Maminka.czZdraví

Seznam preventivních prohlídek: Na co nezapomenout v 1. roce

Regina Rothová 23.  1.  2013
Seznam preventivních prohlídek: Na co nezapomenout v 1. roce
Poprvé absolvuje miminko všeobecnou preventivní prohlídku zpravidla do tří dnů po příchodu z porodnice. Někteří pediatři ji provádějí přímo v domácím prostředí dítěte. Lékař děťátko celkově klinicky vyšetří a posoudí jeho aktuální zdravotní stav.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ve dvou týdnech už se lékař s rodiči a miminkem setkávají v ordinaci pediatra. Dítě je celkově vyšetřeno, převáženo. Lékař s rodiči většinou hovoří o povinném a nepovinném očkování, doporučí ortopedické vyšetření kyčlí v šestém týdnu věku. V tuto dobu se rovněž zahajuje preventivní podávání vitaminu D pro správný růst kostí.

Nemocem účinně předcházejte Další preventivní prohlídka je plánována v 6 týdnech věku. U šestitýdenního děťátka mohou rodiče zvážit nepovinné očkování proti rotavirové gastroenteritidě. Tak se nazývá onemocnění, které se projevuje úpornými průjmy a zvracením. Způsobují jej rotaviry, které jsou všude kolem nás, a prakticky se jim nelze vyhnout. Národní imunizační komise doporučuje první dávku očkování aplikovat již od 6 týdnů věku, nejpozději však do 12. týdne věku dítěte. Na trhu existuje několik vakcín proti tomuto onemocnění. Rodiče mohou zvolit například vakcínu Rotarix, která obsahuje oslabený lidský virus navozující ochranu jako po přirozeně prodělané infekci.

Vakcína je podávána ve formě roztoku ústy. Od 9. týdne věku lze aplikovat první dávku povinného očkování proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, hemofilovým nákazám, dětské přenosné obrně a virové hepatitidě (žloutence) typu B. Jedná se o očkování první dávkou hexavakcíny. Celé schéma se skládá ze tří dávek základního očkování s odstupem minimálně 4 týdny a přeočkování čtvrtou dávkou se provádí zpravidla ve 12 měsících. Výjimečné postavení v dětském očkovacím kalendáři zaujímá očkování proti pneumokokům.

Je nepovinné, ale ze zdravotního pojištění hrazené. Pneumokoky mohou způsobit závažná invazivní onemocnění, ale také velmi časté a bolestivé záněty středního ucha. Rodiče si mohou vybrat ze dvou dostupných vakcín. Pokud zvolí pro očkování svého dítěte vakcínu Synflorix, nemusejí na očkování proti pneumokokům nic doplácet. Očkuje se ve čtyřech dávkách zpravidla společně s hexavakcínou (ve 2, 3 a 4 měsících věku dítěte), ve 12 měsících pak zpravidla následuje přeočkování 4. dávkou.

Kontrola růstu a vývoj

Při prohlídce ve 3 měsících zkontroluje lékař celkový zdravotní stav dítěte podrobným klinickým vyšetřením a zaměří se především na jeho psychomotorický vývoj. Hodnotí stav výživy a provede potřebná očkování. Stejně se postupuje každý měsíc. Od šesti měsíců věku se preventivní prohlídky provádějí po delších intervalech: v 8, 10 a 12 měsících věku.

Na roční prohlídce lékař posoudí růst a vývoj dítěte, zhodnotí vývoj chrupu, a samozřejmě posoudí psychické dovednosti. Doporučí první preventivní návštěvu zubního lékaře. Na tu můžete už od 6 měsíců, pokud má potomek prořezán alespoň jeden zub. V zubní kartě, která je součástí průkazu dítěte, pak rodiče najdou návod, v jakých časových odstupech navštěvovat stomatologa. Ve 12 měsících se provede přeočkování hexavakcínou (poslední čtvrtou dávkou) a vakcínou proti pneumokokům, pokud se pro toto nepovinné očkování rodiče rozhodli.

Harmonogram preventivní péče od narození do 3. měsíce:

  1. do 3 dnů po návratu z porodnice první prohlídka dítěte doma
  2. 14. den preventivní prohlídka u dětského lékaře
  3. v 6 týdnech screeningové ortopedické vyšetření a orientační vyšetření zraku a sluchu
  4. od 6 týdnů první dávka očkování proti rotavirům (nepovinné očkování)
  5. od 9. týdne očkování proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, hemofilovým infekcím, dětské přenosné obrně a virové hepatitidě B (žloutence typu B) – hexavakcína – 1. dávka a rovněž zahájení nepovinného očkování proti pneumokokům
  6. ve 3 měsících preventivní prohlídka

Harmonogram preventivní péče dítěte ve věku 4–6 měsíců:

  1. ve 4 měsících preventivní prohlídka, orientační vyšetření zraku a sluchu
  2. v 6 měsících preventivní prohlídka u dětského lékaře
  3. ve 3 a 4 měsících další dávky očkování hexavakcínou a případně pneumokokovou vakcínou (2.–3. dávka, pokud bylo očkování zahájeno ve věku 2 měsíců)

Harmonogram preventivní péče dítěte ve věku 6–12 měsíců:

  1. 6. měsíc preventivní prohlídka u dětského lékaře, kontrola vývoje chrupu a poučení o vhodnosti první návštěvy zubního lékaře (doporučuje se mezi 6.– 12. měsícem), poučení o podávání příkrmů
  2. 8. měsíc preventivní prohlídka, opět zahrnuje i orientační vyšetření zraku a sluchu
  3. 10. měsíc preventivní prohlídka, protikřivičná profylaxe-
  4. 12. měsíc preventivní prohlídka u dětského lékaře, zjištění základních antropometrických ukazatelů a jejich zhodnocení, doporučení stomatologického vyšetření, přeočkování hexavakcínou (nejméně šest měsíců po 3. dávce, nejpozději do 18. měsíce) a vakcínou proti pneumokokům




Z hlediska lékařské péče se řídí Česká republika vyhláškou o preventivních prohlídkách vydanou Ministerstvem zdravotnictví ČR. Ta přesně stanovuje obsah preventivních prohlídek u praktických lékařů pro děti a dorost. Na rodičích je vybrat svému dítěti pediatra a ve spolupráci s ním o zdraví dítka důsledně dbát.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Batole, Kojenec, Hexavakcína, Základní očkování, Nepovinné očkování, Očkovací kalendář, Správný růst, Rotarix, První prohlídka, První dávka, Orientační vyšetření, Synflorix, Seznam, Zdraví na Heureka.cz