Maminka.czJen pro maminku

Skalpel, prosím...

Vanda Stöckbauerová 28.  2.  2011
Některé ženy jsou se svým tělem po porodu spokojené a mají se rády takové, jaké jsou, jiné maminky však tělesnými změnami psychicky trpí. Když cvičení a úprava jídelníčku nepomáhají, existuje další řešení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I přesto, že své dítko nadevše milujete a mateřství byste za nic na světě nevyměnila, na jednu věc možná vzpomínáte se slzou v oku – na své „předtěhotenské“ tělo. Ačkoli existují ty šťastnější z nás, které mají po dětech ještě lepší postavu než před otěhotněním a s každou ratolestí rostou (nebo spíš zrají) do krásy, většina žen by vylepšení své figury po porodu a kojení uvítala. Zdvihnout ňadra, zmenšit břicho a boky, vyhladit strie – to jsou ta z nejčastějších přání.

Mnohým pomůže zatočit s přebytečnými kilogramy dieta, cvičení a různé kosmetické přípravky (proti striím, na zpevnění) či procedury (masáže, kavitace…), existují ale i estetické nedostatky, na které pravidelné sportování ani změny jídelníčku neplatí.

Například rozestoupení břišních svalů mnohdy nespraví ani poctivé cvičení.
„Je pravda, že občas si příroda vybere svou daň a některé ženy pak u nás hledají potřebnou pomoc, jak se dostat do stejné formy jako před porodem a opět tak získat tolik potřebné sebevědomí,“ říká plastický chirurg Karel Urban z kliniky Esthé.

„Ve většině případů přicházejí se dvěma základními problémy: jak upravit poprsí tak, aby bylo symetrické nebo nabylo trochu větších rozměrů a v druhém případě, když během těhotenství/porodu došlo k rozestoupení břišních svalů a kůže v oblasti bříška zůstalo více, než si přejí,“ dodává MUDr. Urban.

Že existují ženy, které jiný stav z hlediska postavy trochu „odskákaly“, potvrzuje také Jana (33) z Pardubic: „V těhotenství jsem dost nabrala, přebytečná kila jsem po porodu postupně shodila, ale dost to odneslo mé poprsí a na břiše mám velký rozestup. I když pravidelně posiluji, jezdím na kole a chodím plavat, problémové partie už nikdy úplně do pořádku nedám.“ Hodně záleží také na genetické výbavě, některé maminky budou mít pevná ňadra a ploché bříško i po třech dětech, na jiných se „podepíše“ už první těhotenství.

Čtěte také: Vaše Adéla: Jak jsem zatočila s kily navíc...

Je samozřejmé, že mají právo na to být nedokonalé a jejich partneři je pro jejich „vady“ na kráse nemají rádi o nic míň, jenže jiné ženy kvůli tělesným nedostatkům vnitřně trpí. Velkou roli hrají také zdravotní důvody. Například nepřiměřeně velké prsy představují pro organismus značnou zátěž. V takových případech je vhodným řešením právě plastika. Ta totiž ženám pomůže v relativně krátké době znovu nalézt ztracenou sebedůvěru.

Je libo nové poprsí…

U každé plastické operace nezapomínejte na předchozí konzultaci s lékařem, který bude daný zákrok vykonávat. Jak zdůraznil MUDr. Urban, je důležité, abyste se u něj nejen cítila dobře a měla ze setkání dobrý pocit, ale aby váš operatér měl i odpovídající zkušenosti a atestace, které ho opravňují tyto zákroky provádět. Při zvětšení prsů je také možné současně provést vytvarování jejich případné asymetrie nebo modelaci výrazně povislých prsů. A jak se na zákrok připravit?

Před operací je nutno podstoupit mamologické vyšetření a tři týdny před výkonem neužívat léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou (Acylpyrin, Aspirin, Anopyrin a podobně). Od půlnoci před operací je zakázáno jíst, pít a kouřit.

Kůži si nesmíte mazat žádným krémem ani tělovým mlékem a je nutné oholit si podpaží. Samotný zákrok se pak provádí v celkové anestezii a vyžaduje zhruba jeden až dva dny trvající hospitalizaci. „Již druhý den po operaci je možné sejmout obvaz a obléct si speciální podprsenku.

