[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Už jste byli letos na šípkách? Máte právě nejvyšší čas! Dejte dětem košíčky a spojte příjemné s užitečným. Strávíte společné odpoledne na čerstvém vzduchu, a ještě si domů donesete zásobu jednoho z nejsilnějších bojovníků proti sezonním nemocem. Šípky jsou totiž přímo geniálním přírodním zdrojem vitaminů a minerálů, které zajistí tělu přirozenou ochranu a slouží jako výborná prevence proti rýmě, kašli, zánětům průdušek i podzimní a zimní únavě.
Šípky podporují odolnost organismu proti nachlazení a respiračním infekcím. Kromě toho umí rovněž zpevňovat cévy (díky rutinu) a pomáhat jejich pružnosti a dobré kondici, podporují správné fungování nervové soustavy (ano, uklidňují „pocuchané nervy", uleví při stresu) a zlepšují zásobení organismu kyslíkem.
Podle vědeckých výzkumů jsou skvělým pomocníkem při horečce i kašli, v neposlední řadě podporují funkci žláz s vnitřní sekrecí (štítná žláza, slinivka břišní, nadledvinky atd.), přispívají k udržení vyrovnané hladiny hormonů v těle, a co ocení zejména rodiče – povzbuzují schopnost soustředění a koncentraci pozornosti.
Ideální dobou pro sběr těchto zdraví prospěšných plodů je konec září a začátek října, kdy obsahují nejvyšší množství vitaminu C. A ten se nám všem nyní více než hodí. Nejvhodnější je vydat se na sběr, když je sucho a slunečno. Trhejte jen skutečně zralé, tvrdé, sytě oranžové a červené plody.
Víte, že více vitaminu C než šípky obsahují jen plody rakytníku? Kromě vitaminu C v šípcích najdete vitaminy skupiny B, vitamin K, provitamin A (karoten), který chrání buňky před škodlivými volnými radikály a zabraňuje vzniku infekcí způsobených viry a bakteriemi na sliznicích. Plody šípku obsahují dále celou řadu minerálů, jako jsou vápník, hořčík, fosfor a draslík, a látky flavonoidy.
Nejsnadnějším způsobem zpracování šípků je jejich sušení. Natrhané plody nejprve opláchněte ve vlažné vodě a nechte okapat. Potom je v celku můžete sušit v sušičce na ovoce, vždy při nižší teplotě, abyste neznehodnotili prospěšné látky v nich obsažené. Pokud byste to s teplotou nebo délkou sušení přehnali, šípky by zhnědly a zbytečně by ztratily velké množství vitaminu C.
Usušené plody uložte do čistých uzavíratelných sklenic a skladujte na tmavém a suchém místě, kde vydrží celou zimu. Správně usušený šípek poznáte tak, že při rozdrcení praská. Z čerstvých šípků (samozřejmě rovněž z těch sušených) můžete jednoduše a rychle nachystat voňavý, zahřívací a zdravím doslova nabitý čaj (recept najdete níže).
1 kg čerstvých šípků
1,5 kg cukru krupice (možno i třtinového)
1,5 litru studené vody
2 lžíce tekutého medu
šťáva z 1 citronu a 1 limetky
Šípky omyjte, rozmixujte (rozdrťte, rozklepejte), zkrátka jakýmkoli způsobem plody narušte, ať jsou na menší kousky. Zalijte vodou a nechte 24 hodin louhovat v chladu. Poté vše přelijte do kastrolu a zahřejte na mírném ohni (nesmí projít varem). Přeceďte přes plátýnko, vmíchejte cukr, šťávu z citronu a limetky a med a důkladně promíchejte, aby se vše dobře rozpustilo. Nechte zchladnout a přelijte hotový sirup do sklenice s víčkem. Uzavřete a skladujte nejlépe v chladničce.
400 g krupicového cukru
šťáva z 1 citronu nebo pomeranče
1/2 lžičky kyseliny citronové
Šípky důkladně očistěte, omyjte studenou vodou a uvařte doměkka (měly by být v kastrolu všechny ponořené do vody po celou dobu varu). Vaří se zhruba dvě hodiny. Pak sceďte a šípky rozmixujte tyčovým mixérem, následně ještě přeceďte přes sítko (můžete použít rovněž odšťavňovač). Do směsi vmíchejte cukr a kyselinu citronovou a povařte na mírném ohni asi 10 minut za stálého míchání. Nakonec vmíchejte citrusovou šťávu a džem naplňte do suchých a čistých sklenic. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Takto nechte sklenice vystydnout.
Hrst čerstvých šípků rozdrťte nebo alespoň přepulte, abyste narušili slupku a aby se vitaminy mohly uvolnit ven. Zalijte vlažnou vodou a nechte přes noc macerovat. Druhý den vodu i s vylouhovanými šípky zahřejte na 70 stupňů, pak nechte 10 minut odstát, přeceďte a můžete ihned podávat.