Maminka.czPředškolák

Školka (ne)straší

redakce 21.  8.  2016
Máte doma malého předškoláka a hlavu plnou velkých otazníků? Co si paní učitelky ve školce dovolit mohou a co už není příliš standardní? Kdy můžete očekávat první zamilování, vzdor i umělecké dílko? Víme vše.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

* První lásky

Vyzvedávala jsem čtyřletou dceru ze školky a přistihla ji, jak se pusinkuje se spolužákem. Pak mi tvrdila, že to bude její manžel. Jak se postavit k dětské lásce?

Kladně, s úsměvem a porozuměním. Je přece krásné, že vaše dcerka bere polibek jako důkaz citu, symbol manželského vztahu. Úvaha je prostá, logická a naivně čistá – lidé, kteří se líbají, se mají rádi, a ti, kteří se mají rádi, se jednou stanou manželi. Zeptejte se dcerky na to, co prožívá. Doporučuji si s dítětem o sexu promluvit hned při prvním náznaku zájmu či projevu sexuálního chování. Velmi důležitá je volba formy. Nejdůležitější je, aby dítě získalo pocit, že sex je věcí přirozenou, hezkou a naplňující, a především, že vám může důvěřovat a bez obav se kdykoli svěřit. Hovory o sexu bývají pro mnohé rodiče obtížné až nepříjemné. Lepší než mlčení je vzít si na pomoc knihu.

Hola, školka volá
Dítě je na světě

Hola, školka volá

* Míra kreativity

Mám dvouletého syna, začal chodit do soukromé školky. Dcerka od sousedů si nosí ze školičky výkresy, ale on nic. Znamená to, že se mu nevěnují?

Průměrné dvouleté dítě umí uchopit tužku, nadprůměrné ji umí držet správně, výjimečné umí na konci druhého roku nakreslit kruh. Zkuste sama doma nabídnout synovi pastelky a papír. Uvidíte, že pokud o ně vůbec projeví zájem, bude se „kreslení“ věnovat jen pár minut a výsledkem bude počmáraný, možná až prodřený papír. Na skutečný obrázek, který vytvoří se zájmem a rád, si budete muset ještě minimálně 2 roky počkat. Při posuzování úrovně školky se zaměřte spíš na věci, jako je přístup personálu k individualitě dětí včetně stravování (již fakt, že do školky přijali dvouleté dítě, které od personálu vyžaduje speciální přístup, na mě působí kladně). Sledujte, zda syn o školce hezky vypráví, zda má „tety“ rád, zda pedagogové dávají zpětnou vazbu o prospívání syna, zda ve školce dobře jí. Pokud chlapec, který věkem patří ještě do jeslí, zvládl adaptaci dobře a ve školce se mu líbí, nestýská si a nepláče, je to úspěch.

* Jídlo jako strašák?

Můj syn nechce ve školce jíst, mají ho paní učitelky do jídla nutit, nebo radši ne?

Postrádám údaj o tom, zda se jedná o záležitost dlouhodobou a zda jí syn doma normálně. Předpokládám, že ostatní děti jedí ve školce dobře a není tedy problém v kvalitě nabízeného jídla. Malé děti mají na rozdíl od nás dospělých ještě výborně fungující pocit hladu a sytosti. Odmítání tedy může znamenat, že buď dítě školkovou stravu nechce, protože je pro něj neznámá – je zvyklé jíst jiná jídla, nebo bere jídlo jako zdržování od zábavnějších aktivit, nebo prostě nemá hlad. Opravdu hladové dítě sní cokoli. Zastávám názor, že by se děti ve školce do jídla nutit neměly, pokud na tom rodiče přímo netrvají. Mnohé děti si svým vzdorem jen snaží vynutit jiné, oblíbené jídlo, nejčastěji fastfood nebo sladkosti, tedy potraviny zcela nevhodné, bohužel v rodinách velmi oblíbené. Ve školce by se měly děti naučit pestré a zdravé životosprávě. V naší školce dítěti jídlo nabídneme a pokusíme se jej přimět, aby ochutnalo. Odmítne-li jídlo jíst, násilím jej nenutíme, musí ovšem setrvat u stolu, dokud nedojedí ostatní. Po celý den mají navíc děti k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu, hlady tedy nikdy netrpí.

* Nemoci se nevyhnete

Moje dcera si ze školky přinese každého „bacila“, kterého potká. Můžu pro ni něco udělat? Mohou učitelky vracet nemocné domů, nebo to funguje jen v jesličkách?

Pro posílení imunity dítěte můžete udělat leccos. Nejdůležitější je životospráva – pravidelné a hlavně zdravé stravování bohaté na čerstvou sezonní zeleninu a ovoce a také dostatek spánku. Velký vliv má i pravidelný každodenní pobyt venku, procházky, sportování. Není špatné počasí, zpravidla je jen špatně oblečené dítě. Výborné je i plavání, skvěle přispívá k posilování imunitního systému. Jestli dítě trpí chronickými záněty dýchacích cest, mám dobrou zkušenost s homeopatiky. S doporučením je dostanete v každé lepší lékárně. Jako prevenci můžete dcerce pravidelně podávat multivitaminový přípravek, který je obzvláště v zimních měsících dobrým doplňkem vyvážené stravy. Dobré zkušenosti mám i s pravidelnými podzimními návštěvami solné jeskyně. Ve školkách samozřejmě nemocné dítě odmítnout mohou, dokonce by měli! Chrání tak ostatní děti, jejich rodiny i sebe. Jedno nemocné dítě může nakazit celou školku. S tímto pravidlem by měli být rodiče obeznámeni hned na první informativní schůzce. Sami rodiče by především měli být uvážliví a ohleduplní a dítě s příznaky choroby do školky nevodit.

* Nechci do školky

Dcera do školky zpočátku chodila s chutí, teď předvádí neuvěřitelné scény. Znamená to, že je ve školce nespokojená?

Vůbec tomu tak být nemusí. Děti kolem dvou let, jiné i později si procházejí tzv. separační úzkostí (více o tomto problému najdete na straně 108). Nechtějí maminku opustit, dávají najevo, jak se její nepřítomností trápí. Za dobu své praxe ale mohu potvrdit, že takto se chovají jen před rodiči. Pláč a křik odezní během několika minut po jejich odchodu. Doporučuji loučení neprotahovat a trvat na odchodu do školky. Máte svoje povinnosti, školka je povinností pro děti. Separační syndrom trvá většinou pár dní, v horším případě několik týdnů. Přeji vám pevné nervy a důslednost!


Maminčin odborník Mgr. Lenka Lisá pedagožka

Do soukromé nebo státní školky? Každá má své výhody i nevýhody
Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Chování a vztahy, Mateřská škola, školka, polibek, Hladové dítě, Chronický zánět, Zdravé stravování, Oblečené dítě, První náznak, Sexuální chování, Jeskyně, Životospráva, Mlčení, Špatné počasí, Speciální přístup, Lisa, Úvaha, Čerstvé ovoce, Separační úzkost, Oblíbené jídlo, Velký vliv

Video