Maminka.czLáska a vztahy

Single maminky, zadejte se! Jenže ono to s dětmi není jen tak... Odbornice na seznamování nám prozradila své tipy z praxe

len 19.  4.  2023
Ne že by seznámit se s vhodným protějškem bylo dřív jen tak, ale poslední dobou je to čím dál těžší. A když jste svobodná matka, platí to dvojnásob. Jaké nástrahy na vás čekají? Jak maximalizovat svoje šance na "vztahovém trhu"? Kdy říct potenciálnímu partnerovi, že máte dítě? Ptáme se odbornice na seznamování.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jinak se samozřejmě seznamuje pětadvacetiletá slečna bez závazků, která si o svém volném čase rozhoduje sama, a jinak klidně i její vrstevnice, která nejenže není pánem svého času, ale také vedle svých potřeb, očekávání a nastavení řeší potřeby, nastavení a očekávání svého dítěte nebo dětí. A také jejich přijetí ze strany potenciálního partnera. Tohle celé sladit je docela fuška, ale dá se to, to nám věřte! A my vám ukážeme, kudy na to a hlavně jak se nespálit.

VIDEO:  Úspěch Podvodníka z Tinderu mě nepřekvapuje, říká expertka

Málo času, málo peněz, málo příležitostí, málo hlídání

Jakožto maminka s dětmi máte seznamování náročnější rovnou z několika důvodů. Především máte mnohem méně času na randění. Snažíte se ho totiž věnovat svým dětem. Když už tedy nějaký máte, protože zároveň řešíte, jak zkombinovat starost o dítě a práci... Je to záběr, takže se někdy nedostává nejen času, ale i energie na to, vyrazit si ven. Jasně, jsou tu on-line možnosti, ale i vyhledávání a dopisování si s někým na seznamce vyžaduje čas a chuť, že ano. Tato pro randění nepříznivá konstelace s sebou automaticky nese méně příležitostí, kde na vhodného partnera narazit. Hm, na hřišti plném maminek (nebo klidně i tatínků) malých dětí asi těžko.

A pak tu máme nedostatek peněz. Velmi často totiž bohužel single maminky finance dost řeší a obrážení barů či kaváren s kamarádkou jsou extra výdaje navíc. Podobně jako třeba registrace na placené seznamky, které by jim právě ty omezené příležitosti rozšířily.

S vypětím vašich logistických schopností se vám podařilo najít si čas a finance? Super! Jenže – kdo vám pohlídá dítě? Obzvlášť, když ochotné babičky jsou nedostatkové zboží.

Co podkopává vaši sebedůvěru?

Rozpad vztahu s životním partnerem možná způsobil, že jste si přestala věřit. Začala jste pochybovat, že ještě někoho poznáte nebo že o vás někdo bude stát. Navíc možná mateřství s sebou přineslo i nějaké to kilo (nebo desítku kil) a další fyzické změny. To na sebedůvěře vážně nepřidá. A taky standard upravenosti jaksi klesl… Ono někdy i umýt si hlavu je svátek, však to znáte.

Obecně platí, že muži moc nepreferují tzv. „balíčky“ (žena s dítětem, či dokonce dětmi). Upřednostňují single ženy bez závazků. Nemusí se totiž dělit o pozornost a zabývat se problémy, které rodičovství přináší a na které ještě třeba nejsou připraveni. Muž nemusí vytvářet někdy komplikovaný vztah s dítětem, které není jeho. Ale někdy se mu nezamlouvá, že předchozí partner vám coby otec dítěte do jisté míry (pokud existuje) vstupuje nějakým způsobem do života. Spousta mužů si také klade otázku, zda budete chtít ještě další děti, zejména pokud je sami nemají.

Dítě až na prvním místě

No a nejzásadnější otázka, kterou si asi kladete vy: Jak sladit své potřeby ženy a partnerky s potřebami svého dítěte? Mám upozadit svoje představy o vhodném partnerovi jenom proto, že dotyčný by byl jako táta skvělý, má moje dítě rád a je to prorodinný typ? I když mě jako ženu moc nepřitahuje… Nebo je naopak sobecké vybrat si chlapa, se kterým to úžasně jiskří, ale který nemá o moje dítě zájem? A jde to vůbec zkombinovat?


"Berte randění a seznamování prostě jako hru. Hru o poznávání zajímavých lidí, ale i sebe sama."

