Maminka.czSlavní rodiče

Alice Bendová: „Nejsem matka dokonalá, jsem matka milující“

Klára Kotábová 1.  10.  2012
Alice Bendová: „Nejsem matka dokonalá, jsem matka milující“
Náš rozhovor s Alicí Bendovou začínal tím, že jsme se shodly, že vlastně není nic, co by musely naše děti provést, abychom je zavrhly. Ani rada experta na drogy, že závislého máte vyhnat z bytu, nám nepřipadala správná, protože si myslíme, že mateřská láska zvládne víc než život na ulici. Souhlasíte?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

* Co by musely tvoje děti provést, aby ses na ně opravdu naštvala?

Už provedly. (směje se) Nenechají mě vyspat. Vstávají denně kolem šesté a já si občas připadám jako zombie. Ale na to si stěžují všechny moje kamarádky, které mají malé dítě, a ve srovnání s tím, co zažívají maminky nemocných dětí, je to vlastně drobnost. Obecně bychom se my maminky zdravých a zdravě zlobivých dětí neměly rouhat, protože máme neuvěřitelné štěstí. Dokážeš si třeba představit, že bys musela porodit mrtvé dítě, že by se tvůj potomek narodil postižený? Teprve potom by se ti život změnil o 180 stupňů. To, že se dnes nevyspíš, protože se děti v noci budí, a za pár let se nevyspíš, protože na ně budeš čekat, až se vrátí v noci ze zábavy, a budeš trnout strachy, aby se tak opravdu stalo, jsou ve srovnání s jinými osudy úplné prkotiny.

* Znáš někoho takového kolem sebe?

Určitě, když se kterákoli maminka zamyslí nad tím, jestli má ve svém okolí ženu, která se o nemocné dítě stará, najde ji. Já takové maminky taky znám a velice s nimi soucítím.

* Zažila jsi v těhotenství stres?

Když jsem čekala Vašíčka, bylo mi doporučeno, abych absolvovala odběr plodové vody. Já ho ale odmítla, protože by mi výsledek byl stejně k ničemu. Přece bych v šestém měsíci nešla na vyvolání porodu, přerušení těhotenství, nebo jak se to nazývá. V době, kdy jsem cítila Vašíkovy pohyby, jsem věděla, že čekám kluka, a se svým dítětem jsem si normálně povídala. Takže jsem musela podepsat asi tisíc papírů, že s odběrem plodové vody nesouhlasím, ale nakonec jsem si prosadila svou. A přes všechna varování se mi narodil zdravý syn. Myslím si, že maminky jsou dneska hodně informované, ale nejsem si jistá, jestli je to vždy ku prospěchu věci…

* Tak to souhlasím, zažila jsem něco podobného, víš co, pojď se bavit o hezčích věcech… Čím ti děti radost dělají?

Tím, že se mají rády. Alička miluje Vašíčka a naopak. Mám velikou radost z toho, že se Vašíček chová jako brácha ochranitel, že se sice občas poperou o hračku, ale dokážou se hodiny zabavit, že Vašík hlídá, jestli návštěva není na Álu ošklivá, a podobně. A Alička zase nedá dopustit na staršího bráchu. To mi ale přijde normální, spíš se dneska zaměřuju na to, že z Vašíka chci vychovat gentlemana. Zdá se mi, že jich je hrozně málo, tak můj syn by mohl jejich řady doplnit. Proč by mělo být nenormální, že chlap otevře ženě dveře, že jí koupí kytku, že je galantní? Já chci, aby mi jednou snacha třeba poděkovala za to, jak jsem Vašíka vychovala.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na říjen 2012

* Což mě přivádí k myšlence, jaká budeš tchyně. Co myslíš?

Nevím, proč bych měla propadnout takovému tomu klišé, že všechny tchyně jsou mrchy. Budu svoje děti zpovzdálí hlídat, ale do života jim mluvit nebudu. Možná si dneska můžu říkat, že by bylo fajn, kdyby se Vašík oženil s Adélkou (kamarádka), ale že bych chystala svatbu a dohadovala se na detailech předmanželské smlouvy… Asi bych zasáhla, kdyby moje děti milovaly vraha, zloděje, nevím koho, ale ve finále, ty sis jako mladá při výběru partnera poradit nechala?

Pokračování >>>

Témata: Slavní rodiče, Časopis Maminka, Matka, Alice Bendová, Benďo, Bendová, NEJ, Máť, Alice, MILUJÍCÍ, Alička, Ali, Zombie, Zdravý syn, Vrah, Snacha