Maminka.czSlavní rodiče

Nevinné lži aneb Každý má někdy právo neříct pravdu

Bohumil Pražský 20.  2.  2013
V neděli 24. února odvysílá Česká televize první film z osmidílného cyklu Nevinné lži. Ústředním mottem celé série je výrok „Každý má někdy důvod neříct pravdu“. Avšak jak ukáže děj jednotlivých epizod, tak i malá lež může způsobit velké potíže.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Koncept televizního cyklu, který sází na silné autorské, režijní i herecké osobnosti, popisují producenti Tereza a Jan Vrabelovi takto: „Hrdinové osmi filmů série Nevinné lži mají své různé osobní důvody neříct pravdu. A přitom jim pokaždé rozumíme, chápeme je a hlavně jim věříme. Jsme to totiž my. Ale co když i taková malá, intimní a zdánlivě nevinná lež nabobtná do nepředvídatelných rozměrů a chopí se příležitosti obrátit život úplně naruby?“

Jednotlivé filmy se přes osobní příběhy hrdinů dotýkají i aktuálních společenských fenoménů, jako jsou nová rodinná schémata, síla médií, ekonomická krize nebo falešné sexuální obvinění. Původně malé, nevyzpytatelné, ale někdy nakonec velmi bolestné lži měly například pomoci počít děti bez otců, utajit pozadí mediální manipulace nebo vyhazov ze zaměstnání, usmířit sestry či naklonit si přízeň krásné a neznámé dívky.

Scénáře jednotlivých filmů napsali Alice Nellis, Petr Kolečko, Petra Ušelová, Tereza Dusová, Mirka Zlatníková, Jan Prušinovský a Jan Hlaváč s Martinem Dolenským. Režie se pak ujali Alice Nellis, Jan Prušinovský, Martin Dolenský, Tereza Vrabelová, Petr Zahrádka a Vojta Kotek, pro něhož je to celovečerní režijní debut.

Na atraktivitě celého televizního cyklu přidá i hvězné herecké obsazení. V hlavních rolích se představí přední osobnosti televizní a filmové tvorby, jako například Aňa Geislerová, Jiří Langmajer, Dagmar Havlová, Tereza Brodská, Iva Janžurová, Bára Kodetová, Daniela Kolářová, Marek Taclík, Michal Suchánek, Vojta Dyk, Jitka Čvančarová, Táňa Vilhelmová, Veronika Freimanová a mnozí další.

Jednotlivé filmy budou vysílány vždy v neděli večer v tomto pořadí:
Pod hladinou (24. 2. 2013)
Lež má rozbité auto (3. 3. 2013)
Druhý dech (10. 3. 2013)
Hvězdička (17. 3. 2013)
Klukovina (24. 3. 2013)
Chromozom (31. 3. 2013)
Čistá práce (7. 4. 2013)
Byl lásky čas (14. 4. 2013)

Témata: Slavní rodiče, obvinění, Osobní příběh, Alice Nellis, Marek Taclík, Vojt Kotek, Iva Janžurová, PRÁV, Táňa Vilhelmová, Petr Kolečko, Právo, Herecké obsazení, Kaz, Osobní důvod, Rozbité auto, Dagmar Havlová