Seznamování single maminek má prostě spoustu specifik. Jak je vyřešit nebo se s nimi alespoň vyrovnat se ctí? Jak navýšit své bodové skóre na trhu vztahů? Jak se vyhnout chybným krokům? A hlavně: Jak maximalizovat svou šanci na úspěšné seznámení? Na konkrétní tipy z praxe se ptáme odbornice na seznamování KRISTÝNY MERTLOVÉ (která se mimochodem se svým manželem před lety seznámila právě na seznamce).

Klepněte pro větší obrázek
KRISTÝNA MERTLOVÁ, majitelka seznamovací agentury Date2k

1. Začněte otevřeně mluvit o tom, že jste single a chcete to změnit

Nebojte se toto téma otevřít na sebedivnějších místech. Kdo ví, třeba paní učitelka ve školce zrovna zaslechla, že ten atraktivní, úspěšný tatínek, který se na vás usmívá, není šťastně zadaný, jak jste si myslela. Nebo třeba váš kolega v práci má úžasného rozvedeného bráchu, který by se k vám skvěle hodil. Znáte to – „líná huba, holé neštěstí“!

2. Nastavte si volný čas tak, abyste měla prostor randit

Domluvte si pravidelné hlídání s babičkou nebo kamarádkou či recipročně s jinou maminkou. Ano, už teď, ať nemusíte složitě vymýšlet a hledat termín, až někoho zajímavého potkáte. Abyste už byla připravená, rozumíte? A než se s někým seznámíte, využijte tento čas sama pro sebe, pro svůj vlastní rozvoj nebo třeba jenom odpočinek. Určitě si to zasloužíte!

3. Udělejte si jasno v tom, kdo jste, co chcete a co nabízíte

Takový rozbor vám pomůže zanalyzovat si svůj seznamovací potenciál, tedy zjistit, jak si vlastně na seznamovacím trhu stojíte a z jaké pozice startujete. Hodně vám k tomu také může pomoct probrat svou situaci s kamarádkami – co si myslí, jak na potenciální partnery můžete působit a co případně změnit.

TIP: Pro velký zájem klientů o tuto oblast jsme u nás v Date2k před třemi lety vyvinuli unikátní analýzu vztahového a seznamovacího potenciálu LOVEREPORT. A pozor – aktuálně je pro single maminky zdarma!

4. Začněte s novou aktivitou

Pokud to jen trochu jde, zkuste nový sport, studium jazyka nebo třeba marketingu. Ideálně pokud by se podařilo docházet do nějaké nové skupiny – jednak získáte nový náboj, jednak přímo šanci poznat nové lidi a kdo ví, třeba i toho pravého. Podobně ale může zafungovat i nějaká skupina na sociální síti. Podle nejnovějších průzkumů se právě touto cestou seznámí velké množství lidí a nic to (kromě času) nestojí.

5. Vyzkoušejte seznamku

Ideálně takovou, kde jsou odborníci, kteří vám případně poradí, co si upravit, nastavit nebo i jaká mít očekávání. A hlavně takovou, která bude bezpečná!

6. Bezpečnost na prvním místě

Nebo raději verzálkami: BEZPEČNOST NA PRVNÍM MÍSTĚ! Single maminky jsou podle mých zkušeností jednou z nejsnazších kořistí v on-line prostoru. Bohužel se na ně zaměřují (nejen) sexuální predátoři, kterým rozhodně nejde o vztah. Vědí totiž, že svobodná maminka má omezené časové možnosti, takže rande s ní je „efektivnější“ – většinou logicky muže nepozve k sobě domů (neboť jí tam spí dítě), spíš bude souhlasit s tím, že půjde k němu domů. Také mívá nižší sebevědomí, a je proto vděčná za menší pozornost. Je zvyklá se o sebe (a dítě) starat, takže automaticky nečeká gentlemana. A tak dále….

TIP: Více o bezpečném randění najdete zdarma na zcela novém projektu www.bezpecnamista.cz.

7. Dejte najevo, co hledáte

Totiž to, zda vám jde o pobavení se, rozptýlení či třeba nezávazný sex, nebo hledáte vážný vztah. Ať je od začátku jasno.

