Maminka.czKojenec

Slunce, seno, spáleniny aneb léto ještě nekončí...

Ivana Ašenbrenerová 2.  9.  2011
Slunce, seno, spáleniny  aneb léto ještě nekončí...
Máte miminko? Pak ho v létě nevystavujte extrémním teplotám, jeho tělíčko se s nimi jen těžko vyrovnává. Přehřátí a sluneční žár mohou navíc přivodit úpal nebo úžeh. Nezapomeňte tedy na nezbytná opatření.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když se domníváte, že malého kojence nemusíte mazat žádným ochranným krémem, opak je pravdou. Pokud rtuť na teploměru vyšplhá nad 30 °C, raději nechte kočárek doma a na procházku nebo k vodě vyrazte až po 15. hodině (nebo i později). Naši nejmenší ještě nemají zcela vyvinutý termoregulační systém, takže taková vyjížďka v hlubokém kočárku v parném dni pro ně není ani náhodou to pravé ořechové - i když naše maminky nebo babičky říkají, že dítě má chodit ven, ať prší, nebo svítí sluníčko. Pravda, ovšem záleží na tom, jak moc. Pokud totiž vystavíte svého drobečka delšímu přímému účinku slunce, může ho potkat spousta nepříjemností - počínaje úžehem či úpalem a spáleninami konče.

Jak tedy pobyt na slunci miminku zpříjemnit a minimalizovat rizika?

✽ K vodě raději nechoďte přes poledne, a i když půjdete ven později, své zlatíčko namažte opalovacím krémem (ochranný faktor minimálně 30+), dejte mu na hlavičku klobouček či čepičku a oblečte ho do lehké košilky nebo trička.

✽ Mějte s sebou dostatek tekutin - malé děti se rychle odvodňují. Pokud kojíte, pak by mělo mateřské mléko jako tekutina postačovat, v opačném případě je třeba podávat ratolesti kojeneckou vodu nebo slabý čaj (bylinkový či ovocný).

✽ Nikdy nepobývejte na přímém slunci, vždy buďte s miminkem ve stínu.

✽ Myslete na to, že malé děti, kojenci i batolata, snášejí zhoršené teplotní podmínky podstatně hůře než dospělí, takže je nevystavujte horku po celý den, ale pouze po krátkou dobu.

✽ Děťátko v teplých dnech odívejte do bavlněného oblečení, předejdete tak přehřátí a vzniku potniček.

✽ Jedete k vodě autem? Pak dělejte časté zastávky a nikdy nenechávejte miminko zavřené v autě, ani na okamžik.

✽ Pokrývku hlavy používejte také tehdy, když jdete s potomkem do vody, nejen ve stínu na souši. Ono se to možná nezdá, ale při cachtání ve vodě ztrácíte pojem o čase a úpal na sebe nemusí nechat dlouho čekat.

✽ Nenavlékejte dítěti v horku příliš vrstev, podívejte se na sebe, kolik jste si toho oblékla. Jednoduché pravidlo: co máte na sobě vy, to dejte děťátku, maximálně o jednu vrstvu víc.

✽ Pamatujte, že ochrana dětské pokožky zabraňuje nejen spáleninám a úpalu, ale také výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny v pozdějším věku.

✽ Některé děti reagují na slunce citlivě a mohou dostat vyrážku.

✽ Je venku zataženo? I v tomto případě buďte opatrní a své zlatíčko namažte, protože 30 až 50 % ultrafialových paprsků se dostává k pokožce. Oblačnost ve vás může snadno vyvolat falešný pocit ochrany. Ovšem toto „neviditelné“ slunce by mohlo způsobit neočekávané poškození kůže.

✽ Chcete ochranu znásobit? Pak můžete používat kojenecké sluneční brýle, které poskytují 100% ochranu proti UVB záření. Jsou opatřeny gumičkou, která zamezí jejich spadnutí.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Batole, Kojenec, léto, Slunce, Slabý čaj, Spálenina, Let, Ochranný krém, Jednoduché pravidlo, Sen, SPA, Bavlněné oblečení, Seno, Zdraví na Heureka.cz