Maminka.czNeplodnost a IVF

Snažíme se o dítě a ze sexu se stala povinnost. Jak tohle období překonat?

Barbora Vajsejtlová 18.  11.  2019
Nejdřív to berete jako velkou zábavu, ale po několika měsících z vás plodící euforie vyprchá a snaha počít dítě se může stát velkou zkouškou vašeho vztahu. Jak to vnímají muži a jak toto období překonat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejdřív to bylo skvělé! Pak se mi sex zhnusil

„Manželka nikdy nebrala antikoncepci, takže když jsme se rozhodli, že budeme mít dítě, těšil jsem se, že si konečně užiju sex bez kondomů,“ vykládal mi kamarád Tomáš. „Jenže s každým dalším měsícem, kdy se to nepovedlo, stoupala nervozita. Po půlroce už to nebyla zábava, ale normální – a většinou dost otravná – povinnost. 

Jana to pojala jako úkol, který je potřeba splnit, takže si každé ráno měřila bazální teplotu a časem k tomu přidala i ovulační testy. Jakmile začala ovulovat, veškerý program se rušil a jediné, čemu jsme se mohli věnovat, bylo plození. Ideálně v jediné optimální poloze, aby se zvýšila šance, že spermie doputují, kam mají. A samozřejmě okamžitě po sexu nohy nahoru. 

Co všechno byste měla vyzkoušet, než se rozhodnete pro umělé oplodnění?

Nikdy v životě bych si nemyslel, že se mi může sex zhnusit, ale v tomhle období to tak bylo. Připadal jsem si spíš jako chovný býk. Navíc na Janě bylo tak strašně vidět, že sex pojímá jen jako cestu k dítěti, že z něj úplně zmizelo veškeré vzrušení a spontánnost.“ Janě se nakonec podařilo otěhotnět přirozeným způsobem po patnácti měsících snažení a teď má s Tomášem dvě děti. Jejich manželství přežilo, ale i sama Jana přiznává, že to bylo nahnuté. Období, kdy se intenzivně snažíte počít a nedaří se tak rychle, jak jste si představovali, je pro vztah mimořádně náročné. A to z pohledu obou partnerů. 

Mužské pocity viny 

Podle lékařských statistik řeší problémy s otěhotněním přibližně patnáct procent Češek a každým rokem toto číslo stoupá. Když se otěhotnění nedaří, často se mluví o tom, jak těžce to nesou ženy, kterým není dopřáno naplnit mateřskou roli. Jen málokdo si přitom uvědomuje, že s obrovským stresem se musí vypořádat i muži.

„Klasicky se většina pozornosti u párů, které mají problémy s otěhotněním, soustředí na ženu. Muž naopak často zůstává poněkud v pozadí, i když i on samozřejmě řeší úzkost, strach a další nepříjemné emoce,“ říká psycholožka Zdeňka Dušková. „Velmi často muži v této situaci pociťují velký tlak a pokud se početí nedaří, vnímají to jako selhání v roli muže.“

Ačkoli mají muži obecně pověst sexuálně náruživějšího pohlaví, po několika měsících snažení a plánovaného sexu už budete z jakýchkoli intimností pravděpodobně dostávat osypky. Zejména pokud jste početí pojali jako úkol, při jehož plnění je potřeba postupovat zodpovědně a systematicky. Ostatně můžete být sebevětším milovníkem čokolády, ale pokud budete mít několikrát za měsíc nařízeno, že jí musíte zkonzumovat několik kilo, vypěstujete si na ni averzi. K tomu si ještě připočtěte psychické vyčerpání a únavu, která se po několika měsících velmi pravděpodobně objeví.

Nevědomé příčiny neplodnosti aneb když je problém v hlavě. Co s tím?

„Muži v takovém případě často pociťují vinu a pochybují o tom, jestli jsou jejich spermie dostatečně kvalitní. Zda tedy zároveň neselhali jako muži a jestli si jich partnerka ještě stále může vážit,“ dodává psycholožka.

