Maminka.czBatole

Helena Bonham Carter: „Konečně se cítím jako opravdová žena !"

Lucie Kuklínová 20.  10.  2011
S o devět let starším režisérem Timem Burtonem žije od roku 2001. Mají spolu syna Billyho Raye (2003) a dceru Nell (2007). Sama říká, že pracovat s přítelem se neobejde bez problémů. Zatím se jí to ale daří...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

< první="" díl="">

Rváčka

A pak přišel vrchol. Klub rváčů talentovaného režiséra Davida Finchera (Sedm, Benjamin Button nebo Social Network) byl považován za generační vzpouru proti establishmentu a usedlému životu bílých límečků. Když úspěšný úředník a těžký insomniak (Edward Norton, v titulcích pojmenovaný pouze jako „vypravěč) potká sadomasochistického anarchistu Tylera Durdena (Brad Pitt), který tajně plánuje svržení civilizace a „návrat ke kořenům“, jeho život se obrátí vzhůru nohama. Společně zakládají Klub rváčů, kde nespokojení muži ventilují svou agresivitu tím, že jeden druhého zmlátí na kaši. Nic ale není tak, jak se zdá být…

Pro Helenu to byl první skutečný velkofilm a první „role něčí přítelkyně“, jak prohlásila s úšklebkem. Hrála neurotickou Marlu, která se s Nortonem seznámí na setkání anonymních pacientů trpících rakovinou varlat (obdoba setkání anonymních alkoholiků) a stane se Pittovou milenkou. „Ve filmu mám ještě hlasitější orgasmus než ten, který předvedla Meg Ryan v Když Harry potkal Sally,“ směje se herečka. Původní verze scénáře byla ještě drsnější a při jedné erotické scéně měla Helena říct Tylerovi: „Chci s tebou mít potrat.“ To se ale producentům zdálo příliš, a tak režisérovi zakázali tuhle větu použít.

„Strašně se hádali a nakonec mu řekli, že může použít cokoli jiného, cokoli, jen ne tohle,“ vzpomíná Helena. „Když mu to slíbili, zasmál se a pošeptal mi do ucha náhradní hlášku, kterou už měl dávno připravenou:,Takhle skvěle jsem si nezaš… už od základky.‘ “ Při natáčení thrilleru Novocaine se Helena seznámila se Stevem Martinem (Grand Canyon, Princ egyptský), na jehož komediích prý vyrůstala, a protože se nedávno po pěti letech rozešla s Branaghem, začala si románek s o 21 let starším Martinem. On dokonce uvažoval o svatbě, a tak byl dost nešťastný, když si herečka hned v dalším filmu našla věkově vhodnější náhradu.

Při práci na Planetě opic se sblížila s Timem Burtonem, který se právě po osmileté známosti rozešel se svou přítelkyní. Zasnoubili se už po pár měsících a do roka se jim narodil syn Billy Ray. Mezitím ještě stihla Helena natočit válečné drama Živě z Bagdádu o práci amerických novinářů v Iráku během války v roce 1991. Za svůj výkon byla opět nominovaná na Zlatý glóbus a cenu Emmy.

Točím jen s Timem

Helenin druhý film s Timem Burtonem byla magická Velká ryba. Hlavní hrdina Will se po letech sbližuje se svým umírajícím otcem Edem a snaží se najít zrnka pravdy v jeho vyprávění o bájném mládí a úžasné cestě kolem světa, v němž nechybí cirkus, obři, vlkodlaci, zpívající siamská dvojčata nebo čarodějnice se skleněným okem (Helena), v němž každý může vidět, jak zemře. S Burtonem točila i pohádkový muzikál Karlík a továrna na čokoládu s Johnnym Deppem coby excentrickým Willy Wonkou, kde hrála Karlíkovu matku.

