Maminka.czPorod

Victoria: Porod byl pekelný, žádná selanka z amerického rodinného sitcomu

Klára Kotábová 4.  3.  2013
S mladou zpěvačkou jsem se sešla a byla okamžitě pohlcena její osobností. Je nesmírně charismatická, plná energie, takže je od pohledu jasné, že ji nabíjí láska i klidné rodinné zázemí, na které se tak často odvolává. Je rozenou optimistkou, život maminky ji baví a jediné, po čem se jí občas zasteskne, jsou noci, které mohla prospat, aniž by musela přecházet mezi svou postelí a dětským pokojem. Ale to máte asi stejné, ne?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

< první="" díl="">

* Jaký jsi měla porod?

Musím odpovídat? Pekelný byl, žádná selanka z amerického rodinného sitcomu.

* Vidíš, všechny VIP maminky tvrdí, jak to bylo v pohodě.

Nevím jak jejich, ale moje vagina během porodu tedy v pohodě rozhodně nebyla. Do porodnice jsem měla nástup ve čtvrtek odpoledne, s kontrakcemi po čtyřech minutách, a rodila jsem v pátek v poledne. Byla to hrůza. Najíst jsem nedostala, měla jsem hlad, z toho byla vzteklá, a když se mě porodník ptal, jak mi je, zmohla jsem se jen na otázku, jestli se snažil někdy vytlačit ananas, a že tak mi asi je. Pravda, po mé poznámce se mi ulevilo, ale jen na duši. Bolest při porodu byla hrozná. Taky bylo vtipné, jak jsme se do porodnice dostali. Přítel na mě kouká a povídá mi, jsi nějaká divná, děje se něco? A já mu povídám, že mám křeče co čtyři minuty a že je to divný. A vlastně až když jsem to vyslovila, mi došlo, že asi rodím. V porodnici tvrdili, že musíme ještě čekat, až mi praskne plodová voda, případně pak porod vyvolat. Dostala jsem tabletku, infuzi s oxytocinem a vůbec nic se nestalo. David ve mně asi chtěl ještě dospat nebo tak něco. Kvůli tomu jsem měla 24 hodin silné kontrakce, kvůli kterým jsem byla naprosto unavená. A jestli se ptáš na pocity? Nijak pozitivní nebyly. Byla jsem unavená, hladová a naštvaná, prostě žádné skvělé emoce, ty se dostavily, když jsem dostala Davídka hned po porodu do náruče, a pak trvaly asi deset vteřin, než jsem usnula. Na svého syna jsem se potřebovala pořádně vyspat. Věděla jsem navíc, že je tam s ním moje máma, takže nám ho nikdo nevymění, proto jsem si začala užívat mateřskou lásku až pak, když jsem se probudila, trochu v pohodě. Takže takové to všeobjímající blaho a hrozná radost po porodu u mě fakt trvala asi deset, možná dvacet vteřin, na víc jsem neměla energii. Já právě měla představu, že budu taková ta klidná madona, která porodí, bude plná lásky, ale skutečnost byla úplně jiná. S tím by maminky asi měly počítat. Že nic není tak, jak se píše v knihách.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na březen 2013

* Byl přítel u porodu?

Byl, ale jen v pátek dopoledne. Pracuje na ropné plošině a pak musel odjet zase zpět, měli nějaký problém. Naštěstí se mnou byla maminka, bez které bych to nezvládla. Davídka hlídala celou dobu, kdy já spala, a starala se o to, aby byl správně označený a aby nám ho nikdo nevyměnil.

* Jaký je vztah na dálku?

