Maminka.czSlavní rodiče

Jana Adámková: Místo kariéry dala přednost dětem!

Dita Mrázková 12.  6.  2011
Jana Adámková: Místo kariéry dala přednost dětem!
Populární moderátorka nás nejenže informuje o tom, jaké bude počasí, ona toho totiž stíhá daleko víc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaké bude letos léto, Jano?

Doufám, že pro všechny pohodové a bez přírodních katastrof. Pokud se ptáte na přesnou předpověď, pak vás asi zklamu. Z meteorologického hlediska je na přesnější údaje ještě moc brzy. Možná by v tuto chvíli něco mohly napovědět dlouhodobé statistiky, ale to se budete muset obrátit na někoho jiného. Já z křišťálové koule zásadně nevěštím .

Bojíte se toho, že prognóza nevyjde? To se stává celkem často…

Moc si vážím důvěry, kterou ve mně diváci mají. A právě proto nechci podávat informace, které by se pak ukázaly jako nepravdivé. Navíc bych všechno předem ještě musela konzultovat s meteorologem. Jsem moderátor zpravodajského pořadu. Z profesního hlediska si tedy vůči divákům nemohu dovolit dělat chyby.

Jak jste se vlastně k profesi moderátorky dostala, co bylo tím prvním impulzem?

Úplně jednoduše. Prostě jsem se přihlásila do konkurzu, který v roce 1996 vyhlásila TV Nova. Více než půl roku jsem procházela jednotlivými koly, snažila se zbavit trémy a studovat meteorologii. Občas jsem si sama říkala, jestli mi to vůbec stojí za to. Tehdy se do konkurzu přihlásilo 1243 lidí. Umíte si tedy představit, že to občas nebyla zrovna procházka růžovým sadem.

Vy jste ale uspěla. Dokonce jste byla několik let i „zprávařkou“. Co vás vedlo k tomu dát přednost počasí?

Máte pravdu, ale ještě před moderováním zpráv jsem nejprve uváděla Počasí. Zhruba po pěti letech mi na základě konkurzu tehdejší vedení TV Nova nabídlo moderování Televizních novin. V té době jsme se však už s manželem rozhodovali pořídit si druhého potomka.

Byla to těžká volba?

Tak lákavá nabídka se prostě neodmítá. Druhému mateřství jsem vydržela „vzdorovat“ dva roky. Pak už jsem ale druhé dítě opravdu chtěla, protože rozdíl mezi dětmi začínal být i tak dost velký, kluci jsou od sebe pět let. Po návratu z mateřské dovolené bylo moje místo obsazené. Mohla jsem tedy nastoupit buď jako moderátorka Snídaně s Novou, nebo se vrátit do Počasí. Představa, že budu muset každý den vstávat ve čtyři ráno, pro mě ale nebyla přijatelná. Logicky jsem tedy vybrala druhou variantu.

Zažila jste při moderování nějakou kuriozitu, klasické „okno“ nebo třeba technický výpadek? Je asi nutné být v těchto „šlamastykách“ pohotová a nebát se zaimprovizovat.

Během živého vysílání se může stát ledacos. Pak už záleží jen na moderátorovi, aby z toho uměl takzvaně vybruslit se ctí. Zejména pro začátečníky bývají právě tyto momenty těžkým oříškem. Stejně tak jako mnozí jiní jsem si takových situací užila nespočet. V přímém přenosu se mi například podařilo ve větě „Nad územím České republiky se ráno ojediněle objeví mlhy“ říct místo mlh „mrchy“, při moderování zpráv jsem zase místo „Vojáci složili přísahu“ řekla „přísadu“

Lidé vás znají převážně z televize Nova, kde působíte už čtrnáct let. Musím říct, že vypadáte pořád stejně, tedy stejně dobře.

Děkuji za poklonu, ale domnívám se, že jednou z věcí, která je na tomto světě opravdu spravedlivá, je to, že všichni stárneme úplně stejně. Otázkou zůstává, jakým způsobem se s tím člověk dokáže vyrovnat. Líbí se mi, když si někdo umí udržet svoji přirozenou krásu i za cenu, že se někde občas objeví nějaká ta vráska.

Takže žádný zaručený tip na krásu nebo na to, jak být v pohodě, nemáte?

Být svá. To je asi ten recept, na který se ptáte.

Jste majitelkou titulu „Rosnička roku“, byla jste nominovaná na mezinárodní cenu za vědu a vzdělání i na nejpopulárnější ženu televize Nova. Co pro vás tato ocenění znamenají?

Na tuto otázku bych mohla použít řadu otřepaných frází, které slýcháme téměř při každém vyhlašování nějaké ankety. Víte, já prázdným řečem nefandím. Tak snad jen: S velkou úctou děkuji a budu se snažit dál.

Pokračování >>>

Témata: Slavní rodiče, Časopis Maminka, Adam, Kari, Jan, Snídaně s Novou, Živé vysílání, Ada, Jana, Áďa, Jana Adámková, Karí, Zaručený tip, Přednost

Video