Maminka.czRecepty

Sladké hříchy bez výčitek: Pečené ovoce nebo malinový trhanec

Erika Pilátová 11.  11.  2017
Prohánějí vás chutě nebo máte někdy pocit, že jeden den byste vyjedla celou cukrárnu a druhý den zase pro změnu můžete žít jen o olivách? Máte nárok a my vám přinášíme inspiraci na zdravé dobroty bez výčitek!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Malinový trhanec

Na porci budete potřebovat:

  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • špaldovou mouku
  • špetku soli
  • čekankový sirup
  • 50 g mražených malin
  • 1 lžíci přepuštěného másla

Postup: Do misky nalijte mléko, přidejte špetku soli a rozšlehejte v něm vejce. Postupně přidávejte tolik mouky, aby vzniklo o něco málo hustější těsto než palačinkové. V hlubší pánvi rozehřejte máslo a přilijte těsto. Když je zespodu propečené, pomocí dvou vařeček ho natrhejte a jednotlivé kousky promíchejte, aby byly opečené ze všech stran. Rozmražené maliny prohřejte. Hotový trhanec dejte do talíře, přidejte maliny a přelijte podle chuti čekankovým sirupem. Do těsta můžete vmíchat ještě půl lžičky skořice.

Podzimní recepty na víkend, na kterých si pochutnají děti i rodiče

Hruškové koláčky

Klepněte pro větší obrázek

Na 6 kousků budete potřebovat:

  • 100 g hladké mouky
  • 150 g pohankové mouky
  • 130 g másla
  • 1 vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • špetku soli
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry

Na náplň:

  • 300 g ricotty
  • 3 lžíce medu
  • 1 vejce
  • hrušky nebo jiné ovoce podle chuti
  • máslo na vymazání formiček

Postup: Do mísy dejte mouku, máslo, vejce, cukr, špetku soli a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto a nechte ho chvíli odpočinout v chladu. Ricottu prošlehejte s vejcem a medem. Pak rozdělte těsto na 6 dílků. Vyválejte kolečka a těstem vyložte máslem vymazané formičky na muffiny. Přidejte náplň a nakrájené ovoce podle chuti. Koláčky pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Skvěle chutná kombinace hrušek a ostružin.

Pečené ovoce s drobenkou

Klepněte pro větší obrázek

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 2 jablka
  • 1 hrušku
  • hrst rozinek
  • ½ lžičky skořice
  • 2 lžičky medu
  • máslo na vymazání formiček

Na drobenku:

  • 50 g másla
  • 50 g mletých mandlí
  • 50 g třtinového cukru

Postup: Ovoce nakrájejte na kousky a promíchejte s rozinkami, medem a skořicí. Rozdělte ho do máslem vymazaných zapékacích misek. Na drobenku smíchejte máslo, mleté mandle a cukr. Posypte ovoce připravené v miskách a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 25 minut nebo dokud drobenka nezezlátne. Pečené ovoce podávejte se zakysanou smetanou!

Už jste ochutnali Skyr? Zkuste si z něj udělat bezlepkový dortík nebo shake
Nezapomínejte na mrkev, je zdravá a v kuchyni vynikající. Zkuste naše recepty
4 nejlepší jahodové recepty pro děti. Zkuste knedlíky, salát nebo polévku
Témata: Děti, Recepty, Výživa a stravování, Rodina, Jídelníček, Dětský jídelníček, Pohanková mouka, Mašle, Formička, Špetka, Hladké těsto, Trouba předehřátý, Drobenka, OVO, Miska, Třtinový cukr, Výčitka, Máslo, Lžička, Vejce, Těsto, Druhý den, Hluboká pánev, Citronová kůra, Špaldová mouka