[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Už u prvního potomka jsem řešila to, zda mu nedávám v prvním roce jeho života příliš mnoho soli, sacharidů nebo zda má dostatek bílkovin či vitaminů. Samozřejmě, že mě má mateřská pilnost brzy omrzela a po několika měsících připravování domácí stravy jsem ráda sáhla po hotových pokrmech. Jenže sliby z etiket, že dodávám děťátku jen to nejlepší, se mi znechutily ve chvíli, kdy jsem se zaměřila na to, co taková sklenička skutečně obsahuje. Všímáte si toho taky?
Vlastně mě ke sledování etiket přivedl až pobyt v Německu, kde žiju čtvrtým rokem. Výrobci se zde pravdivě a hrdě ohánějí biokvalitou, vysokým obsahem masa v masozeleninových příkrmech nebo absencí cukru v ovocných přesnídávkách. A že první mrkev obsahuje skutečně jen mrkev? Zjistila jsem, že i taková maličkost je pro některé české výrobce nedostižnou metou.
Většina příkrmů se už doplňuje o tuk, ale přesto do některých, zejména prvních skleniček se musí dodat olej po ohřátí. Stejně tak se doporučuje dodat olej do ovocných příkrmů s cereáliemi, aby došlo k lepšímu vstřebávání vitaminů a minerálních látek. Vše by ale mělo být popsáno na etiketě.
Etiketa skutečně prozradí, zda volba hotového výrobku pro naše ratolesti, je ta správná. Často totiž mohou pokrmy obsahovat to, co byste nedali ani do vlastního jídla. O co jde nejčastěji?
První, na co by měl padnout váš zrak, než vložíte produkt do nákupního košíku, je složení. Podle zákona musí výrobci uvádět na obalu všechny složky, ze kterých byl příkrm vyroben. Jsou uvedeny v sestupném pořadí podle hmotnosti, což znamená, že složky na prvních místech jsou ve skleničce obsaženy nejvíce. Některé příkrmy dokonce pro lepší přehlednost obsahují i procentuální zastoupení, takže se může stát, že tak přehledně přijdete na to, že třeba broskvová přesnídávka je ve skutečnosti vyrobená hlavně z jablek (z 80 procent).
To, že na obalu vypadá slibované jídlo lákavě, neznamená, že totéž vás čeká uvnitř. Nenechte se uchlácholit ani všemožnými libými názvy jako třeba Babiččino kuře, Barevná zelenina nebo Toskánské špagety. Vyžadujte fakta a zkontrolujte pár složek na výrobku, díky nimž si hned ujasníte, zda takovému jídlu nebo značce můžete důvěřovat. Třeba zda brambory jsou doopravdy z brambor, nebo to jsou jen rozpuštěné sušené bramborové vločky (to by měl výrobce uvádět); kolik procent masa do skleniček výrobci přidali nebo zda příkrm neobsahuje další zeleninové složky, které na první pohled nejsou vidět, například fazole, cibule, česnek či hrášek. Může se totiž stát, že na obrázku na obalu taková zelenina zobrazená není, a přitom může pěkně pokroutit dětským žaludkem nebo vyvolat alergie. Také se zaměřte na to, čím je pokrm zahuštěn.
Článek pokračuje na další straně...