Pak se objevila s Aaronem Eckhartem v zajímavé komedii Rozhovor s jinou ženou. Seznámí se na jakési svatbě, ona je vdaná a má dítě, na něj doma čeká přítelkyně, ale přesto kolem sebe krouží, hýří bonmoty a narážkami a my napjatě čekáme, jestli se mezi nimi něco odehraje. Části filmu byly sestříhané technikou rozděleného obrazu, kdy sledujeme současně dvě různé události z minulosti dvou hrdinů nebo stejnou scénu ze dvou různých úhlů. V příběhu jde o podstatu lásky, dospělosti, zodpovědnosti a také o to, jak se v průběhu času mění význam sexu.

Ještě tentýž nabitý rok stihla svůj hlas propůjčit dvěma animovaným postavám ve velkých hitech: ve Wallace & Gromit: Prokletí králíkodraka byla Lady Campanula Tottington, která najme hlavní hrdiny jako ochranku Obří zeleninové soutěže, a v Mrtvé nevěstě Tima Burtona namluvila a zazpívala (hádejte koho?) mrtvou nevěstu.

A samozřejmě nemohla chybět ani v Burtonově gotickém hororovém muzikálu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street. V příběhu na motivy muzikálu Stephena Sondheima, který se hrál na Broadwayi od roku 1979, hrál Johnny Depp holiče, který se vrací do viktoriánského Londýna z vyhnanství v Austrálii s jedinou myšlenkou: pomstít se arcizlosynovi soudci Turpinovi (Alan Rickman), který ho nespravedlivě obvinil a odsoudil, znásilnil jeho ženu a připravil ho o dceru. „Hrála jsem pekařku Nellie, která Sweeneymu nabídne bydlení, potřebné náčiní, pomáhá mu v jeho pomstě, a dokonce navrhne revoluční způsob, jak se zbavit mrtvých těl, která se začnou kupit v jejím malém bytě,“ říká herečka o své postavě.

Zahraju všechno

Před čtyřmi lety se jednačtyřicetileté Heleně narodila holčička Nell. Její o osm let starší partner byl na vrcholu blaha, protože si vždycky přál dceru. V nedávné době se Helena objevila jako Bellatrix Lestrange v sérii filmů o Harrym Potterovi: ve Fénixově řádu, Princi dvojí krve a Relikvii smrti. Zahrála si také v Terminátorovi: Salvation a v oscarové Králově řeči ztvárnila další z řady historických, často aristokratických postav, královnu Elizabeth. I v Burtonově Alence v říši divů byla královna – tentokrát Červená.

Letos dokončila dva filmy, které budou mít premiéru příští rok: drama Great Expectations s Ralphem Fiennesem a upírský horor Dark Shadows s Johnnym Deppem (režíroval ho Tim Burton, od roku 2001 natočil sedm filmů, Helena hrála ve všech). Herečka se prý teprve teď v pětačtyřiceti cítí skutečně dospělá a schopná zahrát jakoukoli roli. Je připravená i na babičky. „Cítím se víc sexy než kdykoli předtím,“ vysvětluje. „Ne proto, že bych se najednou považovala za sexuálně atraktivní, ale protože jsem konečně dorostla do svého těla. Před dvaceti lety jsem věřila, že je cool vypadat jako hermafrodit. Teď se mi líbí plné křivky a konečně se cítím jako opravdová žena.“

„Miluji kojení. U obou dětí mi při něm hodně narostla prsa a zmenšila se mi stehna. Je to jako přirozená liposukce. Klidně bych kojila až do konce života.“ „Pracovat s přítelem se neobejde bez problémů. Občas je to velký stres a záleží hlavně na mně, abych dokázala uznat, že v práci je můj šéf, a ne partner. Zatím se mi to daří.“

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Časopis Moje psychologie, žena, Johnny Depp, siamská dvojčata, koně, Tim Burton, Meg Ryan, Carter, Benjamin Button,, Sia, Zlatý Globus, Hele, Willy, Edém, Grand Canyon, Aaron