Maminka.czZdraví

Simona Krainová v kampani bojuje s růžovkou

Iva Endrychová 20.  8.  2015
Rosacea je chronické zánětlivé onemocnění kůže. Toto onemocnění má na pacienty především psychické dopady. Jak se lidé s touto kožní chorobou cítí, si vyzkoušela i česká topmodelka Simona Krainová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kampaň Červená červené je českým příspěvkem k mezinárodní kampani Act on Red. Tato kampaň podporuje společnost Galderma SA, jejím cílem je zvýšení povědomí o onemocnění zvaném rosacea neboli růžovka. 

Tváří celosvětové kampaně je Cynthia Nixon, která hrála Mirandu v seriálu Sex ve městě. Loňskými tvářemi české části kampaně byli Lucie Křížková a Libor Bouček. Letos se do kampaně zapojila i Simona Krainová. 

Začátek kampaně byl naplánován na její návrat z dovolené, protože růžovku spouští právě třeba slunění v kombinaci se sportem. A přijemné to pro Simonu nebylo. „Jsem zvyklá, že se za mnou lidé otáčejí, ale tohle bylo jiné. Nevěřícné pohledy, někdy až zhnusené, mě provázely po celou cestu z letiště. Lidé si mě i fotili. Připadala jsem si opravdu hrozně a doufala jsem, že už budu co nejdříve doma, kde se schovám před světem. Pak se ještě nějaké fotky objevily v médiích s komentáři, jestli snad nepřijdu o práci, že vypadám opravdu hrozně a co se mi tak mohlo stát. Upřímně jsem se modlila, aby to celé co nejdříve skončilo a já mohla konečně všem oznámit, že jsem v pořádku, že je to jen make-up…" popisuje krásná topmodelka.

Po svých zkušenostech Simona s lidmi, kteří trpí onemocněním rosacea, velice soucítí. A vzkazuje jim, že tento problém lze řešit. „Vím, že je to těžké, ale nestyďte se, a pokud trpíte příznaky jako je zarudnutí pokožky obličeje, nepříjemné svědění, pálení a podobně, neváhejte se s tím svěřit svému praktickému lékaři či dermatologovi. Jen oni totiž mohou onemocnění správně diagnostikovat a účinně vám pomoci. Mohou vám předepsat účinný gel, který vám pomůže vrátit se zpět k příjemnému životu bez studu z vaší tváře,“ vyzývá Simona všechny, kdo mají problémy připomínající příznaky růžovky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Co je rosacea a jak se projevuje?

Rosacea je chronické zánětlivé onemocnění kůže, které postihuje kolem 40 milionů lidí na celém světě. V České republice jí dle odhadů trpí 1 člověk z 20 (až 500 000 Čechů).

Běžným symptomem u lidí trpících rosaceou je viditelné zarudnutí obličeje. Pacienti s tímto onemocněním se často potýkají s přetrvávající začervenalostí obličeje a opakujícím se „ruměncem“ na čele, bradě, tvářích a dolní polovině nosu. V extrémních případech se objevují také pupínky a hnisavé puchýřky, ztluštění kůže nebo pocit pálení a píchání v obličeji.

Mnozí lidé trpící rosaceou si často myslí, že mají pouze citlivější pokožku než jiní. Neuvědomují si, že by jejich problémy mohly být spojeny s onemocněním rosacea. 

Začervenalost v obličeji má významný emoční a psychický dopad na pacienty. Mnozí z nich prožívají úzkost, rozpaky, pocit nízkého sebevědomí a společenské izolace. Navzdory tomu je úroveň povědomí o tomto onemocnění u veřejnosti poměrně nízká, a to i mezi pacienty, kteří jím trpí. Často se potýkají s nedostatkem informací o svém zdravotním stavu, jakož i neexistencí zájmových skupin pacientů a nedostatkem odborných zdrojů.

Více informací na www.cervenacervene.cz


Kampaň Červená červené

Kampaň Červená červené, kterou podporuje společnost Galderma SA, je součástí globálního programu Act on Red. Jejím cílem je pravidelně přinášet aktuální informace a odborné zdroje pacientům trpícím začervenalostí v obličeji spojenou s rosaceou, a zvýšit tak celkové povědomí o této nemoci a možnostech léčby.

Touto nemocí trpí například i princ Harry, či známá herečka a tvář kampaně Act on Red, Cynthia Nixon, u které byla nemoc diagnostikována ve 30 letech. 

Témata: Zdraví, Topmodelka, Kampaň, Libor Bouček, Šimon, Simona Krainová, Sex ve městě, Cynthia Nixon, Harry, Nízké sebevědomí, Rosa, Psychický dopad, Nixon, Cynthia, Kampa, Zánětlivé onemocnění, Boj, Zdraví na Heureka.cz