Maminka.czKojenec

Zuzana Vejvodová: Přítomnost tatínka u porodu beru jako podporu

Linda Zikmundová 23.  11.  2011
Zuzana Vejvodová: Přítomnost tatínka u porodu beru jako podporu
Sympatickou herečku s nakažlivým úsměvem bude většina z vás znát z nováckého seriálu Ulice nebo z veřejnoprávních Hraběnek. Hraní, kterému se věnuje už od dětství, teď ale načas vymění za maminkovské povinnosti. Jak se Zuzana Vejvodová připravuje na miminko?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

* Tímto vydáním Maminky se jako leitmotiv nese číslo deset, slavíme totiž desáté narozeniny našeho časopisu. Kde bychom zastihli Zuzanu Vejvodovou před deseti lety a co by nám pravděpodobně odpověděla na otázku: Co vy a děti?

Před deseti lety, tedy v roce 2001, byste mě zastihli jako čerstvou absolventku konzervatoře v Praze, která už nějaký ten rok hraje v Divadle Na Fidlovačce a zrovna tuhle sezonu má před premiérou operety Mam’zelle Nitouche, muzikálů Thyl Ulenspiegel a Kabaret. Přemýšlení o vlastní rodině mi v té době bylo na hony vzdálené.

* V Divadle Na Fidlovačce, kde jste od roku 1998 členkou stálého souboru, jdete doslova z role do role. Brzy vás ale čeká role maminky. Jak jste se vyrovnala s přechodem z maximálního vytížení na klidový režim?

Zatím jsem na klidový režim nestihla najet, od září už sice v divadle kvůli rostoucímu bříšku nehraju, ale zato jsem teprve před pár dny dokončila maraton natáčení v seriálu Ulice. Předtáčely se veškeré scény s Libuškou, aby se co možná nejpřirozeněji ukončila její linka, která se momentálně týká domácího násilí. V divadle i v seriálu se k mému těhotenství postavili vstřícně a lidsky, za což jsem moc vděčná, takže představení jsou úspěšně přezkoušena a seriálová linka načas uzavřena. Klidový režim právě začíná. Těším se!

* Vzpomenete si, jak jste zjistila, že jste těhotná? Komu jste se s touto novinou svěřila jako prvnímu?

Vzpomínám si živě, na podobné chvíle těžko zapomenete... Svěřila jsem se hned, jak jinak, Pavlovi. Jak to celé proběhlo, to si ale nechám s dovolením pro sebe :-)

* Je něco, co vás na těhotenství, ať už v dobrém slova smyslu, nebo naopak, překvapilo?

Musím to zaklepat, zatím patřím mezi ty šťastné, kterým není v těhotenství zle, nemají špatné nálady, nezvladatelné chutě, nebo naopak nechuť k čemukoli. Prožívám zatím moc krásné období a znovu všechno klepu na dřevo. Ten báječný pocit je zároveň i tím překvapením. Neočekávala jsem raději nic předem, tak jako v lecčems jiném se to nevyplácí, takže teď jsem opravdu moc mile překvapená.

* Miminko se má narodit v lednu, nechali jste si prozradit jeho pohlaví?

Nechali... a necháme si tu novinu pro sebe. Před rodinou a kamarády samozřejmě tajnosti neděláme, ale tak to, myslím, stačí :-)

ČTĚTE TAKÉ: Proměna výherkyň fotosoutěže: Podívejte se, jak prokoukly! 2. díl

* Jak se na rodičovství připravujete? Jste spíš studijní typ, který hledá všechny dostupné informace, nebo to necháváte takříkajíc na přírodě?

Snažím se vyhýbat internetovým diskusím pod různými články o průběhu a případných komplikacích v těhotenství, objevovala jsem tam tolik hrůzostrašných příběhů, které mě stresovaly, až jsem si to zakázala číst. Ale co se týče praktických příprav, co bude třeba nutné pořídit a jak se s miminkem v prvních měsících sžít, s tím mi pomáhá moje sestra Monika, která už je maminkou čtyř dětí. Kromě toho jsme v kontaktu s báječnou rodinou Žáčkových, kteří přednedávnem otvírali obchod s kojeneckým zbožím Babiez v Letňanech a už při té otvíračce mi přecházely oči, jak široký výběr věcí pro nejmenší mají. Na nákup tam se fakt těším.

* Máte pocit, že o sebe v jiném stavu více pečujete, dbáte více na zdravou stravu a podobně?

Ano, snažím se o to. Najednou už zkrátka nejde jenom o mě, takže teď určitě daleko víc přemýšlím o tom, co jím. Snažím se tak nějak celkově svůj život přizpůsobit pohodlí toho drobečka v bříšku. Aby mu bylo co možná nejlépe.

* Jaký je váš názor na přítomnost mužů u porodu? Přála byste si, aby byl váš partner na sále s vámi?

Přála bych si to velmi. Přítomnost tatínka u porodu vnímám nejenom jako podporu rodící ženy, ale taky jako právo být u narození svého dítěte a zažít podobné štěstí jako matka.

* Zmínila jste, že vaše starší sestra Monika je už čtyřnásobnou maminkou. Chtěla byste také tak velkou rodinu?

ČTĚTE TAKÉ: Soutěž: Kniha na podzim – Kouzelná lampa

Na tak velkou rodinu bych si asi netroufla... Ale nechme raději ty plány ohledně dětí být. Jsou to velmi křehké věci.

* V jednom rozhovoru jste kdysi uvedla, že si neumíte představit svůj život bez divadla. Plánujete tedy brzký návrat, nebo si chcete miminko užít a být s nim doma?

Divadlo mě hrozně baví, stejně tak natáčení, moc ráda bych se do práce vrátila, ale kdy to bude, to dopředu neplánuju. Teď je nejdůležitější miminko.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Časopis Maminka, Novorozenec, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, Zuzana Vejvodová, Přítomnost, Babiez, Široký výběr, Jak, Brzký návrat, Zuzana, Pór