Maminka.czSlavní rodiče

SexyMamas: „Nenechte si mateřstvím vzít samy sebe“

Markéta Novák Matějková 20.  11.  2016
Asi nejsem jediná, komu přijde, že se s knihami o mateřství v poslední době roztrhl pytel. A maminkovské blogy? To je kapitola sama o sobě. Proto jsme vyzpovídali Alici, Ivu a Lenku ze SexyMamas, které píšou blog a teď vydaly knihu Matky Matkám, aby nám řekly, co je k psaní o mateřství inspiruje.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco ještě před pár lety existovalo u nás jen „pár“ blogerek věnujících se mateřství, o kterých se vědělo, dnes mám pocit, že blogy píše skoro každá pátá maminka. Není se ale čemu divit. V dnešním online světě je to asi nejjednodušší forma vyjádření pocitů, které mají maminky potřebu sdílet. Díky zpětné vazbě navíc zjistí, že v tom, co zažívají, nejsou samy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Mezi jedny z prvních výraznějších blogerek patří jednoznačně SexyMamas, tři kamarádky, které začínaly blogovat již před čtyřmi lety a jsou již „zavedenou značkou“. Od ostatních blogů se trochu odlišují svým přístupem. Razí totiž heslo, že během mateřství je třeba si najít čas i sama na sebe i své partnery.

O začátcích i nové knize jsme si povídali s Lenkou, spoluzakladatelkou blogu a maminkou holčiček Karolíny a Evelíny.

Lenko, kdo přišel s nápadem, že začnete psát blog?

Všechny jsme se před nějakými těmi čtyřmi lety shodly na tom, že nám chybí na internetu nějaký blog pro maminky, který neřeší jen a pouze děti. Dělaly jsme si legraci, že založíme něco na popud všem těm maminkovským serverům, ale asi Iva byla ta, kterou napadlo náš nápad doopravdy zrealizovat. No a pak už to jelo..

Sledujete ostatní blogy? Dnes je jich spousta, vy ale patříte k těm, které s blogováním u nás začínaly. Kam se za tu dobu blogy posunuly, je tam nějaký viditelný vývoj?

Blogů je v dnešní době opravdu nesmírné množství. Ale stejně jako jich mnoho vzniká, mnoho jich také zaniká a na trhu se neudrží. Jsou ale blogy, které jsou úspěšné už několik let a daří se jim držet si své publikum.

Ty registrujeme a občas sledujeme. Ale jinak se už na české blogerské scéně příliš neorientujeme, hodně blogů cílí na nižší věkovou skupinu, takže to jde tak trochu mimo nás. My si zkrátka razíme svoji cestu a moc se neohlížíme kolem.

Jaká témata se nejvíce čtou?

U nás jsou to hlavně články s tématy z našich životů. Takové naše stesky a povzdechy, které zná každá máma, a tudíž se v nich každý najde. Pak také některé rozhovory a recenze, například na kočárky nebo autosedačky.

 

Moderní maminka by měla být jednoduše spokojená a měla by pro svoji spokojenost umět něco dělat.

 

Tento měsíc jste vydaly knihu Matky Matkám. Byl to váš sen vydat knihu nebo se to tak nějak přirozeně vyvinulo? Je kniha obsahově jiná než blog nebo z něj většinou čerpá?

Byly jsme osloveny Albatrosem a na psaní knihy jsme kývly až po schůzce, kdy jsme si vyjasnily, o čem to celé bude. Nechtěly jsme psát knihu jen proto, že ji teď hodně blogerů píše a je to IN. Chtěly jsme napsat něco užitečného. Napsat o mateřství takovém, jaké skutečně je.

S nadhledem, humorem, bez obalu, bez příkras. Vycházely jsme z našich zkušeností a nabízíme tipy, jak to celé zvládnout bez úhony. Kniha je obsahově jiná než blog. Pár textů jsme z blogu sice použily, ale víceméně je to naše úplně nové dílo.

Klepněte pro větší obrázek

Jak podle SexyMamas vypadá moderní maminka?

Moderní maminka může vypadat opravdu různě. Rozhodně nediktujeme žádnou "jedinou správnou" cestu. Moderní maminka by měla být jednoduše spokojená a měla by pro svoji spokojenost umět něco dělat. Pokud ji uspokojuje péče o dítě dvacet čtyři hodin denně a sedm dní v týdnu, tak je to v pořádku.

Pokud má ale někdo potřebu občas vypadnout z domova, jít s kamarádkami na víno nebo si jít zacvičit, je to také úplně v pořádku a je třeba si to zkusit nějak zařídit. Zkrátka moderní maminka by měla umět myslet sama na sebe, což v žádném případě neznamená, že to musí být na úkor dítěte.

Máte v názvu SexyMamas - jsou dny, kdy se "sexy" necítíte?

No jeje!  A to si pak vždycky píšeme a vzájemně se z toho snažíme dostat. Takové tzv. dny blbec má určitě každá máma, jen je potřeba se tomu příliš nepoddávat a snažit se na svět koukat i v těchto chvílích pozitivně.

Co byste na závěr vzkázaly našim čtenářkám?

Nenechte si mateřstvím vzít samy sebe. Dělejte i nadále věci, které vás těší, ať už je to cokoli. Buďte občas zdravě sobecké. Uvidíte, že díky tomu nebudete horší máma!

SexyMamas

SexyMamas jsou tři mámy-blogerky, které píšou o tom, jak je důležité najít si během mateřství čas i samy na sebe a na své partnery. Tento měsíc jim vyšla v nakladatelství BizBooks (Albatros Media) kniha s názvem Matky Matkám.

Klepněte pro větší obrázek
Blogerka Kitchenette se podělila o svůj zážitek s domácím porodem do vany
Nejstylovější dětské hvězdy Instagramu
Dětské oblečení a dětská obuv

Nejstylovější dětské hvězdy Instagramu

Témata: Slavní rodiče, Mateřství, Sexy, Sex, Blogy, Sam, Kitchenette, Albatros Media, Albatros, Bizbooks, Nejjednodušší forma, Blogování, Nové dílo, Moderní maminka, Máť, Nakladatelství, Povzdech, Mater, Online svět, Mateřství takové, Sobec, Blbec, Dílo