Maminka.czJen pro maminku

Silná a bolestivá menstruace! Co radí gynekolog?

redakce 24.  6.  2011
Silná a bolestivá menstruace! Co radí gynekolog?
Menstruace provází život ženy minimálně tři až čtyři desítky let. Za tu dobu proběhne několik stovek menstruačních krvácení. Začátek i konec cyklů provází většinou trauma či stres.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ve dvanácti či třinácti letech se za menstruaci dívky stydí a většinou se s ní skrývají, ženy v klimakteriu mají zase dojem, že s jejich fertilitou odchází cosi podstatného z jejich životů.

Byť na menstruaci často nadávaly, teď se obávají jejího konce. Kromě toho může ještě každá jednotlivá menstruace ženu docela potrápit a vyřadit ji bolestivostí či intenzitou na jeden i dva dny ze školy či pracovních povinností. Takovéto pravidelné trápení pak dlouhodobě narušuje kvalitu života žen ve všech jejích oblastech: fyzické, emoční sexuální i sociální.

Co to je, když se řekne:

Hypermenorea: Silné a prodloužené krvácení se spotřebou minimálně pěti vložek či tamponů denně. Krvácení trvá déle než 7 dnů.

Možné příčiny: • Lokální: děložní polyp či myom, karcinom dělohy
• Celkové: poruchy štítné žlázy, vysoký krevní tlak, krvácivé choroby
• Funkční: nepravidelná stavba a nepravidelné odlučování sliznice

Menoragie: Silné menstruační krvácení netrvající déle než 7 dnů

Dysmenorea: Bolesti spojené s menstruačním krvácením mohou nastupovat již dva až tři dny před menstruací, jsou lokalizované většinou v podbřišku, ale mohou vystřelovat i do zad či dolních končetin. Bolest bývá různě intenzivní a může být provázena pocitem na zvracení, zvracením, pocením, průjmy, častějším močením, nepříjemným zápachem potu, bolestmi hlavy až kolapsovým stavem.

Co s tím?

Hormonální terapie

V hormonální terapii se nabízí škála možností, kterou lze rozlišit na antikoncepční a neantikoncepční hormonální léčbu. Vzhledem k tomu že většina žen s hyper a dysmenoreou je ve fertilním věku, nabízí se antikoncepce, jako ideální řešení.

Převážná většina přípravků perorální antikoncepce je v léčbě silného menstruačního krvácení používána neindikovaně (nemají k takové léčbě schválení). Jsou využívány zejména na základě dlouholetých zkušeností z praxe.

Průlomové výsledky v léčbě silného menstruačního krvácení, které vedly k oficiálnímu schválení, zaznamenal přípravek obsahující přirozený estrogen v kombinaci s dienogestem. Právě dienogest je tím unikátním gestagenem, který má výrazný vliv na děložní sliznici a v kombinaci s přirozeným estrogenem v harmonickém režimu nabízí ideální řešení tohoto problému.

Léčba silného menstruačního krvácení je rovněž schválena u nitroděložního systému s levonorgestrelem. Zkušenosti z praxe jsou dlouholeté a ženy, které měly či mají zkušenost s tímto systémem, bývají velmi spokojeny. Nitroděložní systém oproti klasickým tělískům, jako jediný nabízí řešení ženám s nepravidelným, silným a bolestivým krvácením jak během menstruace, tak mimo ni.

Ostatní tělíska mohou intenzitu krvácení naopak zesilovat. Výhodou nitroděložního systému je komfort bez nutnosti každodenního užívání jak pro ženy, které již mají kompletní rodinu, tak pro ženy, které zatím nerodily a rodinu v nejbližších letech ani neplánují.

Souhrnně lze konstatovat, že ženy nemusí tolerovat obtížné menstruace. Se svými problémy by se vždy měly svěřit v gynekologické ordinaci. Většině z nich lze významně pomoci.

MUDr. Martina Hourová
gynekologická ordinace, Praha 3

Témata: Jen pro maminku, Menstruace, Bolest, Kolapsový stav, Gynekolog, Síl, Martina Hourová, Levon, Hormonální terapie, Bolest spojené, Výrazný vliv, Děložní polyp, Řád, Bolestivá menstruace, Fertilní věk, Menstruační kalhotky na Heureka.cz

Video