8. Nezatajujte, že máte dítě

Otázka, zda a kdy komunikovat, že máte dítě, potažmo děti, je vždy složitá. Z našich zkušeností však nejlépe funguje transparentnost. Přestože například na on-line seznamkách lidé velmi často lžou. Ženy nejčastěji o svém věku, o váze a právě o dětech. Muži naopak o svém vzdělání, pracovní pozici a o výšce. Doporučuju nebát se od první chvíle jasně prezentovat, že jste máma. Nakonec je to přece vaše nejdůležitější životní role, na kterou jste pyšná! Ale zároveň se nebojte aktivně komunikovat, že nehledáte tatínka pro svoje dítě (pokud tomu tak je). Nebo že nechcete na setkání s dětmi spěchat, že vám jde o to, zjistit, jak si rozumíte vy dva, a pak až do toho případně zapojit děti.

9. Neberte dítě na rande a nenechávejte ho „vybírat si tatínka“

Během své letité praxe jsem zažila řadu klientek, které chtěly brát své dítě hned na schůzku, nebo ho dokonce prezentovat na fotkách v jejich profilu – prý aby partner věděl, do čeho jde. Nedělejte to. Spousta mužů hledá ženu s životními zkušenostmi, vyzrálou, která se dokáže postarat o svoje děti. Ale nechce se hned s těmi dětmi seznamovat, zajímá ho primárně ta žena (možná až časem rád pozná její děti). Proto opravdu na setkání s dětmi nespěchejte. Ani na prvním rande (ani na několika prvních) o dětech příliš nemluvte, nezahrnujte dotyčného fotkami apod. Nejprve zjistěte, zda si rozumíte vy dva, pak až do toho zapojte vaše dítě.

10. Neinformujte hned o svém objevu potomka

A stejně tak neukazujte dítěti každého muže, se kterým jdete na rande. Jako že to možná konečně vyjde a bude mít tatínka... Protože možná ne… Děti jsou z toho zmatené a je zbytečné je takto trápit.

11. Buďte aktivní

Tohle pravidlo platí pro seznamování bez ohledu na věk nebo děti. Nebojte se zkoušet, randit, poznávat, ale na druhou stranu to neberte fatálně. Berte randění a seznamování prostě jako hru. Hru o poznávání zajímavých lidí, ale i sebe sama. Jenom tak to může klapnout. Pokud budete působit zoufale, nešťastně, nebo dokonce osaměle, věřte mi, že každý chlap uteče. 

12. Nebuďte zklamaná, když to nevyjde napoprvé

A napodruhé a napotřetí… Seznamování nejen prostřednictvím on-line seznamek a aplikací většinou vyžaduje dostatek času a hlavně aktivity (je třeba být na nich aktivní, aktivně reagovat, odepisovat apod.). Jasně, můžete zvolit přímo seznamovací agenturu, která vás této zátěže ušetří a vhodné protějšky vám předvybere. Na druhou stranu jsou finančně náročnější. Některé ale mají speciální akce právě pro single maminky, takže se nebojte zeptat.

Přeji vám mnoho štěstí!

Jak velké "nevlastní" děti muži preferují? a raději kluka, nebo holku?

"Z praxe samozřejmě víme, že věk dětí z pohledu mužů rozhoduje, ale je to vždy zcela individuální. Jsou muži, kteří preferují, aby partnerka měla již děti odrostlé a víceméně samostatné, a v jejich pojetí tak nenarušovaly rodící se vztah. Naopak řada mužů preferuje, když má partnerka dítě/děti malé, aby měli dostatek času se sblížit, než nastane složité období puberty, a aby pro dítě mohli být náhradními tatínky. Stejně tak někteří muži preferují, když má potenciální partnerka dceru, neboť v synovi vnímají mužskou/konkurenční energii. A zase naopak, řada mužů preferuje syny, neboť si lehce dokážou představit, co s dítětem budou vytvářet, podnikat, aby si ho získali a stali se parťáky. Takže ať máte dítě jakéhokoliv věku, neřešte to. Ten správný chlap, který vás i s dětmi ocení, se určitě najde. Chce to mít jen otevřené oči," říká seznamovací koučka a zakladatelka seznamky Date2k Kristýna Mertlová.

Témata: Láska a vztahy, Mateřství, Rodina a vztahy, Sex, Otec, Sociální sítě, partner, svobodná matka, stand up, Marketing, Gentleman, Vztah, Potenciální partner, Seznamka, Přijetí, Děti, Super, Singl, Maminka, Seznamování, Tip, Kolega, Vrstevnice, Odbornice