Maminka.czPředškolák

Skauti v plenkách

Ivana Ašenbrenerová 25.  7.  2011
Co takhle vyměnit hotel za něco romantičtějšího? Zkuste například v létě vyrazit s dětmi pod stan, uvidíte, jak se jim to bude líbit! Romantika táborových ohňů stále žije!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jako malá holka jsem s rodiči jezdila v létě pravidelně pod stan. Byl tehdy docela obyčejný, neměl ani větrací okýnka, ani moskytiéru a stavěli jsme ho skoro půl dne. Vážil snad tunu a zabíral polovinu kufru v autě.

Předsíň měl tak miniaturní, že vstoupit dovnitř znamenalo ohýbat záda a občas se i praštit do hlavy.

Měl jen jednu ložnici, ve které jsme spali všichni tři – samozřejmě na nafukovacích matracích. Přesto, nebo snad právě proto, jsem naše rodinné výlety pod stan milovala. Vařili jsme v kotlíku na plynovém vařiči, většinou polévky nebo guláš z plechovky, a seděli jsme na rozkládacích hliníkových židličkách. K tomu nám zpívali komáři nebo cvrčci a byla to paráda (i když jsem se pak vracela poštípaná až hrůza).

Co mi to dalo? Myslím si, že nejsem ufňukaná a vydržím i nepohodlí, naučila jsem se milovat přírodu a jsem mnohem samostatnější. Všechno tohle ostatně potvrzují i odborníci – děti, které nesedí jen v hotelovém pokoji a nedostanou všechno až pod nos, jsou v budoucnu mnohem přizpůsobivější.

Prázdniny za málo peněz

Taková zahraniční dovolená, na kterou se dopravíte letadlem, vyjde čtyřčlennou rodinu poměrně draho. Ne každý má peněz nazbyt, a proto si nemůže dovolit strávit léto zcela podle svých představ. Ostatně nemusí jít ani o zahraniční dovolenou, i takový týdenní pobyt v českém hotelu nebo penzionu se stravou vyjde pro čtyři osoby minimálně na 10–15 tisíc.

Pokud na to prostě nemáte, pak je nutné ze svých nároků slevit. A jak říká psycholožka Tereza Beníšková, ty nejhezčí prázdniny nemusejí být nutně ty nejdražší a často to bývá právě naopak. „Krásné zážitky můžete mít z dovolené, kterou jste strávili pod stanem, jezdili vlakem, na všechno byl čas a všechno jste si zorganizovali po svém,“ dodává psycholožka.

Nebojte se toho, že by děti nějak řešily to, zda spí ve spacáku ve stanu, nebo v luxusním pokoji nějakého exotického hotelu. Ovšem, dítě zase pouze opakuje to, co vidí u rodičů, takže pokud se budete se štítivým pohledem dívat na rodinu, která jede pod stan, ratolest asi vaše názory přejme. Chcete to třeba jen zkusit? Autokempů je v České republice spousta, stačí si jenom vybrat – některé z nich mají dokonce i sociální zařízení pro matky s dětmi a jiné nabízejí i luxusnější ubytování v bungalovech s vlastním WC (to pokud si na stan netroufnete).

Co byste měli dodržet

Někdo je zvyklý jezdit pod stan už s kojencem, jiný si to neumí představit vůbec. Podle MUDr. Alexandry Vidnerové není vhodné stanovat s kojenci a malými batolaty – měli byste problémy s plenkami a udržováním hygieny. Ale i se staršími může být pobyt komplikovanější – třeba v případě nemoci nebo při přípravě jídla.

My jsme poprvé s dětmi stanovali, až když byly nejmladšímu asi 4 roky. Malému se to líbilo tak moc, že ze stanu nechtěl vylézt ani ve dne. Pokud jste se tedy rozhodli pro takovouto dovolenou, pak je dobré předem vybrat takový stan, který bude vhodný i pro malé dítě. Ideální jsou tzv. rodinné stany, které mají více ložnic a jsou určeny i do středně náročných podmínek.

Měly by mít větrací okna a ta by měla být vybavena moskytiérou, jež chrání před nepříjemným hmyzem. Doporučuji takový, který má mezi ložnicemi velkou předsíň vhodnou pro posezení, vaření či odkládání věcí (s batoletem jich ještě pár budete potřebovat). Stejně tak oceníte, pokud lze hlavní vchod dostatečně rozepnout a vytvořit před ním pomocí vzpěr přístřešek proti slunci i mírnému dešti. Máte-li tříleté batole, které ještě po obědě spí (náš syn Kája spal po obědě ještě ve svých pěti), určitě oceníte větrací okna či právě tento přístřešek. Rozhodně nezapomeňte koupit karimatky a dětské spacáky. Máte-li velký stan, můžete s sebou vzít klidně i skládací postýlku (dítě neleží přímo na zemi, což oceníte, pokud máte ještě malé batole).

Až dorazíte do kempu

Máte-li na výběr, pak pro postavení stanu vyberte takové místo, které je stranou od rušnějších částí autokempu. Ideální je nějaký prostor pod stromem, kam nebude pražit po celý den sluníčko. Také se pečlivě rozhlédněte po okolí, zda nejsou někde ostré či jiné nebezpečné předměty, vhodný není ani odpadkový koš hned za stanem (v létě bývají doslova atakovány vosami). Vybírejte kemp, kde můžete dítěti ohřát jídlo (pro menší batole).

Přestože bývá v létě obvykle teplo, přes noc může být chladno, proto myslete také na správné oblečení. Dnes už koupíte i pro děti kvalitní outdoorové oblečení a vybavení, takže podchlazení by nemělo hrozit. A na co ještě nezapomenout? Na dobře vybavenou cestovní lékárničku, ve které by neměla chybět dezinfekce na drobné odřeniny a škrábance (Betadine, Septonex), léky proti horečce, průjmu a nevolnosti. V případě, že je vaše dítě alergické, pro jistotu přibalte i léky proti alergii (Fenistil, který uleví i při štípnutí hmyzem). Opalovací krém by měl být nutností, raději s vyšším faktorem, i když nejedete pod stan k moři.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Štípnutí, Přístřešek, Vosa, Malé batole, Plenka, Tříleté batole, Zahraniční dovolená, Týdenní pobyt, Skauti, Správné oblečení, Hlavní vchod, Betadine, Sociální zařízení, Nejhezčí prázdniny, Odpadkový koš, Plen

Video