Pavel, který se se svou manželkou pokoušel o dítě devět měsíců, než se jim to podařilo, s tím naprosto souhlasí: „Sex plánovaný podle kalendáře mi nepřišel tak hrozný jako zklamání Simony pokaždé, když vyšla z koupelny a měla v ruce test s jedinou čárkou. Pokaždé jsem si připadal jako ten nejneschopnější chlap na světě. Přitom na mě Simona nijak netlačila ani mi nic nevyčítala, ale stejně bylo to pravidelné zklamání příšerné.“ 

Tipy pro snažící se páry:

  • I KDYŽ JE to pro vás ústřední téma, jakmile dovolíte, aby se vaše hovory omezily především na tuto oblast, jste na nejlepší cestě do pekla. Vaše snažení není důvodem, proč byste měli rezignovat na normální život. 
  • NEDOPUSŤTE, aby se ze sexu stal jen transfer spermií k vajíčku. Rychlovky bez atmosféry sice svůj biologický účel splní také, ale na váš vztah rozhodně nebudou mít nijak pozitivní efekt. 
  • NEOMEZUJTE MILOVÁNÍ pouze na období její ovulace. Sex by pro vás měl zůstat vyjádřením intimity a citů bez ohledu na to, jestli je právě nejvhodnější období pro početí. 
  • DEJTE PRŮCHOD své kreativitě, zkoušejte nové věci, hrajte hry. Zkrátka nepojímejte sex jako otravnou povinnost, kterou je v určeném čase potřeba splnit. 
  • BUDUJTE SVŮJ VZTAH i mimo ložnici. 
  • Udělejte si na sebe navzájem čas, komunikujte, věnujte se společným aktivitám. 

Jak jí pomoci?

Je pochopitelné, že muž je vyčerpaný a rozladěný, nicméně ani tehdy by neměl zapomínat, že v této situaci potřebuje podporu a pochopení i jeho partnerka. „I žena potřebuje cítit, že pro svého partnera neztrácí cenu a na jeho citech k ní se nic nemění, ačkoli se jim aktuálně početí nedaří,“ zdůrazňuje psycholožka.

Berte to zkrátka jako jednu z mnoha dočasných překážek, kterou musí váš vztah překonat. Stejně tak není nutné si kvůli vašemu snažení definitivně zprotivit sex a veškeré intimity. Snažte se zachovat si v sexu hravost, fantazii i nápaditost a neredukovat ho pouze na akt plození dětí. Uchovejte si úroveň i tajemství. 
Dohodněte se na tom, že některé záležitosti (jako například podrobnosti jejího menstruačního cyklu) se zkrátka analyzovat nebudou.

Jak vypadá odběr spermatu před vyšetřením kvality

„Důležité je uvědomit si, že role partnerů ve vztahu se rozhodně neomezuje pouze na roli budoucích či přítomných rodičů. Kvalitní vztah má i řadu jiných pilířů, o které se může opřít,“ říká psycholožka. Nedovolte tedy, aby je vaše snažení o potomka podkopalo. Stejně tak se ale nestyďte svěřit se svými pocity a obavami své partnerce. Rozhodně není žádná ostuda, že se cítíte nejistí, máte pocity viny nebo strach. Výhodou fungujícího partnerského vztahu je skutečnost, že na tyto vyčerpávající pocity nejste sami, ale můžete se opřít o toho druhého. A záleží jen na vás, zda vás toto období od sebe vzdálí, nebo vás naopak posílí a třeba vám i dovolí objevit netušenou sílu toho druhého. 

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka
Témata: Než otěhotníte, Vaše příběhy, Neplodnost a IVF, Sex, Menstruace, Umělé oplodnění, Ovulace, Menstruační cyklus, Velký tlak, Kvalitní vztah, Přirozený způsob, Období, Tomáš, Normální život, Společná aktivita, Psycholožka, Ostuda, Pocit viny, Zdeňka Dušková, Nejlepší cesta, Mateřská role, Velká zkouška, Vzrušení, Pozitivní efekt, Budoucí rodič, Menstruační kalhotky na Heureka.cz