebo dotyky, například v oblasti hrudníku, které jsou důležité pro ženy. Muži jasně rozumí doteku na penisu. A pozorné dotýkání toho nejcennějšího, co mají, je pro ně opravdovým prožitkem lásky, cítí se přijatí, uctění ve své podstatě,“ popisuje Denisa Říha Palečková, co naopak v oblasti mazlení uniká nám, ženám. Pro muže je to středobod jejich intimity a svébytnosti. Proto tak chtějí, abychom mu věnovaly pozornost. Jenže pro nás už je to součást sexu a jiné souvislosti se nám u toho špatně chápou. „Nechci tím říct, že by muži nepotřebovali mazlení, něhu, blízkost a podobně. Ovšem pokud v tom tulení bude dlouhodobě chybět jejich penis, s nejvyšší pravděpodobností budu velmi smutní, a těžko své ženě uvěří, že je miluje,“ otevírá odbornice úplně jiný pohled na věc. A vlastně i na zbytečné rozkoly ve vztahu, které často pramení právě z toho, že ani jeden nevíte, co ten druhý chce dostávat a v jaké podobě. Mazlení a „rychlovky“ nevyjímaje.

Zpověď nešťastného manžela: Žena se mnou po narození dětí nechce spát

Stop skomírání

U mazlení a tulení dokonce osobně věřím, že mají až hojivou moc pro zraněné vztahy nebo ty, které skomírají. To nespasí počet orgasmů. Ale skutečná blízkost. „Dalo by se to tak říct. Jednou z cest, která vrací do vztahu lásku a energii, je vědomé vytváření momentů, kdy jsem s partnerem v úzkém fyzickém kontaktu, a přitom se nezaměřuji na vzrušení. Proto například na kurzu, který se jmenuje Retreat pro páry, máme jedno důležité úvodní cvičení: Partneři leží v pozici,lžiček‘ na boku (ona je před ním, on jí zezadu objímá). Žena dýchá volně a hluboce, muž vnímá rytmus dechu ženy a dýchá podle ní. Oba zaměřují pozornost na dech a tělo a záměrně nerozvíjejí myšlenky, ani se spolu nebaví. V podstatě meditují v objetí. Důležitý je i moment, že muž dýchá podle ženy. Díky tomu zaměřuje svou pozornost na ni, a pokud to dělá dobře, tělo ženy cítí, že ji muž opravdu vnímá. Díky tomu se uvolňuje, protože cítí, že mu může důvěřovat. To vše se děje na podvědomé úrovni,“ nabízí jednoduché cvičení Denisa Říha Palečková i vám.

Že je v jednoduchosti krása, se u toho přímo nabízí. Bez vzrušení, jen s plným vnímáním toho druhého, zažijete prostě blízkost ohromujících rozměrů. Cítíte štěstí, jaké jste ve vztahu už dlouho nezažili. A nakonec i ten sex jako takový díky takovým „maličkostem“ začne být třeba zase o moc zajímavější! Takže závěr zní: nic není důležitější – potřebujete oboje. Občas se přitulit a mezi tím spontánní sex!

Témata: Láska a vztahy, Rodina a vztahy, Praktické rady, Sex, Rodiče, Esence, Říha, Objetí, Denis Říha Palečková, Láska, Pocit štěstí, Retreat pro páry, Milování, Blízkost, Rozkol, Mazlení, Objímání, Podtext, Tulení, Intimita