Maminka.czKojenec

Skoro jako od mámy aneb Když kojení není možné

Ivana Ašenbrenerová 15.  10.  2011
Skoro jako od mámy aneb Když kojení není možné
Nemáte dost mléka nebo se dítě pouští prsu a nechce sát? Obvykle postačí, když změníte techniku kojení, a je po problému. Někdy ale ani to nestačí a na řadu přichází výživa umělým kojeneckým mlékem. Není třeba se obávat, s mírnou nadsázkou lze říct, že i tyhle umělé náhražky mohou směle konkurovat mléku mateřskému.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Marušku jsem se snažila kojit od samého začátku, měnila jsem polohy při krmení, dělala jsem doslova psí kusy, aby pila. Jenže pořád nechtěla moc sát, a když už, pak chtěla jen jeden prs, takže jsem po dvou měsících musela začít přikrmovat. Třeba jsem někde udělala chybu, ale dělala jsem všechno to, co jsem považovala za možné,“ říká třicetiletá Dana z jižní Moravy. Mateřské mléko je nenahraditelné a do šesti měsíců je ideální potravou pro dítě. Je nejlépe stravitelné a snadno vstřebatelné. Navíc má zatím nezastupitelné imunologické vlastnosti – obsahuje totiž řadu živých buněk i obranných látek, které dítě chrání před infekcemi a před rozvojem alergií či ekzémů.

Z porodnice však domů odchází kolem 4 % miminek, která nejsou vůbec kojená, a to z nejrůznějších příčin, ať už je to nemoc maminky, nebo z důvodů jiných (jsou i takové matky, které kojit nechtějí, a nikdo by jim to neměl vyčítat). Jestliže dítě nechce sát, může to být nejen proto, že používáte špatnou techniku krmení, ale třeba i proto, že je vaše děťátko předčasně narozené, a v takovém případě je tak trochu línější a nemá takovou sílu ke kojení. Tudíž je to pro něj mnohem obtížnější. Stejně tak miminka, která mají novorozeneckou žloutenku, bývají spavější a sání není tak efektivní. „Má-li ale žena dostatek mateřského mléka a krmení přesto nejde, pak je určitě vhodné zaměřit se na techniku kojení a sání,“ radí laktační poradkyně a porodní asistentka Lucie Marková.

Zdařilá náhražka

Hlavně nevěšte hlavu a nenechte se okolím dotlačit k pocitům viny. Prostě už kojit nemůžete a basta. Ať je to jakkoli, své dítě budete milovat (a ono vás, to se nebojte!), i když ho budete krmit z lahvičky. Stejně tak nemusíte mít strach z toho, že by z umělé kojenecké výživy nedostávalo všechny potřebné živiny, které potřebuje k vývoji. Jak říká MUDr. Martin Fuchs, průmyslově vyráběné mléko se dnes svým složením bílkovin, tuků, cukrů i mikronutrientů (minerálů, vitaminů, stopových prvků a antioxidantů) velmi přibližuje mateřskému mléku. Není to sice totéž, ale jde o velmi zdařilou náhražku. Na našem trhu je několik firem, které nabízejí kvalitní kojeneckou výživu,m a záleží na vás, pro které mléko se rozhodnete. Ovšem ještě předtím, než nějaké koupíte, byste se měla poradit se svým pediatrem. „To proto, že právě on zná anamnézu dítěte, výskyt alergií v rodině a může tak matce nabídnout ze sortimentu umělé stravy to nejvhodnější,“ radí Lucie Marková. Kojenecká mléka se dělí na:

✽ Počáteční: Jsou určena pro výživu kojenců od narození, pokud nemohou být kojeni. Počáteční mléka se označujína obalech symbolem 1 nebo názvem, který tento věk symbolizuje. Tato mléka jako jediný zdroj výživy musejí dodat kojenci v prvních 4–6 měsících života všechny důležité látky a mohou být podávána od narození. Nikdy nepoužívejte jiná mléka, například pokračovací, a rozhodně ne mléka krabicová.

Pokud máte větší jedlíky, pak existují mléka s označení „forte“, která jsou obohacena kaseinem (bílkovinou) a cukry. Do této kategorie spadají i mléka určená dětem se zvláštními výživovými potřebami (například při prokázané alergii na bílkovinu kravského mléka, dětem trpícím kolikami, ublinkávajícím dětem, při pozitivní alergické rodinné anamnéze, při rekonvalescenci po průjmech, dětem s citlivým zažíváním a podobně). Opět platí, že výběr mléka byste měli konzultovat s lékařem.

✽ Pokračovací: Jsou určena dětem starším 6 měsíců, kterým se již začínají podávat první nemléčné příkrmy. Dřívější zavedení pokračovacího mléka vždy proberte sesvým dětským lékařem. Na obalu se označují symbolem 2 nebo obdobně jako u počátečních mlék názvem, který tento věk symbolizuje, případně označením měsíce věku, v němž je možné mléko začít podávat (ve většině případů je na nich napsáno: Od ukončeného 6. měsíce). I v této kategorii máte na výběr z další řady speciálních mlék – pro děti s pozitivní alergickou anamnézou, při prokázané alergii na bílkovinu kravského mléka, pro lepší zasycení na noc atd.

✽ Batolecí: Mléka, která bývají označena symbolem 3 a mohou se podávat dětem od 10.–12. měsíce věku. Mohou také mít na obalu uvedeno slovo Junior. Jsou to pokračovací mléka s přídavkem vitaminů, minerálů, stopových prvků a dalších látek vhodných pro zdravý růst. Po dosažení 12. měsíce věku pak můžete svému batoleti podávat také mléka ochucená, například vanilkou nebo banánem.

Jak mléko připravit?

Vždy byste měla postupovat podle návodu, který je uveden na obalu kojeneckého mléka. Nikdy tedy nepřidávejte odměrku navíc, abyste miminko více zasytila. Dosáhnete jediného, dítko bude mít zácpu nebo ho bude bolet bříško. Veškeré použité náčiní, stejně tak láhve a dudlíky, po každém krmení důkladně umyjte a vysterilizujte. Používejte převařenou kojeneckou vodu, dudlík před podáváním neolizujte, teplotu si ověřte jinak – kápněte pár kapek na vnitřní stranu předloktí. Dávku mléka v odměrce zarovnejte čistým a umytým nožem. Připravené mléko hned použijte, co dítě nevypije, vylijte. Můžete si ovšem předpřipravit mléko, třeba na noc, a uchovat ho v ledničce (max. 24 hodin). K ohřevu byste ale neměla používat mikrovlnku, lepší jsou ohřívače kojeneckého mléka.

ČTĚTE TAKÉ: Vaše Adéla: Pečujte o svá kojící prsa!!


Nepřekrmujte!

Jakmile přestanete kojit a začnete miminko krmit umělou kojeneckou výživou, může se stát, že ho začnete nevědomky překrmovat. Děťátku se totiž z láhve lépe pije, mléko teče snadněji než z prsu, takže toho vypije více. Zbytečně by pak trpělo kolikami. Jedna dávka mléka by neměla přesáhnout 30 ml na 1 kg dítěte (například šestikilové dítě by nemělo vypít více než 180 ml na jednu dávku). Celkové množství stravy by nemělo přesáhnout 1/6 váhy dítěte – tedy šestikilové dítě by nemělo vypít více než 1 l mléka, ideálně 6x160 ml, či ještě lépe 7x 140 ml. Je to samozřejmě jenom jakási orientační pomůcka, ale zkuste se jí řídit.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Kojení, Novorozenec, Batole, Kojenec, Jak, Celkové množství, Ohřev, Jediný zdroj, Lucie Marková, Náhražka