Stehy se používají buď vstřebatelné, kdy odpadá jejich vyndavání, nebo nevstřebatelné, které se odstraňují za 2 až 3 týdny,“ popisuje MUDr. Urban postup.
„Šest týdnů po zákroku je ale nutné nosit podprsenku bez kostic, a to i v noci. Pro některé dámy může být mírná komplikace v tom, že po dobu pěti týdnů doporučujeme pacientkám nespat na břiše, což ale u maminek není zase takový problém,“ dodává Karel Urban s úsměvem.

…nebo ploché bříško?

I když si možná říkáte, že vám se to stát nemůže a po šestinedělí se vrhnete na každodenní posilování, čímž se brzy vrátíte zpátky do formy, někdy se to přes veškeré snahy prostě nedaří. Občas, dokonce i po tom nejpilnějším cvičení, dojde k tomu, že kůže v oblasti břišní stěny zůstane povislá a rozestup svalů je patrný už na první pohled.

To potvrzuje i Kamila (30) z Prahy: „Po druhém porodu jsem měla břicho hodně vyboulené s velkým rozestupem svalů. Snažila jsem se hodně cvičit šikmé svaly, nosila pás na stažení… I když to trochu pomohlo v tom, že se břicho stáhlo, mezi svaly zůstala mezera.“ Pokud vás to trápí, je zcela namístě svěřit se do rukou nějakého renomovaného chirurga s bohatými zkušenostmi. A co se vlastně skrývá pod komplikovaným názvem abdominoplastika?

„Je to plastická operace břicha, která redukuje nadbytek kůže a podkoží v oblasti břicha a většinou současně i rozestup přímých svalů břišních,“ vysvětluje MUDr. Karel Urban. „Po větším zhubnutí a téměř vždy po těhotenství zůstane povolená břišní stěna a s ní bohužel i povislá kůže. Zmiňovaná operace spočívá ve zpevnění rozestouplých břišních svalů, jejich sešití a odstranění přebytku kůže a podkoží z oblasti břicha,“ dodává chirurg. Řez je veden nad ochlupením, a to tak, aby výsledná jizva byla skrytá spodními kalhotkami. Zákrok řeší nejenom vzhledový a funkční pohled na věc, ale především zastavuje další povolování břišní stěny, takže efekt je dlouhodobý a nedojde-li k podstatným váhovým změnám, není v budoucnu třeba jej opakovat. Ale pozor, abdominoplastika se doporučuje až po všech porodech. Plánujete-li tedy za rok další miminko, raději s ní ještě počkejte. Také se na ni nechystejte měsíc po porodu. Naprosté minimum, které lékaři doporučují, je počkat půl roku, ale většinou spíše rok.

A na co se připravit? „Operace břicha se provádí v celkové anestezii a následná hospitalizace podle rozsahu výkonu zabere dva až tři dny. První pooperační den je potřeba dbát na lehčí stravu a především na pozvolné vstávání z lůžka. Stehy se odstraňují postupně a pacientky by se měly připravit na to, že je po dobu jednoho až dvou měsíců nutné nosit stahovací prádlo. Navíc posilování nebo větší fyzická námaha se nedoporučuje po dobu dvou měsíců,“ dodává MUDr. Urban.

O svou zkušenost se podělila i paní Jarmila (35) z Jihlavy: „Mám po abdominoplastice a musím říct, že jsem velmi ráda, že jsem ji podstoupila. Samozřejmě, zpočátku to trochu bolelo, ale výsledek rozhodně stojí za to. Ještě po měsíci mi vylézaly vstřebatelné stehy, což není nic výjimečného. Vždy jsem měla po ruce dezinfekci Betadine nebo řepík na vyplachování. Rána se začala postupně zatahovat, a i když je jizva ještě dnes viditelná, není to nic strašného. Ten pocit, že můžu jít na pláž ve dvoudílných plavkách bez pocitu studu, je k nezaplacení.“

Zvažte všechna pro a proti

Tak vidíte, nic není ztraceno, cena obou zákroků se pohybuje okolo třiceti tisíc korun. Ovšem než se svěříte do rukou plastických chirurgů, vše si nejprve důkladně promyslete, protože každá operace s sebou nese určitá rizika. Pokud to děláte pro sebe a svůj dobrý pocit, pak je to v pořádku, ale jít na plastiku jen kvůli partnerovi nebo „z hecu“, není dobré…

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Břišní stěna, Přebytečné kilogramy, Plastika, Anopyrin, Operace břicha, Zdravotní důvody, Povislá kůže, Plastická operace, Betadine, Velký rozestup