Stejný, jako když má maminka manžela, který ráno odejde a pozdě večer se vrací domů. Je ale fakt, že je mi občas, když večer sedím doma, smutno, ale takhle to teď prostě má být a časem bude třeba zase všechno jinak. Je ale pravda, že když je zpátky tady v Praze, máme o čem mluvit, pořád se na sebe těšíme, na druhou stranu nezastírám fakt, že takovýhle život je hodně těžký. V situacích, kdy bys potřebovala, tu oporu prostě nemáš, pak se snažíš všechno si vynahradit během dnů, kdy je partner doma, ale to taky není ono. Jo, je to složitý. Třeba v tom, že můj přítel mě vždy vyslechne a poradí, netvrdí, že moje problémy jsou míň důležité než ty jeho. A teď, když tu nebyl, řešila jsem všechno se svou manažerkou, ale to prostě není ono.

* Chodí David do školky?

Jistě, potřeboval by ale, aby začínala tak v deset ráno, vůbec se mu totiž nechce vstávat. Je fakt, že když už do školky dorazíme, dokáže se sám zabavit, nepotřebuje mě tam ani nepláče někde na chodbě, protože ví, že ho zase vyzvednu. Navíc má tři přítelkyně, se kterými se vodí za ruku, pusinkuje se s nimi. Je to takový malý Casanova. Chodí do anglicko-české školky, protože je to pro něj důležité. Chci, aby uměl jazyky a domluvil se s celou rodinou. Navíc dnes se bez angličtiny vlastně nikdo neobejde.

* Takže ty máš dopoledne, kdy je malý ve školce, sama pro sebe. Zajdeš si na manikúru a tak?

No, to právě ani moc ne. Teď jsme dotočili desku, do toho se snažím rozjet vlastní produkční společnost, takže spíš se mi stává, že se při pohledu na hodinky zděsím, že už je tolik a že bych měla frčet pro syna. Odpočinek moc nemám, ale třeba to taky jednou přijde.

* Kdy jsi s Davidem nejšťastnější?

Krásný moment je, když se spolu díváme na pohádky. Je klidný, jsme u sebe stulení, cítím, že k sobě patříme, a tohle si hrozně užívám. I když je mi jasné, že někdo třeba namítne, že televize pro dítě není vhodná, já doporučuju: Zkuste to a uvidíte.

* Kdy jsi cítila nejsilnější mateřskou lásku?

Třeba u těch pohádek, pak když se David narodil a vrátili jsme se z porodnice. To byl ohromující moment, kdy jsem si uvědomila, že se už až do konce života budu muset o někoho starat. Zalila mě ale taková vlna lásky a radosti, že se to vlastně nedá popsat. To se musí prožít. Takže doporučuju, vnímejte moment, kdy se vracíte z porodnice, uvidíte, že v něm se to ukrývá. A ostatní situace? Jsou to prchavé momenty, během kterých koukám na Davídka a vnímám, jaké kouzlo se nám s přítelem povedlo a jak ohromné máme štěstí, že ho máme. Ale to zná každá máma. Vlastně si je ani nemusíš pamatovat, víš, že občas přijdou a ujistí tě v tom, že mateřství je ta nejlepší věc na světě, která tě mohla potkat.

* Jsi unavená?

David v noci pořád nespí. Takže když se vzbudí, chodím k němu do pokoje, když usne, tak zase do ložnice. Klidně bych si ho do své postele vzala, jenže to by se nelíbilo partnerovi po návratu z plošiny (měsíc je nepřetržitě tam a měsíc má volno), tak se snažím Davida naučit, kde má svou postel. I za cenu, že v noci pobíhám po bytě a spím hrozně přerušovaně, což pro krásu moc není. Usínám večer ve své posteli, pak jdu do Davidova pokoje a zase zpátky a tohle kolečko dělám tak dvakrát i třikrát za noc. Ráno mám kruhy pod očima, takže mým jediným kamarádem posledního období je kvalitní korektor.

* Plánujete ale další dítě, počítáš, že už se nevyspíš nikdy?

Tak to asi řeknu mamince, aby k nám přišla bydlet.

Témata: Porod, Slavní rodiče, Nejlepší věc, Pór, Casanova, Síť, Madona, Sitcom, Poslední období