Maminka.czTěhotenství

Sezona farmářských trhů je tu!

Bětka Niebauerová 13.  4.  2012
Sezona farmářských trhů je tu!
Farmářské trhy, které se staly v Česku hitem, se probouzejí ze zimního spánku. Těšit se můžete na ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, maso, pečivo, těstoviny, ryby i spoustu specialit… to vše čerstvé a od českých zemědělců a producentů. Pokud nevíte kdy a kam vyrazit, dáme vám několik tipů…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Češi trhy milují

Česká republika zažívá nebývalý zájem o nákup čerstvých a kvalitních plodin již tři roky. Farmářská tržiště najdete na nejrůznějších místech České republiky. Trhy se konají snad už v každé pražské čtvrti, ale i v každém větším městě. „Svým způsobem je to ve střední Evropě ojedinělé – na Slovensku zájem o lokální nakupování zdaleka není takový jako u nás, stejně tak v Polsku. V Rakousku a Německu jsou naopak pořád o kousek dál. Český zájem o lokální nakupování nás ale rychle přibližuje právě naším západním a jižním sousedům, a to je dobře, “ říká Radim Petratur, jeden ze zakladatelů projektu NALOK (NAkupujte LOKálně) zaměřeného právě na podporu lokálního nakupování.

„Počet farmářských trhů po celou tuto dobu roste, byť jich již nepřibývá tolik co první dva roky. Do poptávky po kvalitních dodavatelích promluvily nově i specializované farmářské prodejny, které jsou jistou novinkou pro letošní rok. A jistě mají co nabídnout – zákazníkům klasickou otevírací dobu a servis včetně vyšších hygienických standardů, farmářům zase jistý odbyt bez nutnosti „někde postávat“ včetně standardního dodavatelsko-odběratelského režimu,“ dodává Radim Petratur.

Rady pro úspěšný nákup

Pokud jste doposud na farmářských trzích nenakupovali nebo se prostě jen chcete (pro jistotu) poučit, na co si na těchto místech dát pozor, zde je několik rad:

1. Zjistěte si, kdo trhy pořádá, tedy jakou má k tomuto počínání motivaci nebo vztah. Pokud dojdete k závěru, že jedinou motivací jsou peníze, měli byste se mít na pozoru, protože zde mohou prodávat i prodejci, které by si zodpovědný organizátor trhů na své trhy nepustil – překupníky a neprověřené prodejce.

2. Před návštěvou trhu si také můžete přečíst, co je na daném trhu k nalezení i jaké má hodnocení. Vhodné místo pro vyhledávání jednotlivých trhů a třeba zanechání i svého komentáře je například Nalok.cz/farmarske-trhy

ČTĚTE TAKÉ: Hluboko do kapsy? Ušetřit se dá při nákupu i vaření. Víme jak

3. Na „pravých“ trzích by se neměly prodávat žádné výrobky, které s farmářskými trhy nesouvisí (např. stříbrné šperky nebo někdy třeba výrobky z kůže v široké nabídce v různých provedeních).

4. Zkoumejte i samotné prodejce – není nutné za každou cenu trvat na tom, aby na trhu prodával přímo daný farmář (možná celý týden tvrdě pracoval a v sobotu si potřebuje odpočinout), ale určitě by měl výrobky prodávat někdo z jeho lidí nebo někdo jím pověřený. Jak takový správný prodejce vypadá, je velmi těžké definovat, ale většinou jsou to velmi příjemní lidé, kteří rozumí tomu, co prodávají.

5. Zboží si před nákupem důkladně prohlédněte. Mělo by být lákavé už na pohled.

6. Chcete-li vědět více informací o nabízeném zboží, nebojte se zeptat. Například na původ potravin. Stejně tak se nestyďte a požádejte o ochutnávku.

7. Organizátoři trhů většinou přísně kontrolují původ prodávaných produktů, takže si můžete být jisti, že zde nakoupíte opravdu kvalitně.

8. Nejste-li spokojená se zbožím a způsobem prodeje, obraťte se na organizátory trhů, případně na Českou obchodní inspekci.

Užitečné informace:

Nalok.cz je největší tuzemský portál o lokálním nakupování. Svým registrovaným uživatelů nabízí cílené informace o lokálním nakupování i z jejich nejbližšího okolí. Najdete tu spoustu zajímavých informací jak o farmářských trzích (Nalok.cz/farmarske-trhy), farmách (Nalok.cz/farmy), tak i bedýnkování (Nalok.cz/bedynky).

Témata: Mateřídouška, Těhotenství, Děti, Porod, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, farma, Trh, Registrovaný uživatel, Vhodné místo, Farmářský trh, Sezóna