[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Nemusíte být nijak náruživým pijanem alkoholu k tomu, aby vám o Silvestru (nebo i při jiných speciálních příležitostech) přišlo jednoduše líto, že vás tento rok mine několik skleniček bouřlivě perlícího moku, drahého pozdního sběru či exotických míchaných drinků. V případě, že se krmení vašich ratolestí tak nějak plynule natáhlo od jednoho těhotenství ke druhému, je možné, že se vaše „suché období“ prodloužilo dokonce do několika let.
Zatímco ve spěchu všedních dní vás alkoholické chutě míjejí, v době bujarých oslav byste si klidně sklenku něčeho ostřejšího s velkou chutí – pro tu roztomile uvolněnou sváteční atmosféru – vychutnala. Jenže dobře víte, že co by v tomto případě potěšilo vás, neprospělo by vašemu miminku.
Proto pro vás máme čtyři recepty, které se pokusí omámit vaše chuťové buňky a umocnit pocit té správné sváteční atmosféry.
Chcete-li své alkoholu prosté sklence dát sváteční punc (a možná i punč), máme pro vás hned čtyři tipy na sváteční nealkoholické drinky; 2 studené a 2 horké. Nezávisle na teplotě lze prohlásit všechny za zdravé, chutné a s trochou snahy i za elegantní.
Potřebujete: 1 dl jablečného (hruškového) džusu, 1dl sodovky, 1 lžičku třtinového cukru, 1/4 limetky, snítku máty Příprava: Do vysoké sklenice nasypte cukr, přidejte pokrájenou limetku a promíchejte. Do 1/3 sklenice dosypte drcený led, zalijte džusem a sodovkou, nakonec přidejte mátu. Plátkem limetky ozdobte sklenici, do ledu zapíchněte brčko.
Potřebujete: 500 g čerstvého ovoce (jablka, pomeranče, mandarinky, hrušky…), 1 limetku, 2 hrnky uvařeného šípkového čaje, 500 ml brusinkového džusu, 500 ml jahodového džusu, 1 snítku máty, meduňky nebo rozmarýnu
Postup: Větší kusy ovoce nakrájejte na malé kousky a dejte do hrnce. Přilijte čaj, oba druhy džusu, vymačkanou šťávu z limetky a přidejte čerstvé bylinky a zahřívejte až k bodu varu. Chvíli povařte a odstavte z plotny. Před podáváním nezapomeňte vyjmout z nápoje bylinky.
Potřebujete: 1,5 dl kvalitního ananasového džusu (nebo rozmixovaného ananasu), 0,5 dl kokosového mléka (čerstvého nebo z plechovky), drcený led, šťávu z limetky dle chuti, plátek ananasu na ozdobu (čerstvého nebo z plechovky)
Příprava: Ingredience dejte do mixéru a mixujte, dokud se led nerozpustí. Hustý koktejl ozdobte plátkem ananasu.
Potřebujete: 1 l jablečného moštu, větší jablko, větší hrušku, pomeranč, 20 kuliček vína, kousek skořicové kůry, 2 hřebíčky, ½ vanilkového lusku, pár kapek citronové šťávy, (1–2 kávové lžičky rumu či vodky) Příprava: Džus svařte s kořením, přidejte dekorativně pokrájené ovoce, 3 minutky povařte. Nakonec zakapejte citronovou šťávou, pro vůni dolijte 1 až 2 lžičky alkoholu.