Maminka.czNovorozenec

Risk nebo zisk? Slavné těhotné maminky v „pokročilém“ věku

LH 14.  6.  2012
Risk nebo zisk? Slavné těhotné maminky v „pokročilém“ věku
Plánujete miminko ikdyž už vám není dvacet? Lékaři často před těhotenstvím v „pokročilém věku“ varují. Obecně se mluví o hranici 35 let, po které jste už automaticky zařazena do rizikové skupiny. Stoupá riziko genetických vad (především Downův syndrom) i nechtěných potratů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To však neznamená, že byste své mateřské touhy měla pověsit na hřebík. S informacemi o možných komplikacích je třeba počítat, rozhodně je ale nemusíte brát jako dogma. Je obecně známo, že průměrný věk prvního těhotenství se stále zvyšuje. „Zastaralou“ pětatřicítku, která byla stanovena v 70. letech, už v mnohých zemích posunuly o tři roky nahoru – tedy na 38.

Nejdřív kariéra, potom dítě

Za příklad si můžete vzít mnohé české celebrity, které se rozhodly povít dítko o trochu později než je u nás zvykem. Otázkou zůstává, zda jim v početí potomka bránil rozvoj kariéry, nebo prostě potkali toho pravého až na sklonku čtyřicítky…

Simona Krainová

Otěhotněla ve 36 letech se svým o dva roky mladším manželem Karlem Vágnerem. Relativně nedávno se potvrdilo její druhé těhotenství.

Ilona Csáková

Rostoucím bříškem ve věku 38 let překvapila širokou veřejnost. I ona se momentálně těší na druhé miminko.

Bára Basiková

Ikdyž nejde o prvorodičku, její věk za zmínku rozhodně stojí. S o 15 let mladším manželem se odvážně rozhodli mít děťátko v jejích 45 letech.

Tereza Bebarová

Rok za magickou hranicí si k mateřství dospěla oblíbená herečka ze seriálu Ulice. (Aktuální rozhovor si můžete přečíst ZDE).

Veronika Žilková

Herečka se čtyřmi dětmi, z nichž se nejvíce proslavila Agáta Hanychová, si na vlastní kůži prošla temnou stránkou pozdního těhotenství.

ČTĚTE TAKÉ: Blanka (17): Nezletilá maminka může být stejně dobrá jako 30letá

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Agáta Hanychová, Tereza Bebarová, Bára Basiková, Věk, Beba, Průměrný věk, Sla, Veronika Žilková, Hanychov, Ilona Csáková, Oblíbená herečka