Maminka.czZdraví

Sledujte etikety. Na co si dát pozor při nákupu dětského jídla?

Veronika Vlachová 4.  10.  2016
Pro děti chceme to nejlepší, ale nedáváme jim ve skleničkách či kaších zbytečně moc cukru, málo živin a hodně škrobu? Proč se vyplatí číst etikety?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cukr s cukrem

Obecně je cukr vnímán jako nepřítel, a to by mělo platit dvojnásobně i pro výživu našich dětí. Malé ratolesti sice potřebují spoustu sacharidů, ale jednoduchý bílý cukr by mezi nimi být neměl. Zbytečně totiž dodává organismu příliš mnoho energetického příjmu, narušuje pozdější metabolismus a také přispívá ke sklonům k obezitě.

Nebo stále lpíte na tom, že by s každou ovocnou přesnídávkou mělo dětské tělíčko získat tolik cukru jako z půllitru koly? Slibuje výrobce ve své přesnídávce sto procent ovoce? I tak si posviťte na to, zda přece jen neobsahuje přidaný cukr nebo sirup. Dětem bohatě postačí fruktóza, tedy cukr přirozeně se vyskytující v ovoci, a tím to hasne.

První lžička: Kdy a co na ni dát?

Večerní kašička

Mléčná kaše s ovocem nebo ranní dětské müsli se tváří nevinně, ale přečetly jste si někdy obsah na etiketě? Často se totiž stává, že i takové produkty, které by měly dětem dávat potřebný přísun vápníku či vlákniny, jsou nadopovány cukry.

Raději míchejte směsi po svém: mléko a instantní nebo klasické obilniny bez cukru připravujte zvlášť a pak to smíchejte dohromady, nebo k tomu dodejte ovoce z vlastních zásob. Všechno zvládnete během chviličky. A úplně se vykašlete na další druhy kaší s dalšími přídavky jako třeba s kakaem, stracciatellou a podobně. Jakmile se podíváte na podrobnější složení, sami pochopíte proč.

Pozor na kapsičky

Velký boom v posledních letech zaznamenaly výrobky, které perfektně padnou do dětské ručičky. Ovocné či zeleninové kapsičky s pítkem usnadňují pobyty a procházky venku, při kterých nemáte po ruce žádnou lžičku. Dítě může jednoduše sát obsah z kapsičky, aniž by se teoreticky zašpinilo. Kapsičky se vyrábějí s ovocnou či ovocně-zeleninovou příchutí, ale k dostání jsou na trhu i jogurtové či tvarohové.

Získat takovou praktickou novinku je fajn, ale v návalu radosti nepřehlédněte fakt, že některé kapsičky mají od skutečného ovoce či zeleniny velký odstup nebo obsahují zbytečně moc cukru, zahušťovadel či aromat. Obsah ovocného podílu žádná norma neurčuje, a tak se můžete setkat například s přesnídávkou, která obsahuje třeba jen šedesát procent ovocné dřeně a zbytek je bůhvíco.

Jděte ještě hlouběji

Když už pátráte po informacích na etiketách a chcete do dětské pusinky vědomě vkládat jen to nejlepší, vsaďte na biokvalitu od ověřených výrobců, kteří neváhají prozradit veškeré složení, proces či způsob výroby. Také si z etiket či webových stránek výrobců dohledejte, kde se jejich produkty vyrábějí, nebo z jakých farem ovoce či zeleninu pro výrobu příkrmů přijímají. Jen tak můžete svému dítěti v klidu svěřit pokrm, který nepochází z vaší kuchyně, a nemít z toho výčitky svědomí.

Rodičovský evergreen: Vařit, nebo kupovat?

Dlouhodobě diskutované téma, které pokaždé skončí nerozhodně. Záleží jen na vás, zda si troufáte vařit pro dítě a být připravená i na kritiku v podobě plivání, nebo dokonce odmítání. Nebo raději investujete peníze do skleniček a uchráníte si tak pár volných chvil, které byste strávila před sporákem. V podstatě všichni výrobci by měli splňovat přísná kritéria, jež jsou potřebná pro výrobu dětských přesnídávek a příkrmů.

Ovšem někteří z nich v závislosti na snižování své ceny sahají po méně kvalitních surovinách nebo část obsahu doplňují levnější a dostupnější surovinou, což má za následek změnu chutí a vůní. Případně se také uchylují k dodávání zahušťovacích látek, které by děti do tří let do sebe cpát skutečně neměly. Velké pro, které svádí k tomu vařit doma, je, že si doma ohlídáte, které suroviny skutečně do jídla dáváte a také jakým způsobem je zpracováváte, aby se zachovávaly hodnotné látky (vitamin C apod.). Na druhou stranu to před sporákem vyžaduje trochu cviku, abyste vykouzlila chutnou a výživově dostačující směs, a také se říká, že doma neohlídáte množství plísní a dusičnanů v potravě. Takže jsme zase na začátku dilematu, zda kupovat, či raději „klohnit“ vlastní příkrm v hrnci.

Zbystřete, když něco nehraje

Nejčastěji výrobci klamou obalem. Lahodně vypadající pokrm nemusí zobrazovat všechno, co se uvnitř skleničky ukrývá. Pozor si dejte na pořadí jednotlivých složek včetně zahušťovadel, na procentuální množství masa, seznam použité zeleniny či v případě přesnídávek ovoce. Také se soustřeďte na to, zda produkt obsahuje cukr (někdy se paradoxně může objevit i v masozeleninovém příkrmu), dále pak na aromata a konzervanty.

Věčné dilema příkrmů: Kupovat, nebo vařit doma?

Jídla nebezpečná pro miminka
 

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Alergie, Surovina, Vysoký obsah, Sekce, Umělé barvivo, Dětská výživa, Etiketa, Velký odstup, Nákupní košík, Nákup, Věčné dilema, První lžička, Babiččino, Kvalitní surovina, Obsah masa, Hledač, Boom, Přesnídávka, Dilema, Velký boom, Čtvrtý rok, Dřeň, Zdraví na Heureka.cz