Maminka.czBatole

Smíchem proti alergiím i bolestem: 6 skvělých účinků smíchu na zdraví

Martina Machová 15.  7.  2018
Rodiče a děti, smějte se! Budete nejen spokojenější, ale posílíte tak i svou fyzickou kondici a zdraví. Smích posiluje imunitu a dokonce prý blahodárně působí také při alergiích!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Víte, že malé děti se zasmějí v průměru až 300krát za den, naproti tomu dospělí v průměru jen 15 až 100krát za den? Už jste se dnes s dětmi něčemu zasmáli? Pokud ne, možná to budete mít chuť po přečtení několika řádků o skvělých účincích smíchu na organismus napravit.

Ostatně blahodárných účinků smíchu na zdraví si již před mnoha lety všiml i zakladatel sdružení Zdravotní klaun, primář jedné dětské kliniky v New Yorku, profesor Michael Katz.

Ten na sklonku minulého století vypozoroval, že těžce nemocné děti lépe prospívají, když je pravidelně u lůžka navštěvují veselí klauni – zkrátka když se děti smějí. Tato skutečnost pak stála u zrodu skvělého projektu, kdy speciálně vyškolení klauni navštěvují a rozesmávají nemocné děti.

Proč se miminka smějí
Dítě je na světě

Proč se miminka smějí

Smích může být však nejen lékem, ale i prevencí! Navíc vás smích – na rozdíl od různých pilulek z lékárny – naprosto nic nestojí, nemá vedlejší účinky, je nanejvýš příjemný a lze jej „užívat“ bez omezení.

6 skvělých účinků smíchu na zdraví

  • Smích bojuje s nemocemi a posiluje imunitu. Smích zvyšuje hladinu látky zvané interferon-gamma, ta hraje v organismu důležitou roli v boji s viry a dalšími škodlivými patogeny. Dle vědců bývá po „veselé chvilce“ zvýšená hladina této látky až několik hodin!
  • Smích jako něžné antibiotikum. Smích též stimuluje tvorbu takzvaných imunoglobulinů, tedy obraných látek. Jistá studie vypracovaná na universitě v Arkansasu tvrdí, že koncentrace imunoglobulinu A, který má mimo jiné i antibiotické účinky, se u pozorovaných účastníků studie zvýšila poté, co se zúčastnili sledování jistého humorného programu. (Oproti tomu druhá skupina pozorovaných, kteří sledovali „výchovný program“, měla hladinu imunoglobulinu A nezměněnou.)
  • Smíchem proti alergiím. Zdá se, že smích dokáže snižovat sílu alergické reakce organizmu; dle jedné japonské studie, uveřejněné v prestižním časopise Journal of American Medical Association, dokonce až o 75 procent! Výsledky této studie, vypracované japonským alergologem Hajime Kimatou v ústřední nemocnici v Kjótu naznačují, že pokud je alergenům vystaven smějící se alergik, alergická reakce má mnohem mírnější průběh.
  • Smích jako mírné analgetikum. Když se smějeme, vylučuje mozek endorfiny – „hormony štěstí“. Tyto hormony navozují pocit štěstí, euforie i pohody a také tlumí vnímání.
  • Smíchem prosti stresu a depresím. Smích uvolňuje napětí, stres a potlačuje hněv. Smích prokazatelně snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu, jehož hladina v organismu stoupá během stresových situací. Dlouhodobě zvýšená hladina kortizolu (dlouhodobý stres) má značně negativní dopady na zdraví.
  • Smíchem proti obezitě! „Záchvaty“ smíchu intenzivně posilují svaly bránice a břicha, ale to není vše! Souběžně též dochází ke spalování kalorií, a to velmi intenzivně.

Dívka uklidnila svého malého bratra díky hře na kytaru

Zasmějte se společně se šťastnými miminky:

Rodičovské perly: Pochlubte se, jaké z vás vypadly
To vás pobaví! Dospělé děti nafotily rodičům k výročí srovnávací fotky
Smějte se s dětmi! Smích prospívá zubům i imunitě

 

Témata: Zdraví, Děti, Video, Batole, Miminko, Alergie, Bolest, Záchvat smíchu, Veselý klaun, Organismus, Euforie, Nemocné dítě, Mírný průběh, Stresová situace, Zrod, Alergická reakce, Koncentrace, Smích, Profesor, Účinky, New York, Zdravotní klaun, Zvýšená hladina, Imunita, Druhá skupina, Zdraví na Heureka.cz