Maminka.czImunita

Vyrazte s dětmi na šípky! Jsou plné vitaminů a posilují imunitu. Udělejte z nich čaj, sirup nebo džem

Simona Procházková 23.  9.  2023
Chcete mít doma svou vlastní extra silnou zbraň proti bacilům, kašli a podzimním virózám? Nasbírejte šípky, poradíme, jak s nimi naložit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už jste byli letos na šípkách? Máte právě nejvyšší čas! Dejte dětem košíčky a spojte příjemné s užitečným. Strávíte společné odpoledne na čerstvém vzduchu, a ještě si domů donesete zásobu jednoho z nejsilnějších bojovníků proti sezonním nemocem. Šípky jsou totiž přímo geniálním přírodním zdrojem vitaminů a minerálů, které zajistí tělu přirozenou ochranu a slouží jako výborná prevence proti rýmě, kašli, zánětům průdušek i podzimní a zimní únavě.

VIDEO: Šípek: Jeho benefity a nejběžnější formy zpracování

Šípky: proti virům, pro pevné cévy i zdravou štítnou žlázu

Šípky podporují odolnost organismu proti nachlazení a respiračním infekcím. Kromě toho umí rovněž zpevňovat cévy (díky rutinu) a pomáhat jejich pružnosti a dobré kondici, podporují správné fungování nervové soustavy (ano, uklidňují „pocuchané nervy", uleví při stresu) a zlepšují zásobení organismu kyslíkem.

Podle vědeckých výzkumů jsou skvělým pomocníkem při horečce i kašli, v neposlední řadě podporují funkci žláz s vnitřní sekrecí (štítná žláza, slinivka břišní, nadledvinky atd.), přispívají k udržení vyrovnané hladiny hormonů v těle, a co ocení zejména rodiče – povzbuzují schopnost soustředění a koncentraci pozornosti.

Kdy šípky sbírat a jaké vitaminy obsahují?

Ideální dobou pro sběr těchto zdraví prospěšných plodů je konec září a začátek října, kdy obsahují nejvyšší množství vitaminu C. A ten se nám všem nyní více než hodí. Nejvhodnější je vydat se na sběr, když je sucho a slunečno. Trhejte jen skutečně zralé, tvrdé, sytě oranžové a červené plody.

Víte, že více vitaminu C než šípky obsahují jen plody rakytníku? Kromě vitaminu C v šípcích najdete vitaminy skupiny B, vitamin K, provitamin A (karoten), který chrání buňky před škodlivými volnými radikály a zabraňuje vzniku infekcí způsobených viry a bakteriemi na sliznicích. Plody šípku obsahují dále celou řadu minerálů, jako jsou vápník, hořčík, fosfor a draslík, a látky flavonoidy.

Viróza či nachlazení v rodině? Na tohle dávejte pozor, abyste se nenakazili všichni!

Co podniknout s čerstvými šípky?

Nejsnadnějším způsobem zpracování šípků je jejich sušení. Natrhané plody nejprve opláchněte ve vlažné vodě a nechte okapat. Potom je v celku můžete sušit v sušičce na ovoce, vždy při nižší teplotě, abyste neznehodnotili prospěšné látky v nich obsažené. Pokud byste to s teplotou nebo délkou sušení přehnali, šípky by zhnědly a zbytečně by ztratily velké množství vitaminu C.

Usušené plody uložte do čistých uzavíratelných sklenic a skladujte na tmavém a suchém místě, kde vydrží celou zimu. Správně usušený šípek poznáte tak, že při rozdrcení praská. Z čerstvých šípků (samozřejmě rovněž z těch sušených) můžete jednoduše a rychle nachystat voňavý, zahřívací a zdravím doslova nabitý čaj (recept najdete níže).

RECEPT: Rakytníkový sirup. Takhle dostanete pořádnou dávku vitamínu C i do dětí

Šípkový sirup

1 kg čerstvých šípků

1,5 kg cukru krupice (možno i třtinového)

1,5 litru studené vody

2 lžíce tekutého medu

šťáva z 1 citronu a 1 limetky

Šípky omyjte, rozmixujte (rozdrťte, rozklepejte), zkrátka jakýmkoli způsobem plody narušte, ať jsou na menší kousky. Zalijte vodou a nechte 24 hodin louhovat v chladu. Poté vše přelijte do kastrolu a zahřejte na mírném ohni (nesmí projít varem). Přeceďte přes plátýnko, vmíchejte cukr, šťávu z citronu a limetky a med a důkladně promíchejte, aby se vše dobře rozpustilo. Nechte zchladnout a přelijte hotový sirup do sklenice s víčkem. Uzavřete a skladujte nejlépe v chladničce.

Šípkový džem

1 kg čerstvých šípků

400 g krupicového cukru

šťáva z 1 citronu nebo pomeranče

1/2 lžičky kyseliny citronové

Šípky důkladně očistěte, omyjte studenou vodou a uvařte doměkka (měly by být v kastrolu všechny ponořené do vody po celou dobu varu). Vaří se zhruba dvě hodiny. Pak sceďte a šípky rozmixujte tyčovým mixérem, následně ještě přeceďte přes sítko (můžete použít rovněž odšťavňovač). Do směsi vmíchejte cukr a kyselinu citronovou a povařte na mírném ohni asi 10 minut za stálého míchání. Nakonec vmíchejte citrusovou šťávu a džem naplňte do suchých a čistých sklenic. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Takto nechte sklenice vystydnout.

Děti jsou pořád nemocné? Co můžete změnit, aby se to zlepšilo

Čaj z čerstvých šípků

Hrst čerstvých šípků rozdrťte nebo alespoň přepulte, abyste narušili slupku a aby se vitaminy mohly uvolnit ven. Zalijte vlažnou vodou a nechte přes noc macerovat. Druhý den vodu i s vylouhovanými šípky zahřejte na 70 stupňů, pak nechte 10 minut odstát, přeceďte a můžete ihned podávat.

Témata: Zdraví, Imunita, Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, Kašel, rýma, Štítná žláza, Džem, Plod, Cukr, Vitamín a, Šípek, Sítko, Sklenice, Citron, Sirup, Vitamín k, Vitamín C, Čaj, Šíp, Zbraně, Šipka, Vít, Studeno, Zdraví na Heureka.cz