Maminka.czKojenec

Sexualita miminek: Víte, kdy a proč ji řešit?

Ivana Ašenbrenerová 2.  8.  2016
Připadá vám absurdní vychovávat k sexualitě kojence už od prvních minut po narození? Budete se možná divit, ale právě naopak! Čím dřív, tím líp pro jeho budoucí sexuální život. Víte ale, jak na to?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
2. Přečtěte si, jak probíhá sexuální výchova u nás a ve světě

Jak jsou na tom ve světě a u nás

V Dánsku, Finsku, Norsku a Švédsku je sexuální výchova povinnou součástí učebních osnov a děti se s ní seznamují už v mateřské školce. Švédové ji mají povinnou již od roku 1945!

V Německu se začíná se sexuální výchovou na základních školách a je součástí prvouky.

V USA je tato výchova v kompetencích jednotlivých států, dvě pětiny z nich ji uznávají jako povinnou.

V České republice se sexuální výchova vyučuje v rámci různých předmětů, například při výchově ke zdraví, rodinné výchově, občanské výchově či v biologii. Podle Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy by měla být prvním místem, kde se dítě dozvídá o sexu, jeho rodina.

ANKETA: Kdy by měli rodiče začít u dětí se sexuální výchovou?


KATEŘINA: Až se začnou děti ptát. U nás to bylo ve 3 letech. Neuznávám, aby se dětem říkaly nesmysly typu čáp nebo že se děti kupují v hračkářství. My o všech tématech mluvíme s dcerou upřímně a na rovinu, jen to samozřejmě formulujeme úměrně věku.

IVANA: Mám už dospělé děti a nechtěla jsem jim nikdy zbytečně lhát. Když přišel „čas otázek o životě“, měla jsem obrovské štěstí, že vycházela DVD, například Byl jednou jeden život, a tam bylo vše tak krásně popsané (přitom nijak vulgárně), že to mé děti vzaly zcela normálně.

Pamatuji si, že jsme s dcerkou potkaly sousedku se synem (ve věku mé dcerky) a ta sousedka byla již ve značném stupni těhotenství. Petřík se chlubil, že dal cukr za okno a vrána mu přinese sestřičku. Má dcera se na Péťu podívala a řekla: „Ty jsi divný, copak děti nosí vrána nebo čáp? Podívej se na maminku, má miminko v bříšku, proto má tak veliké bříško.“

Sexualita
Pediatrie (poradna)

Sexualita


Sousedka se na mě pohoršeně podívala a vytkla mi, že naše tříletá holčička ví víc. Proč bych měla dětem lhát? Teď už mám vnučku i vnoučka a ani teď by mě nenapadlo si vymýšlet.

JANA: Děti, jen co poberou rozum, se ptají, a hlavně vidí rozdíly mezi mámou a tátou. Když jsem čekala mladší dcerku, starší ještě nebyly ani tři roky, ale vysvětlila jsem jí, že miminko plave ve vodě v mém bříšku a rodí se přes pipinku. Na co se ptá, na to odpovím.

Super je kniha Jak jsem přišel na svět a seriál Byl jednou jeden život. Myslím, že malým dětem školkového věku bychom měli odpovídat na to, na co se ptají. U holčiček pak kolem osmi let podle vyspělosti vysvětlit menstruaci. Zažila jsem coby vedoucí na táboře menstruovat sedmiletou holčičku a chudinka byla v šoku. Takže ať moje holky v šoku nejsou.

ZDEŇKA: Asi nelze říct, od kolika let. Každé dítě je jiné. Jedno se zeptá na „intimnost“ ve třech letech, jiné až kolem sedmi, některé to neřeší vůbec. Záleží taky na tom, jak to dítěti podáte. Mám synka, bude mu dvanáct. O intimnostech mluvíme v soukromí, ale bez zábran a nejedeme na včeličky a kytičky.

Dnešní děti vidí sexualitu všude kolem, tak proč jim věšet bulíky na nos. Nenásilnou a vhodnou formou vysvětluji i ty nejintimnější věci, nevyhýbám se žádné otázce, vhodně se snažím volit slova.

BARBORA: Syn se občas zeptá na pár věcí už teď, bude mu pět, takže myslím, že ideální je začít kolem osmi až deseti let.

LENKA: Záleží na dětech, ale každopádně nikdy nemlžit a nevymýšlet si čápa a vránu.

 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Chování a vztahy, Sex, sexualita, Intimní život, Pozitivní vztah, Despekt, Julie Gaia, Vrána, Velký význam, Epileptický záchvat, Obrovské štěstí, Chudinka, Pár věcí, Lidské tělo, Drobnohled, Osmiměsíční dcera, Masturbace, Sexuální výchova, První půlrok, Lula, Moučník, Mimi