Maminka.czPorod

Lucie Benešová: „Adopce Sáry bylo to nejlepší rozhodnutí“

Adéla Vedralová 7.  3.  2012
O tom, že nový přírůstek do rodiny dělá všem jen radost a jak Jana Benešová po porodu shodila těhotenská kila, se dočtete v druhém díle rozhovoru...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

< první="" díl="">

Když srovnáte všechny své tři porody a těhotenství, jak hodnotíte to poslední?

Myslím si, že třetí těhotenství bylo asi nejvíc v pohodě. Také porod trval nejkratší dobu a rychle šlo i celé zotavování se po něm. I psychicky jsem na tom byla teď nejlépe, protože mi bylo jasné, do čeho jdu a ta zkušenost mě opravdu posílila. Už po třech dnech jsem se dostala do normálního fyzického stavu. U prvního syna to trvalo celý měsíc.

Jak jste zvládala těhotenství a k tomu práci a péči o tak početnou rodinu?

U nás je bezvadné, že děti mezi sebou mají celkem velké věkové rozdíly. Takže se docela výrazně zapojují a pomáhají úplně se vším. Můžou uklidit, nakoupit, povozit malou v kočárku. Mám doma dva již samostatné lidi, je pravda, že s nimi jsou také určité starosti, třídní důtky a podobně, ale jejich účast je znát. Kdybych měla potomky například dva roky po sobě, určitě bych šílela.

Tak to máte skvěle zorganizované!

Nemůžu si stěžovat, ale uvidíme, jak to bude fungovat za půl roku. Lara je teď s námi jen chvilku a všichni se o ni starají. Je zlatíčko, nepláče a pořád spinká, jenže u dětí nikdy nevíte, kdy se z nich vyloupne ďáblík.

Vypadáte krásně rozzářeně!

Máte pravdu, protože si malou vážně užívám. Lucián i Štěpán jako miminka neustále řvali, já skoro vůbec nespala. Byla jsem jako vyžle a děti měla neustále na rukou, aby se uklidnili. Tenkrát jsem byla naopak na pokraji kolapsu!

Lara je zvláštní jméno, jak jste na něj přišli?

Doma jsme hlasovali a nemohli se na ničem shodnout. Já měla do poslední chvíle vybrané jméno Cecilka, ale ostatní se na něj moc příznivě netvářili. Nakonec jsem tedy ustoupila a jako nejméně kritizované jméno nakonec zbyla Lara.

ČTĚTE TAKÉ: Metody početí: Jak na holčičku a jak na chlapečka?

Vypadáte krásně štíhle, už máte přebytečná kila dole?

Vlastně jsem ani tolik nepřibrala, jen 13 kilo, což je úplně krásné, ani na mě není nic moc vidět, kila šla dolů porodem. Je ale pravda, že jsem se tentokrát krotila v konzumaci sladkého. U prvního těhotenství mi vše bylo fuk, nacpávala se dortíky a nakonec měla 25 kilo navíc. Což nešlo dolů tak snadno.

Právě prožíváte šestinedělí, jdou na vás někdy chmury typické pro toto období?

Zatím vůbec ne, vše je jako na výsluní. Jsem už zkušená máma a navíc se díky početné rodině ani chvíli nenudím. Když máte první dítě, není to tak snadné, navíc přichází samota a izolace. Právě tohle se mi teď obloukem vyhýbá!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Adopce, rozhodnutí, Lucie Benešová, Luci, Lucie, Laro, Lara, Benešov, Lucián, Pokraj kolapsu, Vybrané jméno, NEJ, Zkušená máma