Maminka.czBatole

Skalpel, prosím aneb Pozor na břišní kýlu!

Markéta Kotlánová 30.  9.  2011
Bolí vaše miminko bříško, pláče a trápí ho větry? V každém případě byste měla vyhledat lékaře, nemusí totiž jít o koliku, může se jednat o mnohem nebezpečnější břišní kýlu. A tu změnou stravy a laktobacily nevyléčíte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kýla je stav, kdy oslabenou nebo jinak narušenou břišní stěnou pronikl orgán z dutiny břišní ven do podkoží. Obsahem může být jakýkoli břišní orgán či tuk. Kýly mohou být nejen vrozené, ale rovněž i získané. Vrozená je patrná většinou hned po narození nebo během dětství, tvoří se ale už při nitroděložním vývoji kvůli nedokonalému uzávěru břišní stěny. Větší riziko vzniku je u nedonošených dětí. Získané kýly jsou v dětství vzácné. Ve stěně břišní jsou místa, která jsou přirozeně oslabená, právě v nich jsou kýly nejčastější (např. pupík a třísla). Jednou z příčin může být i dědičná slabost břišní stěny. Častěji je postižena mužská část populace, ale názor, že se tento problém týká pouze jich, je mylný.

Komplikace

Největším problémem je uskřinutí kýly, kdy branka, kterou prostupuje obsah kýly, začne vyvíjet tlak. Obsah kýly v tuto chvíli už nelze zasunout zpět do bříška a může dojít až k odumření uskřinuté části orgánu.

Typy kýly v dětském věku

Pupeční kýla

Vzniká z důvodu neúplného uzávěru břišní stěny v oblasti pupku. Toto místo umožňuje proniknutí orgánu - nejčastěji střeva -do podkoží. Na první pohled je patrná bulka. Pupeční kýla nijak nesouvisí s ošetřením pupíku po porodu, nebo s tím, zda byl pupeční pahýl odstraněn či byl ponechán do spontánního odpadnutí.

Léčba: Na základě vyšetření a podle velikosti kýly se lékař rozhodne, jestli je nutná operace, anebo zda stačí prozatím dítko více sledovat, zda nedojde k samotnému uzávěru či nějaké komplikaci. U novorozenců je možné využít přelepování kýly náplastí nebo speciální pás. Pokud problém nadále přetrvává, měla by být kýla operována nejpozději v šesti letech, poté je zákrok složitější. V dnešní době je celková délka hospitalizace minimální a v některých nemocnicích je možné odejít domů už i v den operace.

Komplikace: U této kýly dojde v dětském věku k uskřinutí výjimečně. Nastane-li tato situace, pak mezi základní příznaky patří zvracení, bolest bříška a porucha vyprazdňování (střevní neprůchodnost).

Tříselná kýla

Vzniká neuzavřeným tříselným kanálem, kterým prostoupí nejčastěji část tenkého střeva. Hojně se vyskytuje u nedonošených dětí a bývá častěji oboustranná nebo více v kombinaci s kýlou pupeční. U chlapců je mnohem obvyklejší a může dojít k prostupu až do šourku, tzv.
skrotální kýla. U holčiček může prostoupit až do velkého stydkého pysku - obsahem kýly může být i vaječník.

Léčba:Tříselnou kýlu je nutné vždy operovat, protože ke spontánnímu zániku nedochází. U starších dětí a batolat tento zákrok není akutní, protože riziko uskřinutí je menší. Naopak novorozence a kojence je nutné operovat co nejdříve.

Komplikace: Při uskřinutí je bulka tvrdá, napjatá a bolestivá. Ve stolici se může objevit krev.

Hydrokéla

Tímto termínem se neoznačuje kýla, při které by prostupovala část orgánu z dutiny břišní. Jedná se totiž o nahromadění tekutiny v obalech varlete. Na rozdíl od tříselné kýly se nedá vsunout do břišní dutiny.

Příznaky: V oblasti šourku je nebolestivé měkké elastické zvětšení.
Varle nelze dobře hmatat.

Diagnostika: Prosvícením šourku se odliší hydrokéla od šourkové kýly, dále je možné využít ultrazvuk.

Léčba: Většina hydrokél do jednoho roku života sama vymizí. Pokud přetrvává, je nutná chirurgická léčba z důvodu možného útlaku varlat. V případě, že se zvětšuje, tak se provádí operace už dříve.

Komplikace: Riziko uskřinutí není.

Brániční kýla

V tomto případě také nedochází k vyklenutí orgánu do podkoží, ale jde o kýlu, při které se bránicí dostává část žaludku do dutiny hrudní. Tato vrozená kýla vzniká na základě poruchy vývoje bránice při nitroděložním růstu. Defekt v bránici může být od malé velikosti až po její naprostou absenci. Žaludek, který zasahuje do dutiny hrudní, utlačuje danou plíci, která se tak nemůže plně vyvíjet. Právě z tohoto důvodu má děťátko ihned po porodu dýchací obtíže. Ve většině případů je postižení na levé straně.

Léčba: Jde o velmi vážný stav, z tohoto důvodu je nutné brániční kýlu řešit chirurgicky co nejdříve po porodu.

Vrozeným kýlám nelze zabránit, ale maminka může potomkovi pomoci v prevenci získané kýly tak, že jej od počátku bude vést ke zdravému životnímu stylu. Dostatek zeleniny, ovoce, vlákniny, pohybu a vyvarování se obezity je částečná obrana.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Batole, Kojenec, Vážný stav, Tříselná kýla, Dýchací obtíž, Tříselný kanál, Pupeční kýla, Pupeční pahýl, Chirurgická léčba, Zdraví na Heureka.cz