Maminka.czVýživa a stravování

Smoothies: Osvěžte se a zároveň udělejte něco pro své zdraví

Eva Všetíčková 18.  6.  2013
Smoothies: Osvěžte se a zároveň udělejte něco pro své zdraví
čerstvé nebo mražené ovoce, cukr či med, trocha ledu a výkonný mixér dokážou vykouzlit ideální letní drink! Smoothie je zdravý a osvěžující nápoj z čerstvého nebo mraženého ovoce (či zeleniny), často obohacený kávou, čokoládou, někdy také ořechy nebo bylinkami a dochucený sirupem, cukrem či medem. Svěžest mu dodává nejen ovoce, ale také přídavek ledu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přidáte-li do něj jogurt, mléko, smetanu nebo také zmrzlinu, získáte tzv. milkshake, hutnější verzi konzumovanou spíš jako svačinu. Smoothies – ovocné nápoje rozmixované ze směsi ovoce, sladidla a ledu se začaly připravovat ve 30. letech minulého století ve Spojených státech. Nápoje tohoto typu najdeme také v kuchyni Blízkého východu, ale i ve středomořské.

Hodně populární se však staly až v 60. letech, kdy se začaly prodávat v obchodech se zdravou výživou. Tak či tak, v jejich přípravě se fantazii meze nekladou a šestice na těchto stránkách je pouze odrazovým můstkem pro vlastní tvorbu!

Jahodové

Rozmixujte 1 hrníček očištěných, nakrájených jahod, 2 lžíce limetkové šťávy, 3 lžíce medu a hrst ledu. Podávejte s jadérky granátového jablka.

Kiwi

V mixéru rozmělněte 3 oloupaná kiwi, hrst máty, 2 lžíce limetkové šťávy, 3 lžíce tmavého cukru a led.

Borůvkové

Rozmixujte 1 hrníček čerstvých borůvek, 2 lžíce ledu, 3 lžíce javorového sirupu a 1 lžíci makadamových ořechů.

ČTĚTE TAKÉ: Vyrýsujte problémové partie - speciální cviky podle fitness trenéra

Ananas a mango

Rozmixujte 1 hrníček nakrájeného ananasu, 1 hrníček nakrájeného manga, 2 lžíce sušené syrovátky, 3 lžíce tmavého cukru a hrst ledu.

Z červených pomerančů

Rozmixujte dřeň ze 3 červených pomerančů, šťávu z 1 limetky, 1 lžíci růžové vody, 100 ml sušeného mandlového mléka a hrst ledu.

Čokoládové

V šejkru promíchejte 1 malé espreso, 3 lžíce holandského kakaa, 3 lžíce tmavého cukru,200 ml vody, hrst ledu a smetanu podle chuti.

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Fitness trenér, Smoothie, Zář