Maminka.czZdraví

Sociální sítě zvyšují vaše šance při odvykání kouření

Ulekare.cz Ulekare.cz 15.  1.  2014
Odborníci přes danou problematiku tvrdí, že pokud se při odvykání kouření spolehnete jen na svou vlastní vůli, velmi pravděpodobně napoprvé neuspějete. V boji proti jedné z nejsilnějších závislostí vůbec vám ale může pomoci i počítač nebo chytrý telefon, a to prostřednictvím sociálních sítí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mezi svými

Odvyknutí kouření je v případě, že máte kolem sebe nekuřáky, kteří obtížnost tohoto úkolu jen stěží pochopí, nebo dokonce kuřáky, kteří s cigaretou skoncovat nechtějí, téměř nadlidský výkon. Oproti tomu být součástí skupiny lidí s podobným cílem může významně zvýšit pravděpodobnost úspěšnosti. Ideální je, pokud se se svými spolubojovníky znáte osobně. Ukazuje se však, že své ovoce může přinést taktéž zapojení se ve virtuálních skupinách na sociálních sítích zaměřených právě na odvykání kouření.

Podpora a informace

Členové takovýchto skupin zvyšují svou šanci na život bez cigaret díky tomu, že:

  • se cítí být součástí určitého společenství,
  • získají vztah k ostatním členům a jejich podporu,
  • mohou sami pomoci prostřednictvím svých pocitů a zkušeností,
  • jsou obklopeni potřebnými informacemi.

Levnější a dostupnější

Díky sociálním sítím je odvykání kouření nejen efektivnější, ale zdá se, že také snazší. Také dlouhodobá abstinence od cigaret je lépe udržitelná, pokud se svou skupinou neztrácíte kontakt ani poté, co se vám podařilo nějaký čas nekouřit. „Online skupiny“ jsou výhodné zejména pro ty z kuřáků, kteří nemají dostatečné finanční prostředky na skupinovou psychoterapii, ale také pro ty, kdo se takových sezení nemohou účastnit z důvodu obtížného dopravního spojení.

Pokud zkombinujete využívání sociálních sítí s dalšími metodami odvykání kouření, jako jsou kupříkladu nikotinové náhrady nebo lékařem předepsané léky, zvýšíte tím vaše šance stát se nekuřákem, a to velmi významně.

Zdroj: www.ulekare.cz

Témata: Zdraví, Sociální sítě, Odvykání, Nikotin, Nadlidský výkon, Kouření, Kouř, Síť, Šance, Vaš, Sociální síť, Zdraví na Heureka.cz