Maminka.czPorod

Alžbeta Stanková: „V těhotenství jsem si prošla vším, čím se dalo“

Klára Kotábová 4.  4.  2012
Alžbeta Stanková: „V těhotenství jsem si prošla vším, čím se dalo“
Sešly jsme se ve studiu (Alžbeta je ve třicátém týdnu těhotenství, pozn. autorky) a během líčení si povídaly o všem, co těhotenství přináší, jak ho prožíváme či jsme prožívaly a Alžbeta mě dostala svou upřímností, úsměvem a spontánností. Navíc se musím pochlubit. Na rozdíl od zbytku republiky už vím, jestli se Alžbetě narodí holčička, nebo chlapeček!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

* Jak si užíváš poslední týdny před porodem?

Mám se skvěle. Nevolnosti odezněly, pomalu dokončuju práci, ještě mě čeká několik představení v divadle Kalich, ale spíš už nastane doba, kdy se začnu připravovat na miminko a všechno, co mě čeká…

* Počkej, ty ještě nemáš výbavičku?

Nemám. Pořád jsem měla hodně práce, takže jsem nakonec využila nabídky a dostanu vše „až pod nos“ od belgické firmy sídlící v Bratislavě, která nabízí kompletní sortiment věciček na miminko. Přiznám se, že jsem tuto možnost přivítala, protože jsem si dala dohromady tipy z několika zdrojů, co bych na miminko asi tak měla mít připravené, a zjistila, že zaručené rady se diametrálně liší. Na druhou stranu mi sestra nabízela věci po synovi, ale jako prvorodička si chci užít nový kočárek, postýlku, vaničku… Takže jsem si nechala poradit od odborníků a už pomalu nazrál čas, abych doma vše připravila a roztřídila.

* Tak to máš jistě už i zavazadlo do porodnice…

Tak pečlivá a pořádkumilovná sice jsem, ale tohle ještě nemám. Pořád si říkám, že nějaký čas zbývá, takže se na zavazadlo vrhnu, až skončím s prací. Pak si připravím vše, co bude potřeba. A co zapomenu, to mi doveze partner do porodnice…

* Mně věci vozil taky a nakonec jsem měla problém se se všemi věcmi z porodnice odstěhovat. Záludná otázka: Čekáš holčičku, nebo kluka?

Vlastně by mi to bylo jedno, ale byla jsem na odběru plodové vody a na ultrazvucích, takže pohlaví vím, ale sdělovat veřejně ho nechci.

* Přísloví říká, že holčičky ubírají maminkám na kráse…

Zkoušet to můžeš, ale neprozradím. Rodina to samozřejmě ví, ale já chci aspoň nějaké tajemství. V každém případě se to všichni ve správný čas dozvědí.

* Jak si těhotenství užíváš?

Teď už skvěle. Ale byl to boj a tvrdím, že jsem si prošla snad vším, co se v těhotenství dá zkusit a prožít. V prvním trimestru mi bylo tak špatně, že mi partner chodil otvírat dveře od ledničky, už jen z toho se mi dělalo zle. Tak mi paní doktorka poradila nějaká lízátka na těhotenské nevolnosti a ta tedy fungovala jako placebo skvěle, ale po týdnu se zvracení vrátilo. Paradoxně jsem nezvracela v práci, takže ta mi jako terapie proti nevolnostem zabrala. Tehdy jsem zkoušela v Kalichu Osmý světadíl a v okamžiku, kdy jsem vylezla před divadlo, se mi zase udělalo špatně. Poté, co nevolnosti ustoupily, jsem podstoupila odběr plodové vody, dostala na dva měsíce těhotenskou rýmu a před pár týdny mi diagnostikovali těhotenský diabetes. Čekám, co mám ještě před sebou, a modlím se, aby už to byla jen pozitiva.

* Takže i cvičíš, relaxuješ…

Nešlo to, přemýšlím, že bych teď začala chodit plavat a taky do nějakého předporodního kurzu bych se měla přihlásit, ale nevím… Jestli už není trochu pozdě. V každém případě ani nejsem unavená, relaxuju, jen když se mi opravdu chce, spíš mám teď období, kdy se cítím nabitá energií. Přitom mě ale štve, že některé boty si už přes bříško neobuju, pedikúru sama nezvládnu. Jsou to detaily, ale občas člověka naštvou. Přitom je to tak zbytečné.

* Jsi unavená?

Právě že vůbec. Kdybych měla pořád tolik energie, jako mám teď, byla bych hyperaktivní, obávám se ale, že to brzo přejde a já budu pospávat jako v prvním trimestru. To jsem se vrátila z divadla, v pět usnula a spala až do rána. A vůbec mi to nevadilo :-)

* Rodit budeš tady?

Určitě. Už chodím na kontroly do podolské porodnice a jsem tam tak často jako na hodinách klavíru. Výborně se o mě starají a navíc mám rozumného porodníka, který mě nechce zbytečně stresovat, takže když jsem se ho ptala na císaře a jestli hrozí, že bych tak rodila, vysvětlil mi, že stačí povědět si to měsíc předem a porod naplánovat. Necháváme tomu volný průběh, ale uklidňuje mě, že jsem stále pod dohledem odborníků.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na duben 2012

* Když jsi zjistila, že bys měla jít na odběr plodové vody, bránila ses?

Ani náhodou, nejsem biomatka a vím, že musím udělat všechno pro to, aby se moje miminko narodilo zdravé. Navíc bych nedokázala prožít polovinu těhotenství s pocitem, že to možná nedopadne. Věřím lékařům, že vědí, co a proč dělají, takže když jsem se dozvěděla, že hrozí zvýšené riziko, že by mohla nastat nějaká komplikace, na odběr plodové vody jsem šla. V rodině sice anamnézu, která by můj strach posilovala, nemáme, ale chtěla jsem mít klid. Teď ho mám. (hladí si láskyplně bříško)

* A jak se ti žije s těhotenskou cukrovkou?

Blbě. Prsty mám už celé rozpíchané a přiznám se, že nejsem příliš ukázněná, občas i zahřeším a dietu stoprocentně striktně nedodržuju. Včera jsem se třeba vracela z natáčení v Bratislavě a po třech hodinách v autě se mi udělalo tak mdlo, že jsem se potřebovala okamžitě najíst a bylo mi jedno, že to nejspíš neodpovídá tabulkám. Na druhou stranu je zajímavé, že přílohy, které jsou plné sacharidů, mi najednou nedělají dobře a vybírám si jen zeleninu a maso. Striktně se nedržím toho, co je předepsáno, myslím si ale, že se stravuju dobře v rámci možností.

Pokračování >>>

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Světadíl, Alžběta, Stanková, Kalich, Stan, Záludná otázka