Sezóna chřestu je tady! Pochutnají si na něm i děti

Chřestu se přezdívá král zeleniny, má regenerační účinky a obsahuje spoustu vitamínů a kyseliny listová. Navíc má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vody. Nechte se inspirovat našimi recepty.

V naší oblasti se chřest neboli asparágus pěstova už za Karla IV. A po útlumu v období totality nyní zažívá v české stravě velký boom. Sezóna chřestu je v plném proudu, a tak by tato skvělá zelenina neměla chybět ani na našem stole. Chřest obsahuje velké množství vody, bílkoviny i vlákninu. Nemá tolik tuků a je chudý i na sacharidy. Z vitamínů v něm nalezneme především vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vitamín C, betakarotén a spoustu minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek, železo).

Chřest lze konzumovat syrový i tepelně upravený. Využití najde v salátech jako přílohu ale také jako lehký samostatný pokrm nebo polévku. Kvůli své nízké energetické hodnotě je vhodný především pro večeři, která je lehká a zasytí. Avšak kvůli vysokému obsahu purinu by to s jeho konzumací neměli přehánět lidé, kteří trpí dnou.

Příprava chřestu

Existují dva druhy chřestu – zelený a bílý. Zelený se nemusí loupat, bílý ano. Loupeme jej od hlavičky. Slupky lze poté využít k přípravě chutné polévky. Před přípravou vždy odkrojte dřevnaté stonky. Chřest vaříme ve vodě s přídavkem bílého vína, citrónu, divokého kření, soli, pepře a bobkové listu. Po uvaření se doporučuje jej prudce zchladit, aby nezešedl.
Máme tady pár receptů, které nadchnou vás i vaše děti.

Chřestový salát s pomerančovým dresingem

dle potřeby, 15 minut

Potřebujeme: bílý chřest, pomeranč, olivový olej, sezamová semínka, cherry rajčata, směs salátů (rukola, frisée, radicchio)

Postup:Natrháme salátové lístky na jemno, vmícháme dílky pomeranče bez pecek a tuhých okrajů a nakrájená rajčata. Bílý chřest necháme několik minut lehce povařit v pomerančové šťávě. Poté ho na struhadle nastrouháme na tenké plátky a promícháme se salátem.

Vše přelijeme zálivkou, ze svařené šťávy z pomerančů, se zašlehaným olivovým olejem a sezamovými semínky.

Zapečené brambory s chřestem

4 porce, 50 minut

Potřebujeme:dva svazky zeleného chřestu (14 až 20 výhonků), 700 g brambor, 200 až 300 g krůtích prsou, 1 vejce, zakysanou smetenu, sůl.

Postup:Oloupané brambory uvařte v osolené vodě do poloměkka, zchlaďte a pak nakrájejte na čtvrtky nebo plátky. Poté povařte chřest v osolené vodě, stačí 10 minut, a nakrájejte na kostičky. Krůtí prsa nakrájejte na nudličky a uvařte také v osolené vodě.

Pak naskládejte brambory, chřest i maso do středního pekáčku, a vše podlijte trochou vývaru z krůtích prsou. Zapékejte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 20 minut a po 15 minutách ještě zalijte rozklepnutým a rozšlehaným vajíčkem, podle množství, můžete rozklepnout i dvě.

Kdo by chtěl pokrm ještě vylepšit, může také přidat nastrouhaný sýr. Vše podávejte s trochou zakysané smetany.

Krémová chřestová polévka se sýrem

4 porce, 30 minut

Potřebujeme:40 - 50 g máslo, 500 g bílý chřest, 100 g tvrdý sýr, 2 ks žloutek , 50 - 100 ml smetana na vaření, 250 g brambory, 1 hrst pažitka, sůl, muškátový oříšek, mletý černý pepř. Nemusíte používat nový chřest, můžete využít i slupky, které jste získaly při přípravě hlavního jídla. Lépe však vypadá pokud polévku alespoň na povrchu ozdobíte hlavičkami chřestu.

Postup:Brambory oloupeme a celé uvaříme v menším množství osolené vody doměkka. Oloupaný chřest nakrájíme na kousky asi 3 - 4 cm dlouhé. Pažitku jemně usekáme a sýr nastrouháme.

Uvařené brambory vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nastrouháme. Žloutky utřeme s máslem dohladka. Ve vývaru z brambor uvaříme nakrájený chřest doměkka. Pak přidáme nastrouhané brambory, utřené máslo se žloutky a strouhaný sýr. Polévku krátce povaříme, dochutíme solí, muškátovým oříškem, pepřem a zjemníme smetanou. Vše prohřejeme, zasypeme pažitkou, ale již nevaříme.

Jemnou chřestovou polévku se sýrem můžeme podávat jako předkrm nebo samostatný chod s opečenými toasty.

Chřest s jahodami

1 porce, 10 minut

Potřebujeme:3 lístky máta, 1 g třtinový cukr, 1 kopeček vanilková zmrzlina, 20 g chřest, 5 ml ocet balzamico, 100 g jahody

Postup:Jahody nakrájíme na čtvrtky, uvařený chřest nakrájíme na špalíčky. Vše promícháme, zakápneme balzamickým octem a necháme odležet cca hodinu v chladu.

Jahodo-chřestovou směs servírujeme s vanilkovou zmrzlinou, posypanou třtinovým cukrem a dozdobenou snítkou máty.

Grilovaný chřest s pečeným česnekem

4 porce, 45 minut

Potřebujeme: 2 paličky česneku, 4 lžíce olivového oleje, snítka tymiánu, sůl, pepř, 500 g zeleného chřestu, 500 g bílého chřestu, 200 g mini mozarelly, snítka máty

Postup: Každou paličku česneku dejte zvlášť na čtverec alobalu. Pokapejte olejem, posypte lístky tymiánu, osolte, opepřete a zabalte. V troubě předehřáté na 180 °C pečte 30 minut.

Chřest omyjte. Bílý oloupejte. Vložte do vroucí osolené vody na 4 minuty, pak zchlaďte ve studené vodě. Grilovací pánev potřete olejem a rozpalte. Vložte chřest a opékejte ze všech stran.

Pečený česnek vyndejte z alobalu a vymačkejte ze slupky. Grilovaný chřest rozdělte na talíře. Podávejte s mozarellou, lístky máty a vymačkaným česnekem.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Nenakládejte s většími předměty, určitě teď ani nerenovujte kuchyně ani koupelny. Máte tak skrze Saturn chuť zůstat doma i proto, že…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci