reklama

Sladké dobroty z lesních i zahradních plodů

Léto s sebou přináší skvělou věc: drobné, povětšinou červené ovoce, během prázdnin se na stolech vystřídají jahody, maliny, ostružiny, borůvky, třešně i moruše. A pokud je nesníte hned, dají se z nich připravit úžasné věci.

Smetanové lívance s lesními plody 

20 kusů, 20 minut

Potřebujeme: 400 g zakysané smetany, 2 vejce, 200 g hrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli, olej na smažení, 400 g lesních plodů, 2 lžíce moučkového cukru

Ve smetaně rozšlehejte vejce, vmíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Množství mouky případně upravte podle tekutosti smetany. Na olejem lehce potřené pánvi smažte lívance z obou stran dozlatova.

Polovinu lesních plodů trochu rozmačkejte s moučkovým cukrem, aby ovoce pustilo šťávu. Smíchejte se zbylým ovocem a směsí ozdobte lívance při podávání. 

Klepněte pro větší obrázek

Citronový dort s jahodami 

forma o Ø 24 cm, 60 minut

Potřebujeme: 5 vajec, sůl, 150 g krupicového cukru, 150 g hladké mouky, 300 g jahod, 250 g malin, máta nebo meduňka na ozdobu; Krém: 120 ml čerstvé citronové šťávy (z asi 4–5 citronů), 120 g krupicového cukru, 1 lžíce škrobu, 350 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce citronové kůry 

Troubu zapněte na 180 °C. Ráfek dortové formy vyložte pruhem pečicího papíru, stejně tak i dno. Vaječné bílky ušlehejte se špetkou soli do pevného sněhu. Žloutky vyšlehejte s cukrem do vysoké pěny, pak přidejte 2 lžíce vroucí vody a ještě chvíli šlehejte. Potom střídavě vmíchejte hladkou mouku a sníh z bílků. Nalijte do formy a pečte asi 25 minut dozlatova. Nechte ve formě vychladnout na mřížce.

Do většího hrnce nalijte ledovou vodu s kostkami ledu. V pánvi smíchejte citronovou šťávu, cukr, lžíci škrobu prosetého přes sítko a špetku soli. Nechte asi minutu za stálého míchání probublávat. Přelijte do misky a tu vložte do ledové lázně, aby se směs prudce ochladila. 

Smetanu vyšlehejte dotuha. Vmíchejte po částech citronový sirup a kůru. Nechte vychladit. Korpus prořízněte, namažte polovinou krému a proložte polovinou ovoce. Přiklopte druhou částí korpusu a ozdobte zbytkem surovin. 

Klepněte pro větší obrázek

Čerstvý sýr s lesními jahodami 

6–8 porcí, 20 minut + odležení

Potřebujeme: 1 l čerstvého plnotučného mléka, 100 g řeckého jogurtu, 4 lžíce vinného octa, 200 ml smetany ke šlehání, 100 ml jahodového sirupu, čerstvé drobné plody (lesní jahody, menší zahradní jahody, maliny…)

Mléko (ideálně čerstvé nebo aspoň nehomogenizované) rozmíchejte v hluboké pánvi s jogurtem a zahřejte na 85 °C. Plamen stáhněte na minimum, přidejte ocet a lehce promíchejte, až se tekutina začne srážet. Uložte na teplé místo (vodní lázeň, mírně vyhřátá trouba nebo zabalené do deky) a nechte asi 45 minut odležet. Přeceďte přes bílé plátno, ve kterém vám zůstane vysrážený čerstvý sýr.

Ten smíchejte s vyšlehanou smetanou ke šlehání. Podávejte s jahodovým sirupem a lesními jahodami nebo jiným ovocem.

Náš tip: Vyrobte si domácí jahodový sirup. Na 1 kg jahod počítejte s asi 400 g cukru – krupicový stačí, třtinový je ještě lepší. Jahody skládejte do sklenice, přičemž je po vrstvách prosypávejte cukrem. Ten by měl být i úplně nahoře. 

Klepněte pro větší obrázek

Tartaletky s vanilkovým krémem a letními plody 

4 formičky o Ø 10 cm, 60 minut

Potřebujeme: 100 g másla, 150 g hladké mouky, 75 g mandlové mouky 2 lžíce krupicového cukru 1 žloutek 400 g malin, třešní, jahod apod.; Cukrářský krém: 3 žloutky, 50 g krupicového cukru, 2 lžíce škrobu, 300 ml plnotučného mléka, 1 lžička vanilkového extraktu

Z měkkého másla, mouky a cukru udělejte prsty drobenku. Přidejte žloutek (a podle potřeby i 1 až 2 lžíce studené vody) a vypracujte těsto. Nechte 20 minut odpočinout v lednici. Troubu zapněte na 180 °C. Těsto rozdělte na 4 části, vyválejte je na tenké pláty a vyložte jimi formičky na tartaletky. Dno propíchejte vidličkou, na těsto položte pečicí papír a zasypte luštěninou. Pečte asi 10 minut (díky zátěži se dno nenafoukne), pak odejměte papír s luštěninami a dopečte asi 10 minut dozlatova.

Mezitím žloutky vyšlehejte s cukrem. Pak zapracujte škrob a trošku mléka – jen aby se utvořila pasta. Zbytek mléka přiveďte k varu, přidejte vanilku a stáhněte plamen na minimum. Část mléka zašlehejte k žloutkové pastě, vše pak vmíchejte zpět do mléka. Asi 2 minuty provařte, až krém začne tuhnout. Lehce zchladlým krémem plňte upečené košíčky. Nechte úplně vychladnout a podávejte s letním ovocem. 

Klepněte pro větší obrázek

Křehký koláč s čokoládou 

forma o Ø 24 cm, 40 minut + tuhnutí

Potřebujeme: 1 dávka křehkého těsta, 200 g hořké čokolády, 200 g smetany ke šlehání, 50 g másla, 150 g letního ovoce, moučkový cukr

Křehké těsto připravte a upečte, jen ho rozválejte v kuse a urovnejte do velké formy. Nalámanou čokoládu zalijte horkou smetanou a přidejte máslo. Nechte odstát a vymíchejte krém. Vzniklou ganache nalejte do těsta a dejte na hodinu a půl chladit do lednice. Podávejte s ovocem a moučkovým cukrem. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Stockfood.cz, Profimedia.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Nenechejte se dnes odpoledne skrze Saturn vyprovokovat k příliš přehnaně aktivní reakci na pracovní potřeby tak, jak jsou vám…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama