Maminka.czMateřská škola

Poprvé do školky. Víte, co všechno budou děti potřebovat?

Markéta Novák Matějková 20.  8.  2019
Pokud vypravíte svého potomka letos poprvé do školky, možná už přemýšlíte, co všechno bude potřeba koupit a nachystat. My vám poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Většina mateřských škol posílá rodičům s předstihem seznam věcí, které budou jejich ratolesti v září potřebovat. Z vlastní zkušenosti vím, že každá školka má svůj vlastní seznam, a zatímco některé věci zůstávají  stejné pro všechny školky, jako například bačkůrky nebo oblečení na ven, tak něco se přece jen liší. Třeba zubní kartáček a zubní pasta, které někde musí rodiče přinést vlastní, jinde je dostávají automaticky. My jsme pro vás sepsali obecný seznam věcí, které ve školce vaše děti budou potřebovat.

Co děti potřebují do školky?

  • pohodlné oblečení do třídy: tričko, kalhoty, sukni, zástěrku s kapsou na kapesník
  • přezůvky do třídy (většina školek upozorňuje na nevhodnost nazouvacích pantoflí)
  • náhradní spodní prádlo, oblečení (u malých dětí raději více)
  • oblečení na pobyt venku včetně obuvi – sportovní, nejlépe takové, které lze snadno očistit
  • na odpolední odpočinek – pyžamo nebo noční košili
  • kartáček na zuby, kelímek, pastu (předškoláci)
  • papírové kapesníčky (dle potřeby školky)
  • holínky, pláštěnku

Učitelé v mateřských školách také upozorňují, že všechno oblečení by měly mít děti podepsané. Je také lepší dávat dětem oblečení, které dobře znají. Ve školce má každé dítě svou přihrádku, někde dokonce skříňku. Je dobré oblečení doplňovat podle potřeby. Někde jsou totiž přihrádky tak malé, že se tam dětem oblečení nevejde a potom se "ztrácí".

Školka klepe na dveře. Poradíme vám, na co sebe a předškoláčka připravit

Praktické rady

Jste si jistí, že se váš potomek zvládne sám obléknout a svléknout? To jsou dovednosti, které bude ve školce potřebovat. Proto než dítěti zabalíte batůžek s oblečením, přesvědčte se, že mu nedělá problémy se samostatně obléknout. To byste se divili, jak takový zip nebo punčocháče dokážou děti potrápit.

  • Nedávejte malým dětem punčocháče. Jsou sice praktické, ale většina dětí s nimi zápasí a špatně se jim oblékají.
  • To stejné platí také u tkaniček u bot. Dětem nekupujte boty na zavazování, pokud si je neumí samy zavázat.
  • Naučte děti zapínat si zip nebo knoflíky.
  • Pokud si vaše dítě obouvá boty opačně, zkuste jednoduchý trik. Rozstřihněte samolepku na polovinu. Jednu půlku mu nalepte do levé boty a druhou do pravé. Když si potom přisune obě boty k sobě, pozná, že si boty nasazuje správně.

Děti čeká velká změna

Nástup do mateřské školky je přece jenom pro děti velká změna. Je dobré, když se děti do školky těší. Usnadnit jim to můžete třeba tím, že půjdete společně vybrat bačkůrky nebo batůžek, které si dítě samo vybere.

Video: Jak obléknout děti ven, když venku prší

Proč státním školkám vadí děti v plenkách? Do září je zkuste odplenkovat
Témata: Praktické rady, Mateřská škola, Seznam věcí, Dveře, Spodní prádlo, Potomek, Papírový kapesníček, Kelímek, Čepice, Pohodlné oblečení, Pasta, Předstih, Odpočinek, Skříň, Zubní pasta, Batůžek, Dobré oblečení, Mateřská školka, Děti, Oblečení, Státní školka, Vít, Pyžamo, Malé dítě, Kapesník