Maminka.czZdraví

Snědl neznámé bobule, léky, čistidla? Víme, co dělat při otravě

Martina Machová 17.  8.  2018
Co dělat, když dítě slupne lákavě vypadající bobule neznámého původu nebo si cucne jaru? Vyvolat ihned zvracení? Dávat pít mléko apod.?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Otravami jsou nejohroženější děti do 5 let věku, zejména pak batolata. Dle statistik se okolo 90 % otrav odehraje v domácnosti – jejich nepřímými viníky jsou tedy podobně jako u popálenin rodiče či jiní pečovatelé. Absolutně nejčastější bývá intoxikace léky, menší část nehod mají na svědomí rostliny a nejrůznější chemikálie.

Základem je klid! Aneb co by měli vědět všichni rodiče

  • Ať již dítě pozřelo cokoliv (léky, rostliny, chemické látky), pokuste se zachovat klid. Strach a panika zabíjí myšlení, stres a strach navíc přenášíte na dítě!
  • Pakliže máte sklony k tomu ve stresových situacích zmatkovat, oceníte mobilní aplikaci ZÁCHRANKA (podrobnosti v odkaze). Přímé vytočení čísla 155 je však o něco rychlejší.
  • Umíte na svém mobilu zapnout hlasitý odposlech? Poskytovat účinně první pomoc a zároveň mít telefon u ucha je značně komplikované.
  • Rodiče malých dětí by měli mít ve svém mobilu uložené číslo na TOXIKOLOGICKÉ INFORMAČNÍ STŘEDISKO (TIS): 224 91 92 93 a 224 91 54 02. Na uvedených linkách vám podají ty nejodbornější informace o toxicitě zkonzumované látky, jejich účincích apod. Budete-li kontaktovat pediatra, velmi pravděpodobně bude volat tamtéž.  
  • TIS rodičům dětí radí: „Doporučujeme, aby se všechny domácnosti, zejména ty, kde vyrůstají malé děti, vybavily alespoň jedním balením aktivního (černého) uhlí (přípravky Carbosorb nebo Carbotox). Optimální je mít v zásobě pro každé dítě v rodině jedno balení přípravku. V řadě případů podání několika tablet aktivního uhlí laikem zamezí rozvoji příznaků otravy nebo alespoň průběh otravy zmírní. O tom, kdy je třeba aktivní uhlí podat nebo kdy je naopak jeho podání nežádoucí, rozhodne konzultace s TIS!“
Otravy dětí: Nebezpečí v bezpečí domova

Otrava léky

Je velkou bolestí farmaceutického průmyslu, že mnohé léky a vitamíny jsou velmi podobné bonbónům, a je bohužel i velmi častou chybou rodičů, že o léku nebo vitamínu občas jako o „bonbónku“ hovoří – i tyto skutečnosti stojí za vysokým procentem otrav léky! Jak tedy postupovat při intoxikaci léky?

  • Pakliže dítě přistihnete „při činu“, ihned mu z pusy pilulky vyndejte a v klidu zjistěte, jak velké množství jich pozřelo. Krabičku od medikamentuů si vždy uschovejte! Pro úspěšnou léčbu je vždy zásadní vědět, co dítě pozřelo, kdy a v jakém množství!
  • Pokuste se vyvolat zvracení, pokud se to nedaří, nezdržujte se tím. Ale pozor – zvracení nikdy nevyvolávejte u dětí s poruchou vědomí!
  • Pokud nedošlo k poruše vědomí, podejte aktivní uhlí, množství určí TIS nebo dispečer Zdravotnické záchranné služby (ZZS). Nicméně 3–5 tabletami nic nezkazíte. Zdravotnický dispečer vás bude dále navigovat.
  • Volejte ZZS, zvláště upadá-li dítě do bezvědomí a chová-li se nestandardně. Hovor nikdy nepřerušujte první!
  • Od dítěte neodbíhejte, buďte připraveni zahájit resuscitaci, dispečer vás v případě potřeby navede.
  • Dětem nedávejte nic jíst ani pít.
Vyplivni to, vyndej to! První pomoc, když se začne dítě dusit

Otrava rostlinami

Bohužel i na sídlištích rostou prudce jedovaté okrasné keře a rostliny (například bobkovišeň, břečťan, tis, túje, zimostráz neboli buxus, štědřenec, některé druhy zimolezu atd.), a tak je vhodné vědět, jak v případě jejich požití postupovat.

  • Celý postup první pomoci je v podstatě stejný jako u intoxikace léky (včetně aplikace aktivního uhlí).
  • Je však velmi důležité zajistit rozmanité části dané rostliny (větvička, listy) kvůli identifikaci, nestačí kupříkladu jen plody, které dítě jedlo!
  • Při konzumaci některých rostlin hrozí alergická reakce a život ohrožující otok dýchacích cest, ten se může rozvinout i několik hodin po pozření – počítejte i s touto eventualitou!
Tato pravidla bezpečnosti by měl znát každý rodič. Víte, která to jsou?

Otrava chemickými látkami

Po ovoci voňavé čisticí prostředky a tablety i atraktivně vypadající obaly mohou malé dítě nalákat k ochutnání obsahu – tedy pakliže nemáte chemikálie řádně zabezpečeny. A pozor, nikdy nepřelévejte chemikálie (čistidla apod.) do PET lahví od limonád, může to být sice praktické, ale je to velmi nebezpečné – nejen pro děti! Při intoxikaci postupujte obdobně jako u požití léků, avšak s následujícími specifiky.

  • Po požití chemických látek nikdy nevyvolávejte zvracení bez konzultace s odborníkem (ideálně TIS, ZZS)! Při zvracení hrozí vdechnutí chemických látek, následné poleptání dýchacích a polykacích cest! Velmi vážné problémy vznikají také u pěnivých chemikálií. Při zvracení hrozí vdechnutí chemických látek, následné poleptání dýchacích a polykacích cest!
  • Aktivní uhlí je v tomto případě možné aplikovat pouze po doporučení odborníků – jeho podání může totiž v některých případech zkomplikovat vyhodnocení nálezu!
  • Kdysi doporučovanému podávání mléka se naprosto vyhněte! Zdravotnický dispečer vás však může vyzvat k tomu, abyste dítěti podali větší množství vody a rizikovou látku tak naředili.

Dávejte si pozor

V domácnosti s malými dětmi (ale i na zahradách a zejména v dílnách a garážích) by měly být všechny chemické prostředky, léky, kosmetické přípravky, tablety do myčky, postřiky a hnojiva, ale i alkoholické nápoje perfektně zajištěny a uloženy mimo dosah dětí! Nespoléhejte na dětské pojistky uzávěrů – obvykle s nimi mají problém spíše dospělí než děti! Na tyto zásady myslete také u prarodičů. Důsledky drobné nepozornosti mohou být fatální!

Víte, co dělat, když máte podezření na otravu?

Myslete na bezpečnost dětí při cestování autem a vyvarujte se těmto chybám
Proč rozhodně nezakrývat kočárek plenou? Tohle video vás šokuje!
Nebezpečí úrazu číhá na děti na každém rohu! Bohužel...

 

 

Témata: Zdraví, Děti, Tablet, léky, Otrava, Velká bolest, Otok, Čistič, Malé dítě, ČÍST, Chemický prostředek, Intoxikace, Bobule, Rostliny, Obal, Látka, Dětská pojistka, Vážný problém, Úspěšná léčba, Dýchací cesta, Event, Středisko, Vědomí, Farmaceutický průmysl, Záchranka, Zdraví na Heureka.cz