Maminka.czMateřská škola

Školky, kde se nezavírá. Děti tam spí přes noc, rodiče musí pracovat

Gabriela Kolinová 17.  10.  2018
"Děti přijdou v půl osmé večer v pyžamu a s kartáčkem na zuby," říká Yessica Magdaleno, která provozuje jednu takovou školku s 24hodinovým provozem. Rodiče zkrátka potřebují vydělávat peníze a školka, kde děti spí přes noc, se jim více než hodí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Některé americké školky umožňují, aby v nich přespávaly děti, jejichž rodiče musí jít na noční směnu nebo do další práce. Aby totiž vyšli s penězi, musí mít často několik zaměstnání. Školky s 24hodinovým provozem proto vítají. 

"S nočním provozem jsme začali kvůli jedné zdravotní sestře, která potřebovala děti hlídat i přes noc. Nikdo v okolí takovou službu nenabízel," vysvětluje Yessica, do jejíž školky prý chodí nejvíce dětí svobodných rodičů. Ti pracují v obchodech, hotelech, ve zdravotnictví, kde noční směny nejsou výjimkou. 

Podle údajů National Women’s Law Center službu nočního nebo víkendového hlídání nabízí pouze 9 procent všech školek v Americe. 

ČTĚTE TAKÉ: Patří dvouleté děti do školky, nebo k mámě? Přečtěte si názory redaktorek

Jak je to v České republice? 

V socialistickém Československu, zhruba v druhé polovině 50. let, fungovaly celotýdenní jesle, kam rodiče dávali kojence či batolata třeba i na celý týden. Potřebovali pracovat, na výchovu zkrátka nebylo tolik času. V šedesátých letech se začal tento fenomén vytrácet. Ovšem otázku, kam s dítětem, když je nedostatek státních jeslí nebo když školka zavírá v pět odpoledne, řeší mnoho rodičů i dnes. A zejména samoživitelky, pokud nemají prarodiče, kteří by pohlídali, mají velký problém. 

Školky a jesle, které jsou otevřené večer nebo o víkendech v České republice prakticky neexistují. Rodiče, kteří mají problém s hlídáním dětí či logistikou, mohou využívat takzvané "internátní školky" nebo pak noční chůvy. 

"Některé ženy třeba pracují v baru jako servírky a odchází velmi brzy do práce. Chůvu si volají třeba na čtvrtou hodinu ráno, aby odvedla dítě v šest do školky a maminka mohla pohodlně stihnout pracovní směnu," říká Martina Hudáková ze serveru Hlídačky.cz, který zprostředkovává hlídání dětí v Praze. 

ČTĚTE TAKÉ: Francouzi si k miminkům najímají noční chůvy, aby se vyspali. Udělali byste to taky?

Nejen v Americe, ale i v některých zemích Evropy se k podobným modelům jeslí či školek vracejí. Například ve Francii nejsou týdenní jesle vůbec ničím neobvyklým. Jejich služby využívají například potomci pilotů, letušek nebo obchodníků, kteří jsou často na zahraničních cestách. 

Školky pro dvouleťáky: Co je pro rodiče a děti opravdu nejlepší?
Dvouleté děti místo ve školce asi nenajdou. Senát chce zákon zrušit
Děti nechtějí k prarodičům. Jsou moc přísní, stěžují si!
Témata: Děti, Video, Mateřská a rodičovská dovolená, Rodiče, Zpátky do práce, Mateřská škola, Peníze a kariéra, Provoz, Chůva, Obchodník, Zdravotní sestra, Hlídač, Československo, Půl osmé, Hlídání, Praha, Směna, Dvouleté dítě, Francie, Místo v, Velký problém, Evropa, Česká republika, Amerika, Noční směna

Video