Maminka.czSport

Sezóna bikin se blíží. Stačí tři cviky a v létě oslníte pekáčem buchtiček

redakce 9.  5.  2017
Oblast bříška je jednou z nejproblematičtějších partií těla, která trápí každou ženu. Obzvláště po porodu břišní svaly ještě více povolí a je nejvyšší čas začít se věnovat dodržování zdravého jídelníčku a zejména pravidelnému cvičení. Přinášíme vám tři osvědčené cviky na zpevnění bříška.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Více pohybu, méně kalorií

„Vzhled bříška záleží na dvou věcech – na stavu břišních svalů, jež můžeme zpevnit cvičením – a na množství tuku, které v této problematické oblasti máme. Velkým mýtem je rozšířený názor, že když budu určitou oblast těla posilovat, tak tam zhubnu. Reálné hubnutí tuků je otázkou dlouhodobého sníženého příjmu kalorií nebo zvýšené fyzické aktivity.

Pokud se nechceme bavit o krátkodobých dietách, které zpravidla vedou jen k jojo efektu, musíme se smířit s tím, že zákony zachování energie a hmoty stále fungují. Tuk z oblasti břicha dostanete jen tak, že začnete zdravěji jíst a více se hýbat,“ říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, která vybrala tři cviky, které se jí nejvíce osvědčily.

Poradna: Po porodu mi zůstalo vytahané břicho. Co s tím?

Cviky na zpevnění bříška:

1. Zanožování a předpažování

Začněte s jednoduchými zpevňovacími cviky vkleče, při kterých střídavě zanožujete jednu a druhou nohu, předpažujete paže, popř. kombinujete pravá paže – levá noha, levá paže – pravá noha. Cvičení je jednoduché, ale nepodceňujte ho. Ideální je následná kombinace s protažením zádových svalů v pozici kočky.

2. Prkna aneb planky

Z pozice kočky můžete plynule přejít na tzv. prkna neboli planky. Klasické prkno začíná na předloktích, těžší varianta je na natažených pažích. Těžší variantou je boční prkno, tzv. side plank. Obtížnost můžete zvýšit upažením horní paže, popř. snížením pánve dolů a vrácením zpět do základní polohy. Ve výdrži zůstaňte nejprve několik sekund, pravidelně dýchejte, postupně zkuste dobu ve výdrži prodlužovat.

3. Rotování lokte ke koleni vleže

Cvik z kategorie těch náročnějších, jak z hlediska síly, tak i koordinace: V pozici vleže na zádech zvedněte obě nohy kolmo k zemi a střídavě jednu a druhou sklápějte těsně nad zem. K pokrčenému koleni současně rotujte protilehlý loket. Zkuste 10 opakování, uvolněte a zkuste přidat další sérii.

Staňte se instruktorkou

Zvažujete kariéru v oblasti fitness a wellness? Podívejte se na vzdělávací kurzy Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, který je jednou z nejstarších organizací v oblasti fitness vzdělávání.

Škola fitness profesionálů má tradici od roku 1997, kurzy mají akreditaci MŠMT a špičkoví lektoři zde vyučují bodystyling, jógu, pilates, aerobik, ale také výživové poradenství a mnohé další. Více na www.fisaf.cz

Poradíme: Jak vyzrát na strie a získat po porodu zpět ploché bříško
Otestováno: Zhubla jste, ale břicho vám po porodu zůstalo? Možná máte diastázu
Kdy je vhodné po císařském řezu začít cvičit břicho?
Témata: Jen pro maminku, Sport, Výživové poradenství, Prkno, Pekáč, Let, Cvik, Jana Havrdová, Koordinace, Levá noha, Pravá noha, Protažení, Sezóna, Ploché bříško, Oblast břicha, Zádový sval, Zpevnění, Sport na Heureka.cz