Maminka.czKuriozita

Seznamte se s Harnaam Kaur – vousatou dívkou, kterou kvůli nemoci šikanovali. Dnes je úspěšnou influencerkou!

Dita Mrázková 2.  12.  2022
Žije v Anglii, je vášnivou milovnicí psů a módy a vede normální život. Jenže vždycky tomu tak nebylo. Mladé ženě byl v dětství diagnostikován syndrom polycystických vaječníků. Na tváři jí začaly růst vousy, což pro malou dívenku bylo utrpení. Jak se jí podařilo se s touto "vadou na kráse" vyrovnat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Harnaam byla obyčejná anglická dívka jako každá jiná. Jenže když ve dvanácti letech onemocněla syndromem polycystických ovarií, došlo u ní k hirsutismu – zvýšenému růstu chloupků v netypických místech. V případě Harnaam to byl nárůst vousů. Celé dospívání se dívka snažila nechtěný doplněk tváře odstraňovat, ale nebylo to nic platné. Za své vousy byla kritizována, okolí nemohlo pochopit, že jde o nemoc. 

VIDEO: ŠIKANA - JAKÉ JSOU JEJÍ VAROVNÉ PŘÍZNAKY?

Dnes, ve svých jednatřiceti letech, vousy přijala jako součást sebe samé, a dokonce z nich udělala přednost. Stala se uznávanou influencerkou, která netradiční "doplněk" obličeje dokonale kombinuje s krásnými šaty a líčením, aby dokázala, že krása na absenci ochlupení zas až tolik nezávisí.

Dokonce se kvůli svému handicapu dostala až do Guinnessovy knihy rekordů coby inspirativní rekordmanka, která může inspirovat ženy na celém světě.

Klepněte pro větší obrázek

Mladá žena se domnívá, že stereotypy o kráse hrají velkou roli v tom, jak se k ženám s vousy přistupuje. "Když má vousy muž, je to v pořádku, ale když je má žena, hned se stane terčem posměchu. Neustále musím někomu něco vysvětlovat, mám pocit, že ženská těla jsou nějak nepřirozeně hlídaná," svěřila se Harnaam v rozhovoru.

Její poselství je především o sebelásce a netýká se jen žen s vousy. Chce dát lidem najevo, že ať už procházejí čímkoli, nejsou v tom sami. "Bojujte se sebevědomím, nedostatkem sebedůvěry, ať už je to cokoli," vzkazuje (nejen) ženám. 

A aby dokázala, že je na svou odlišnost pyšná, stala se nejen influencerkou, ale také motivační řečnicí a objevila se i na titulních stranách prestižních módních magazínů. V roce 2016 debutovala na přehlídkovém molu, když zahajovala přehlídku Marianna Harutunian Royal Fashion Day. Na sobě měla tradiční sikhský turban (Harnaam je původem Indka), tmavě modré šaty a černé lodičky. 

"Vždycky jsem chtěla být jako krásné modelky, takže si pamatuji, jak jsem kopírovala jejich pózování a chůzi. Když jsem vyrůstala, říkali mi, že jsem příliš tlustá, ošklivá a nechutná na to, abych se někdy stala modelkou. Říkali mi, že se nikdy nebudu procházet po molu," sdílela své dojmy po přehlídce, a ukázala tak světu, že i z "vady na kráse" se může stát přednost.

Témata: Příběhy, Chování a vztahy, Instagram, Kuriozita, Dospívání, Krása, Dětství, Životní příběh, Nemoc, Inspirativní ženy, Sociální sítě, Móda, Krása a styl, Pes, modelka, Influencerka, Hormonální léčba, Šikana, Anglie, Dívka, Harnaam Kaur, fashion week, polycystická ovária, Guinnesova kniha rekordů, Influencer, Oblečení a móda na Heureka.cz