Maminka.czZdraví

Sinice a děti: Podceňované riziko

Alena Klimková 13.  7.  2011
Sinice a děti: Podceňované riziko
Vyrážíte na dovolenou k některému z českých rybníků, jezer či přehradních nádrží? Anebo máte přírodní koupaliště přímo za domem, a tak se spolu s dětmi chodíte během parných letních dnů pravidelně osvěžovat? Pomysleli jste ale někdy na to, že sladká voda může obsahovat toxické sinice, které mohou mít negativní dopad na vaše zdraví i zdraví vašeho dítěte?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Poblíž břehů a pláží

Sinice neboli cyanobakterie se v přírodních koupalištích začínají ve větší míře objevovat už začátkem léta, kvalita vody se zhoršuje hlavně v srpnu. Množení sinic, které produkují toxické látky a na vodní hladině vytvářejí vodní květ, totiž nahrává především horké počasí. Sinice se rády drží poblíž břehů a pláží, kam je může přivát vítr. Snadno se tak shromažďují ve vysokých koncentracích.

Alergická reakce i akutní otrava

Sytě zelený vodní květ může u lidí vyvolávat alergické reakce projevující se vyrážkou či podrážděním očí, ale i lehkou akutní otravu, která se projevuje zvracením, bolestmi břicha a hlavy či podrážděním střevní stěny. Ve vážnějších případech hrozí i postižení jater. Pokud je však ve vodě sinic málo a ani nevytvářejí vodní květ, je méně pravděpodobné, že vám (pokud nejste alergici) způsobí problémy.

Dítě: Dramatičtější potíže při styku se sinicemi

V případě malého dítěte ve srovnání s dospělým však stejná dávka sinic dokáže vyvolat daleko dramatičtější potíže. Protože děti rády ve vodě dovádějí, mohou také kontaminovanou vodu polknout. Dítě se navíc ve vodě nemusí ani koupat, stačí, když se cachtá na břehu – a i v tomto případě může přijít do kontaktu s nebezpečnými sinicemi.

Jestliže se vaše dítě chce ve vodě kontaminované sinicemi stůj co stůj koupat, rozhodně mu to nedovolte. Navíc jej varujte před kontaktem se sinicemi a rozumě mu vysvětlete, proč jsou sinice nebezpečné.

Ohroženy jsou také těhotné ženy

Čekáte děťátko a chtěla byste se jít vykoupat do nedalekého rybníku, na jehož hladině je ovšem sytě zelený povlak? Raději na to zapomeňte. Toxické sinice totiž dokážou ohrozit zdraví nejen těhotné ženy, ale i nenarozeného dítěte. V krajním případě může dojít až k ohrožení plodu.

Sinice totiž mohou způsobit vaginální infekci, ale rovněž narušit plodové obaly. Na počátku těhotenství tak mohou být příčinou samovolného potratu, v pokročilejší fázi těhotenství pak předčasný porod. Pokud jste se tedy ve vodě kontaminované sinicemi koupala, raději se co nejspíš nechte prohlédnout svým ošetřujícím lékařem, abyste měla jistotu, že jste infekci nedostala.

Informace o kvalitě vody

Přírodní koupaliště jsou pod hledáčkem příslušných hygienických stanic, na jejich webových stránkách si můžete ověřit, zda se můžete ve vodě bez obav koupat, nebo už nikoliv. Informace o čistotě vody poskytuje také Státní zdravotnický ústav nebo některé obecní úřady, v jejichž katastru daný rybník či přehradní nádrž leží.

Jednoduchý test

Přítomnost sinic ve vodě, v níž byste se chtěli vykoupat, si můžete zjistit klidně sami. Potřebujete k tomu pouze PET lahev, do které naberete vodu a necháte ji asi půl hodiny odstát na slunci. Jestliže si poté na hladině všimnete zeleného kroužku z drobných krupiček a voda jinak zůstane čirá, v přírodní nádrži se raději nekoupejte. Voda totiž obsahuje nebezpečné sinice.

Maximálně deset minut

Jak už bylo řečeno, koupání ve vodě s přítomností sinic je zdraví nebezpečné a ani hygienici jej nedoporučují. Když už se ale stane, že jste se rozhodli vykoupat ve vodě s vodním květem, zdržte se v ní maximálně deset minut. Poté, co vylezete z vody, se v žádném případě neotírejte ručníkem – vetřeli byste si tak do pokožky jedovaté toxiny. Raději se co nejrychleji osprchujte v čisté vodě. Jestliže vás začne bolet hlava a dělat se vám mdlo, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Témata: Zdraví, Děti, riziko, Kvalita vody, Horké počasí, Jednoduchý test, Sinice, Přírodní koupaliště, Čekat děťátko, Zdraví na Heureka.cz